Bemutatkozás

Karácsony Gergely vagyok, a Párbeszéd Magyarországért elnökségi tagja.

E-mail: gergely.karacsony@parlament.hu

Találkozzunk a Facebookon

Videók

Friss

Nincs megjeleníthető elem

Csalás esetén túsz?

2013.04.09. 17:36 bontópál

„A hadseregből kiszuperáltak. Azt írták a papíromra, hogy háború esetén túsz lennék.” Bizonyára sokan emlékeznek erre a poénra, amit Woody Allen sütött el az Annie Hall című klasszikus filmben. Sajnos a legkevésbé sem vicces, hogy a Fidesz a tegnap elfogadott választási eljárási törvénnyel hasonló szerepre akarja kárhoztatni a határon túli magyar szavazókat is. Túszként cipelik magukkal őket egy olyan választási küzdelembe, amiben csak akkor nem csalnak, ha nem akarnak, és valaki ezt felhánytorgatja nekik, akik máris azzal jönnek, hogy „újra zeng a külhoni magyarokkal szembeni uszítás”.

Lehet éppen érvelni a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező állampolgárok választójoga ellen, de arra tudtommal senki sem készül, hogy ezt a szerzett jogot elvegye. Én pedig még 2011-ben egy olyan módosító indítványt nyújtottam be, ami éppen hogy növelte volna a határon túli szavazatok súlyát – viszont egyúttal lehetővé tette volna, hogy ne a magyarországi pártokra, hanem a saját jelöltjeikre szavazhassanak.

Szóval a magyarkodó handabanda helyett lássuk, hogy mi van a tegnap második nekifutásra elfogadott választási eljárási törvényben. Illetve azt, hogy mi nincs benne – nincs ugyanis benne semmilyen garancia arra, hogy le lehessen a határon túli szavazatokkal visszaélni.

semjen.jpg(a kép forrása)

A választási csalás ellen alapvetően kétféle garancia lehet. Az egyik az, hogy pontosan tudjuk, hogy kik szavazhatnak (nyilvános névjegyzék), a másik hogy a választáson induló pártok közösen ellenőrzik, hogy valóban ezek az emberek szavaztak-e. Remélhetőleg mindkét garancia adott lesz következő parlamenti választáson a magyarországi szavazókörökben. Nyilvános névjegyzék lesz – tehát tudni fogjuk, hogy kik a választásra jogosultak – most már csak azon kell izgulni, hogy az ellenzéki pártok képesek lesznek több tízezer szavazatszámlálót találni, a törvény ugyanis értehetetlen okból csak akkor ad lehetőséget a pártoknak a delegálásukra, ha kapásból két embert tudnak küldeni.

A határon túlról érkező szavazatok esetében ugyanakkor egyik garancia sem adott. Az elfogadott törvény szerint a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező, levélben szavazó választópolgárok névjegyzékének nyilvánosságát nem írja elő, csupán arról rendelkezik, hogy a Nemzeti Választási Bizottság tagjai, tehát a pártok delegáltjai abba betekinthetnek, de arról másolatot nem készíthetnek. A személyes adatok védelme érthető, hiszen Szlovákia és Ukrajna meglehetősen ellenséges viselkedik a kettős állampolgárokkal, ugyanakkor ezt technikailag lehetetlen tűnik megoldani. Ha Orbán Viktor korábban írt egyenleveléből még nem tudnák, akkor a választás lebonyolításához szükség további levelekből egész biztosan meg fogják tudni a szomszédos országok szolgálatai, hogy kik a kettős állampolgárok.  Ha személyes adatokat nem is, de legalább azt nyilvánosságra hozhatnák, hogy az egyes országokból hányan regisztráltak a választásra és végül az egyes országokból hányan szavaztak. Az erre vonatkozó javaslatomat leszavazták, amit nem nagyon értek, hiszen időközben a kormány nyilvánosságra hozta a határon túli állampolgárok számának országonkénti megoszlását.

A határon túli szavazatok kapcsán a visszaélések másik garanciája, a választáson induló pártok közös ellenőrzési mechanizmusa sem áll rendelkezésre. A levélben szavazók beérkezett szavazási csomagjainak felbontásakor, ezzel pedig a szavazat érvényességének ellenőrzésekor a Nemzeti Választási Iroda köztisztviselői járnak el, a folyamatnál választási bizottsági tagok jelenlétére még csak nem is utal a törvény. Az iroda vezetőjét pedig a Fideszes kétharmad választja meg, ott nincs helye a pártok delegáltjainak. Ők már csak az ömlesztett szavazólapokkal találkoznak majd, de hogy azokat hús-vér állampolgárok vagy Fideszes aktivisták adták fel, azt már semmilyen formában nem tudják ellenőrizni.

Elképzelni sem tudok rosszabbat egy képviseleti demokráciában, ha a politikai közösség jelentős része joggal kételkedik a választások tisztaságában. Sajnos jelenleg az a helyzet, hogy a következő választáson erre minden alapja meg lesz a polgároknak. Csak akkor nem csalnak, ha nem akarnak. De miért ne akarnának? Hiszen az elmúlt évek éppen azt mutatták, hogy a hatalom mindennél fontosabb számukra.  

Éppen ezért ma az Együtt2014-PM pártszövetség nevében Áder János köztársasági elnökhöz fordultam, hogy ne írja alá a törvényt, hanem küldje el az Alkotmánybíróságnak.

 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook oldalamhoz és kövesd későbbi bejegyzéseimet is:

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://karacsonygergely.blog.hu/api/trackback/id/tr215213806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása