Bemutatkozás

Karácsony Gergely vagyok, a Párbeszéd Magyarországért elnökségi tagja.

E-mail: gergely.karacsony@parlament.hu

Találkozzunk a Facebookon

Videók

Friss

Nincs megjeleníthető elem

Fidesz kétharmad: Európa-bajnok választási aránytalanság

2014.05.05. 23:07 bontópál

Az Alkotmánybíróság jóváhagyta a „győztes kompenzáció” intézményét és ezzel a választási eredményt, amely részben a választók akaratából, részben azonban az új választási rendszernek köszönhető módon lett olyan amilyen. Érdemes nemzetközi összehasonlításban is megnézni, hogy a hogyan is működik a Fideszes választási rendszer.

Minden választási rendszer egyik legfontosabb jellemzője az arányosság mértéke, vagyis az, hogy a pártok által elnyert mandátumok arányai mennyire hasonlítanak a leadott szavazatarányokra. Józan paraszt ésszel belegondolva általában azt tartjuk igazságosnak, ha a pártok olyan arányban jutnak parlamenti mandátumokhoz, amilyen arányban szavaztak rájuk. Éppen ezért sokkolt sokakat, hogy a Fidesz a szavazatok 45 százalékával megszerezhette a mandátumok több, mint kétharmadát.

marginal.png

 a kép forrása

Ilyenkor szokták fideszes politikusok mondani, hogy ők akár a brit választási rendszert is bevezethették volna, ahol csak egyéni választókerületek vannak és akkor nem kétharmaduk, hanem 90 százalékuk lenne. Ez egy meglehetősen együgyű érvelés. Nagy Britannia példája három okból sem lehet hivatkozási alap. Egyrészt az egyszerű többségi szisztémát itt a már XIII. század óta használják, a parlamentarizmus évszázados hagyományai miatt tartanak ki a jóval a pártok megjelenése előtt kialakult rendszer mellett – 1969-ig még a jelölteket támogató pártok neve sem szerepelt a szavazólapon. Másrészt éppen a rendszer évszázados működése és az ország heterogén politikai tagoltsága miatt a brit rendszer valójában nem is eredményez annyira torz eredményeket, mint sokan gondolnák: a második világháború óta a mindenkori győztes még soha nem szerzett kétharmadot, mert jócskán vannak az országnak olyan választókerületei, amelyekben gyakorlatilag mindig ugyanaz a párt nyer. Harmadrészt miért kéne éppen a brit példára hivatkozni? A 28 EU-tagállamból 24-ben arányos – jellemzően egyszerű pártlistás –, vagy az arányoshoz nagyon hasonló eredményt hozó vegyes, (Németország, Románia) illetve többmandátumos egyéni választókerületi rendszerek (Írország, Málta) működik. A régiónk országaiban is a fő trend az aránytalanabb rendszerek felől az arányosra való áttérés volt (Horvátország, Lengyelország, Bulgária). Ha a nemzetközi környezet nézzük, akkor azt a kérdést kell feltennünk, hogy miért nem állt át Magyarország is az arányos pártlistás vagy arányos eredményt hozó vegyes választási rendszerre és nem az, hogy miért tette még aránytalanabbá a rendszerét.

Az biztos, hogy ha a legutóbbi (alsóházi) parlamenti választásokat nézzük az Európai Unió tagállamaiban, akkor a teljes aránytalanságot tekintve az új rendszerben megtartott magyar választás produkálta az egyik legaránytalanabb eredményt. (A bolgár adat 4 százalékos bejutási küszöböt el nem érő pártok kiugróan magas szavazataránya miatt előz meg minket.)

Választási eredmények teljes aránytalansága az EU tagállamok legutóbbi parlamenti választásainlhindex.jpgLoosmore-Hanby indexek. Az index azt fejezi ki százalékokban, hogy a mandátumok mekkora hányada került más pártokhoz a szavazatarányokhoz viszonyítva. Összeadjuk pártonként szavazatarányok és a mandátumarányok közötti különbségek abszolút értékét, majd az összes különbséget elosztjuk kettővel. Az adatok forrása: http://www.parties-and-elections.eu

Ami igazán érdekes, hogy a legutóbbi választásokon nem volt olyan párt az Európai Unióban, amelyet a Fidesznél nagyobb mértékben segített volna plusz mandátumokhoz a választási szisztéma. Ehhez hasonló mértékű felülreprezentáltságnak csak az olasz demokraták örvendhet.

A szavazatarányhoz képest legalább 5 százalékkal magasabb mandátumarányt szerző pártok az EU tagállamok legutóbbi parlamenti választásaintábla.jpgAz adatok forrása: http://www.parties-and-elections.eu

Az olasz politikai régóta szenved a pártrendszer széttöredezettségétől, a zsaroló és a kormányokat rendbe megbuktató kis pártoktól. Mindezen előzmények után akár méltányolható is lenne az a 2005-ben Berlusconi által áterőltetett törvény, amelynek értelmében a legtöbb szavazatot szerzett koalíció vagy párt automatikusan megkapja a képviselői helyek legalább 54 százalékát. (Ehhez hasonló rendszer működik Görögországban, ahol a győztes automatikusan kap még plusz 50 mandátumot.) A kormányválságról kormányválságra bukdácsoló Olaszországban volt nyomós alkotmányos érv a győzteseket kormányzati többséghez segítő rendszer bevezetése mellett, az olasz alkotmánybíróságnak mégis volt bátorsága idén januárban megsemmisíteni ezt az intézményt, mert az súlyosan sértette a szavazatok egyenlőségének elvét. A következő választáson már új, a bal és jobboldali pártszövetségek által közösen elfogadott szabályok szerint szavaznak az olaszok.

A magyar alkotmánybíróság azonban nem volt ilyen bátor és utasította a győztes egyéni jelöltek után is járó töredékszavazatokat támadó indítványunkat. Pedig nálunk igazán nincs veszélyben a stabil kormányzás. Legfeljebb a Fidesz-kétharmad.

Így maradhat a Fidesz Európa-bajnok. A saját maga által kialakított versenyszámban.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook oldalamhoz és kövesd későbbi bejegyzéseimet is:

53 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://karacsonygergely.blog.hu/api/trackback/id/tr506121768

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Fidesz kétharmad: Európa-bajnok választási aránytalanság 2014.05.06. 09:52:01

A legutóbbi választásokon nem volt olyan párt az Európai Unióban, amelyet a Fidesznél nagyobb mértékben segített volna plusz mandátumokhoz a választási szisztéma.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.06. 08:02:51

Összegezve: semmi gond a választási rendszerrel, nem miatta nyert a Fidesz. Azaz pótcselekvés a kérdéssel foglalkozni.

BaluBéla 2014.05.06. 09:07:01

segítek... nagyon más 51%-kal nyerni, mint kétharmaddal.
pláne a FIDESZ esetében.

ampelmann 2014.05.06. 09:07:29

ez a szőlő még mindig savanyú...

Indiana Jonescu 2014.05.06. 09:14:52

Szánalmasok vagytok, Gergő. Az élet megy tovább. A választók a jelek szerint nem kíváncsiak erre a rinyálásra. Dolgozni kellene lassan. Ja, hogy azt nem tudtok?

Semmilyen építő, előremutató gondolatotok nem volt a kampány során. Örüljetek hogy az MSZP hátán futotta erre a négy mandátumra.

fepe 2014.05.06. 09:19:43

@BaluBéla: Javaslom tanulmányozd az 1994-es választást. Nagyon tanulságos. A 31%-os szocialisták hogyan csináltak magunknak 72%-os parlamenti többséget.

pánpéter 2014.05.06. 09:41:11

a helyzet úgy fest, hogy Karácsony Gergő megmérettetett, és könnyűnek találtatott. ez a rinyálás, meg haknizás Kálmán Olgánál és az ATV többi műsorában csak még szánalmasabbá teszi az egész vereséget, mert azt sugallja, képtelenek elfogadni a választói akaratot.
az sem utolsó szempont, hogy ma a megválasztott képviselők esküt tesznek. karácsony Gergőt a kutya nem kérte fel közvetlen képviseletre - nyilván okkal - és ha csak valami csoda nem történik, a képviselői mandátuma ma véget ér. béke poraira.
lehet persze magyarázni a magyarázhatatlant, meg védeni a mundért, de teljesen felesleges: benneteket barátom az emberek kidobtak a kukába. mától senki vagy, egy átlagos belvárosi nyikhaj, aki még magyaráz kicsit a tv-ben, de aztán, néhány hónap múlva, a kutya sem fog arra emlékezni, ki az a karácsony, dorosz, scheiring, és a többi nímand. Schifferék röhögnek rajtatok, a Fidesz röhög rajtatok, a szocik is röhögnek rajtatok, gyurcsányék is röhögnek rajtatok.
ezek vagytok ti.
a kutya ugat, a karaván halad.

pánpéter 2014.05.06. 09:42:27

@fepe:
"A 31%-os szocialisták hogyan csináltak magunknak 72%-os parlamenti többséget."

majd jön gergő érvelése,hogy az más, meg az nem úhy volt, meg amúgy is szemét fidesz rezsim, orbán takarodj.
eddig is ennyi volt az érv, mitől lenne most más.
csak a rinya, a siránkozás, nulla politikai teljesítmény.

pánpéter 2014.05.06. 09:46:57

és azt se felejtsük el, május 25-én kiderül, mekkora támogatottsága is van a színtelen szagtalan íztelen bajnai formációnak.
kíváncsi leszek, mi lesz a kommunikáció, ha nem ugorják meg az 5%-ot... és hozzáértők azt mondják, nem lesz meg az 5%.
akkor ki lesz a hibás?

fepe 2014.05.06. 09:50:43

@pánpéter: Tényleg más. Mert itt azért előre lehetett tudni, hogy ki kivel van. Ott meg csak utólag. Az SZDSZ akkori, meg a rögtön után mért támogatottságán meg is látszik, hogy hány embert csaptak be akkor, akik csak azért adták a szavazatot az SZDSZ-re, hogy ne jöjjenek vissza a kommunisták. Aztán a választások után jöttek rá, hogy ha közvetett módon is, de az 56-os forradalom "hősére" voksoltak ők is.

panelburzsuj 2014.05.06. 09:50:46

@pánpéter:
Méghogy 5?!

4,7619047 százalék!

Az egy arányos választás.

Vonyisz 2014.05.06. 09:51:24

Karácsony Matek:

1994-es választások MSZP: 54,15/31,27=1,73 azaz 73%-os mandátumnyerés (senki sem vitatta)

2014-es választások Fidesz-KDNP: 66,83/43,55=1,53 azaz 53%-os mandátumnyerés (a vesztesek vitatják az eredményt)

"Az arányt hányados alakjában fejezzük ki, az így kapott eredmény elnevezése aránymutató. Például: 10 méter / 6 méter = 5/3. Az arány

azon tagja, mely a hányadosnál az osztandó helyén szerepel, az előtag, amelyik az osztó helyén áll, az utótag. Aszerint, hogy az

aránymutató az egységnél (1/1) nagyobb, vagy kisebb, az arány lehet fogyó, illetőleg növekedő. Ha az aránymutató éppen egyenlő az

egységgel, akkor az összehasonlított mennyiségek egymással egyenlők. Összemérhetetlen (latinul incommensurabilis) mennyiségek

összehasonlításából olyan arány keletkezik, melynek aránymutatója irracionális szám. Például: ha a négyzet átlóját az oldalával

állítjuk arányba. Bármilyen mértékegységűek legyenek is az arány tagjai, az aránymutató mindig mértékegység nélküli szám.
Az arányt latinosan proporciónak is szokták nevezni, de a ratio szónak is van ilyen jelentése (vö. irracionális). Használatos még a

„kvóciens” („hányados”) kifejezés is, noha ritkábban."

forrás wikipédia

fepe 2014.05.06. 09:52:14

@pánpéter: És ne felejtsük el, hogy az E14-PM az még mindig két külön szervezet. Itt meg csak a PM-ről van szó. Őket külön szerintem stabilan 0-ra mérik mindenhol.

Mészáros Laci 2014.05.06. 09:55:56

Ööö...
Gergely.
Az előző választási rendszer jobb volt?
Vagy az azt megelőző?

pánpéter 2014.05.06. 10:00:18

@fepe: a pm nem is létezik. nincsenek vidéki alapszervezetek, nincsenek tagok, nincs semmijük. és közben hőbörögnek, érted. mire? hova? kinek? miért?
és bajnai az atv-n még mindig rezsimezik, meg puffog. egészen elképesztően szánalmas.

bunk0 2014.05.06. 10:03:02

ez benne volt a választási törvény szövegében, számítani lehett rá.
azzal hogy elindultatok a választáson elfogadtátok a játékszabályokat, legitimáltátok a törvényt.
ha tényleg ekkora a gond a győzteskompenzációval, akkor a törvény ismeretében a választás előtt kellett volna tiltakozni és bojkottálni a választást.

1stperson 2014.05.06. 10:04:16

@pánpéter: "a kutya ugat, a karaván halad."

Az erősebb kutya meg b*szik. Ez kell a népnek. Ezért tudott Kádár 33 évig senki által nem háborgatva uralkodni. Ez a matek szerint Orbánnak is van még 29 éve uralkodni.

states1 2014.05.06. 10:23:44

Tehát nincs olyan párt, csak a görögöknél, bolgároknál, olaszoknál szerinte is, csinál saját magából hülyét Gergőnk mindjárt az elején. Ráadásul hazudik is, a brit rendszer szerint a Fidesznek vagy 185 mandátuma lenne 117 helyett. Szánalmas, nemhogy győzni nem tudnak, de veszteni sem, egy hónapja rágják a gumicsontot, óvnak sorozatban, aminek annyi haszna volt, van, hogy minden létező fórumon megerősítették a Fidesz győzelmének legitimitását,hazudnak a saját választóiknak elsősorban, de néhány munkásőrözvegyen kívül ezt már a kutya sem kajálja. Történelmi vereséget szenvedett a baloldal kétszer egymás után, és ezzel történelmi igazságot is szolgáltatott a magyar választó, a baloldal a történelmi szemétdombra került. Ahova 1990-ben kellett volna.

Mezőbándi 2014.05.06. 10:24:36

Kedves Gergely!

Ön is csak kerülgeti a felvetéséből adódó logikus következtetés kimondását. (De legalább kerülgeti - mert a választási rendszer kritikusai közül sokan nem is kerülgetik.) Ez a logikus következtetés pedig az, hogy - a teljesen arányos választási rendszer híveként - Ön azzal lenne elégedett, ha a mostani népakaratot leképezve 44,4% fideszes képviselő, 25,9% "kormányváltó", 20,5% jobbikos és 5,2% LMP-s ülne a parlamenti patkóban.

De akkor mondja ki azt is, hogy milyen kormányt szeretne ennek nyomán!!!

Ön azt szeretné, ha Fidesz-Jobbik koalíciós kényszer lépne fel? Esetleg azt szeretné, ha Önök, mint "kormányváltók", koalícióra léphetnének a leváltani szándékozott Fidesszel? Mi az életképes kormányzati alternatíva egy arányos rendszerben? Kisebbségi Fidesz-kormány?

Vonyisz 2014.05.06. 10:31:53

@Mezőbándi: HA ERRE értelmes VÁLASZT KAPSZ GERGŐTŐL, akkor sokunk kínzó sebe begyógyul egyszeriben, minden megvilágosodik és kiderül hogy... addig meg marad a kíváncsiság és a furdalás...

Mészáros Laci 2014.05.06. 11:00:46

@Mezőbándi:

ugye pont ez a gondolatmenet motiválta a győztest jutalmazó választási rendszerek kialakítását.

Mészáros Laci 2014.05.06. 11:01:50

@Vonyisz:

Mivel Karácsony Gergely is átnyergelt a "Nem Lehet Más a Politika" pártba, ezért aligha számíthatunk őszinte válaszra.

dany82 2014.05.06. 11:07:02

saját vélemény helyett, lustaságból, csak bemásolom újra, amit pánpéter írt:

"lehet persze magyarázni a magyarázhatatlant, meg védeni a mundért, de teljesen felesleges: benneteket barátom az emberek kidobtak a kukába. mától senki vagy, egy átlagos belvárosi nyikhaj, aki még magyaráz kicsit a tv-ben, de aztán, néhány hónap múlva, a kutya sem fog arra emlékezni, ki az a karácsony, dorosz, scheiring, és a többi nímand. Schifferék röhögnek rajtatok, a Fidesz röhög rajtatok, a szocik is röhögnek rajtatok, gyurcsányék is röhögnek rajtatok.
ezek vagytok ti.
a kutya ugat, a karaván halad."

panelburzsuj 2014.05.06. 11:08:39

@Mészáros Laci:
Meg az az előfeltételezés, hogy Magyarországon csakis egymással és a vezetettekkel érdemi együttműködésre, tárgyalásokra, megállapodásokra, korrekt koalícióra képtelen - azaz tökéletesen öncélú megélhetési pártok működhetnek.

Ahol a "siker" egyetlen mérőszáma az, hogy mit tudnak mindenki más elől elzabrálni.

Mészáros Laci 2014.05.06. 11:11:06

@panelburzsuj:

Kicsit szélesebb kitekintésben érdemes vetni egy pillantást Karácsony Gergely rajzára. Európa több mint felében eléggé "aránytalan" a választási rendszer. Vajon mindezen országokra megalapozottan kiterjeszthető a megállapításod?

Lieutenant Bona · http://eletesbirodalom.blog.hu/ 2014.05.06. 11:12:42

Ha jól értem, a régi választási rendszerben a Fidesz 125 mandátumot szerzett volna meg a 199-ből, ami majdnem 63%. Ez akkor is elsöprő többség, ha alkotmány nem is módosítható vele. Unom már az embereket birkának néző, "lejtett a pálya" és "média túlsúly" dumákat, mert nem idióták vagyunk, hanem egész egyszerűen arra szavaztunk, amiben hittünk/hiszünk. Ha a PM/ex LMP alakulat erre a lapra kívánja feltenni mindenét, akkor 4 év múlva a parlament közelében sem lesznek.

panelburzsuj 2014.05.06. 11:19:05

@Mészáros Laci:
Azt gondolom, hogy midegyikben meg lehetne találni a speciális okokat. De valószínűsítem, hogy az általam vázolt "vagyénvagysenki!" fenyegetés eléggé általánosan elterjedt - és adott esetben kellő intenzitással "bizonyított" magatartás lehet.

Vagy uralok - vagy gáncsolok.

Ész nélkül.

.Gordon Gekko. 2014.05.06. 11:24:47

Muszáj lesz elmenni dolgozni hülyegyerek. Fura lesz de kemény...

latin szerelő · https://www.facebook.com/pages/Malacz-vil%C3%A1ga/173965402643571 2014.05.06. 11:30:56

@latin szerelő:

Fidesz listán 45% voks,

listán kiosztott 93 mandátum tekintetében 40%

Az "aránytalanság" abból adódott, h egyéniben szarok voltak a tisztelt ellenzéki jelöltek

Mészáros Laci 2014.05.06. 11:45:50

@panelburzsuj:

"Vagy uralok - vagy gáncsolok."

Lehet, hogy letöröm a lelkesedésedet, de ez nem magyar specialitás. Kicsit eltávolodva a közvetlen érzelmektől hatékonyan vizsgálható a jelenség (több komponense) és még orvosolható is.

panelburzsuj 2014.05.06. 11:51:51

@Mészáros Laci:
Nem törsz le, mert ugyanazt mondod -és ez láthatóan zavarba is hoz.

Az ilyen "specialitások" nyilván nem van-nincs durvasággal állnak fenn. De az biztos, hogy roppant szorosan együtt járnak azzal, hogy a politika milyen mértékben "uralja le" az élet megannyi területét.

(Napi példa: ahol a művészetet művészetpártolók tartják el, ott kisebb az esélye, hogy a kormány utalványozzon műcsarnokot a kedvenc akadémiájának.)

Mészáros Laci 2014.05.06. 12:00:23

@panelburzsuj:

...vagyis elég hamar eljuthatunk oda (ami csak részben válasz), hogy olyan kormányunk van, amilyent megérdemlünk.

Kegyetlen dolog ám az evolúció, könnyen elfeledkezünk arról, hogy tűntek már el egész nemzetek néhány generáció alatt, egyszerűen nem állták a versenyt a szomszédaikkal. Ez a folyamat egy ideig lassú sorvadás, aztán (a "megérdemelt kormányzat" tevékenysége által katalizáltan) egy összeroskadásban ér véget.

Nem fatalista vagyok, ez csak egy lehetséges végállapot, és nem az emberekre, hanem a közösségre vonatkozik.

Alternatív folytatás: a 20. század második felében belénk nevelődött tanult tehetetlenségből ki lehet lépni; az individualizmusból kevésbé, azon inkább csak a generációváltás segítene (ha az iskolák nem folytatnák a fél évszázados gyakorlatot). Nem én találtam ki, ezek pszichológiai és pedagógiai irodalmi példák.

A destruktív versengésről ("uralok vagy gáncsolok") még keveset olvastam... de saját tapasztalatomból azt gondolom, hogy ez személyiségfejlődéssel, önneveléssel kezelhető.

pannonfunk 2014.05.06. 12:03:00

Ember, ti vagytok még a legértelmesebb ellenzéki párt, erre még ti is ilyen szánalmas baromságokkal foglalkoztok? De komolyan... Ha most lenne 30-40% fidesz, 20% jobbik, 5% lmp, a többi meg összefosás, mennyivel lenne jobb?

pannonfunk 2014.05.06. 12:04:10

Ja, bocs, most nézem csak, hogy te már nem a legértelmesebb ellenzéki pártban vagy, hanem eladtad a lelkedet... Azért ez megnyugtató, hogy mindenki a helyére kerül. Összenő, ami összetartozik, ez így van rendjén :)

panelburzsuj 2014.05.06. 12:10:08

@Mészáros Laci:
"destruktív versengés"

ld. pl: salamoni döntés

belekotty 2014.05.06. 12:15:47

@fepe: Nono, az az SZDSZ-el együtt volt

belekotty 2014.05.06. 12:17:34

@Mezőbándi: "Ön azzal lenne elégedett, ha a mostani népakaratot leképezve 44,4% fideszes képviselő, 25,9% "kormányváltó", 20,5% jobbikos és 5,2% LMP-s ülne a parlamenti patkóban.

De akkor mondja ki azt is, hogy milyen kormányt szeretne ennek nyomán!!!

Ön azt szeretné, ha Fidesz-Jobbik koalíciós kényszer lépne fel? Esetleg azt szeretné, ha Önök, mint "kormányváltók", koalícióra léphetnének a leváltani szándékozott Fidesszel? Mi az életképes kormányzati alternatíva egy arányos rendszerben? Kisebbségi Fidesz-kormány? "

- Ez biza egy jó kérdés.

fepe 2014.05.06. 12:23:16

@belekotty: Nyilván. Most meg a KDNP-vel együtt van. De gondolom nem volt még választójogod 1994-ben, azért nem emlékszel az akkori esetre.
Most, a Fidesz-KDNP együtt indult a választáson. 1994-ben meg az MSZP-SZDSZ indult együtt. Nagy különbség, hogy az elsőről előre tudtak a választók, a másikról meg nem. Sőt, SZDSZ-es részről elhangzott az is, hogy sosem lépnek koalícióra az MSZP-vel. Emiatt aztán úgy 1 millió ember adta a voksát az SZDSZ-re, nehogy visszajöjjenek a kommunisták. (Nem véletlen, hogy 1998-ban már csak 350 ezer szavazata volt az SZDSZ-nek. A szavazóinak a 65%-át itt el is vesztette.)

De ha csak az MSZP nézed (fent már kiszámolták), akkor is messze aránytalanabb volt a győzelmük, mint a mostani fideszes győzelem:
54,15/31,27 > 66,83/43,55

Mészáros Laci 2014.05.06. 12:23:28

@panelburzsuj:

A gyerek kettévágására (vonatkozó javaslatra) gondolsz? Igen, bár az egy elég radikális példa, és ugye arról szól, hogy az egyik felet akkora közvetlen fenyegetés éri, hogy kilép a destruktív versengésből. Általában azonban nem ez a helyzet, úgy értem, hogy a versengés során felhalmozott veszteség többnyire elég nagy ahhoz, hogy a versengők szó szerint bármit feladnak.

A gyakorlatban érdemesebb megelőzni a destruktív versengési helyzeteket. Nem könnyű.
- döntési horizont szélesítése (időben és térben). ez elvileg racionális kérdés, de csak akkor, ha működik az...
- érzelmi önszabályozás. ennek elsajátítása gyerekkorban könnyebben megy, de ha nincs támogató szülői háttér, felnőttkorban már nehéz.

Azt hiszem, ez a két fő tényező.

fepe 2014.05.06. 12:29:32

Ja igen és a másik közkeletű szoci népbutítás a kis pártok (biznisz pártok) által elvitt szavazat.
2014: 180 ezer
1994: 873 ezer(!!!) ha a parlamentbe nem jutó pártokat nézem, de ha csak az 1% alattiakat, akkor is 440 ezer.

Mészáros Laci 2014.05.06. 12:32:04

@panelburzsuj:

ja és ugye ott nem a két versengő fél állt egymással szemben, hanem beszállt a Fényességes Tökű Salamon. Jelen volt egy szabály, amely mindkét fél számára kötelező. A destruktív versengés egyik jellemzője, hogy nincs ilyen szabály.

Pl a fidesz stratégái 2002-ben, látva az ingatag kormánytöbbséget, arra gondoltak, hogy a nyilvánvalóan betarthatatlan választási ígéretek hangoztatásával zsákutcába tolják az MSZP-t. A szocik viszont nem voltak hajlandóak bemenni a fidesz utcájába, hanem elkezdtek eladósodni és szívlapáttal szórták a pénzt a nép közé, abban bízva, hogy ezzel megmutatják a fidesznek, hogy nem félnek. A fidesz meg azt gondolta, hogy ezt a költekezést úgysem lehet sokáig csinálni, tehát tovább nyomták előre a szocikat a (szerintük) zsákutcába, gondolván, hogy ebből úgyis hamar megszorítás lesz. De nem lett, így aztán a fidesz a destruktív stratégiájával úgy elbukta a 2006-os választást, ahogy kell, a szocik meg úgy eladósították az országot ahogy kell.

panelburzsuj 2014.05.06. 12:39:55

@Mészáros Laci:
Mondom, hogy egyfelé mutogatunk - (csak én következetesebben... :) - ha a Salamont kibasszuk a rendszerből, akkor a Fényességes Tökű Evolúció marad bírának.

Mészáros Laci 2014.05.06. 12:54:21

@panelburzsuj:

...de nem lehet folyton külső tekintélyre várakozni, hogy majd csak közbelép.

Nézd meg a szegény ukránokat. Az EU és az USA (saját közép- és hosszú távú alapvető érdekeivel homlokegyenest szemben) lényegében szabad kezet adott az oroszoknak, mert néhány nagyvállalat Q2 és Q3 eredménye megszenvedné a komolyabb válaszlépéseket, és oda a bónusz.

Szóval, építkezni csak alulról lehetséges. Nem látványos (eleinte), az első húsz évben csak munka van, a termést az unokáink fogják szüretelni. Kérdés, hogy bennünk van-e annyi belső motiváció, hogy ennek ellenére is csináljuk.

Karácsony Gergő például a rövid távú érdekek nyomására elég hamar átnyergelt.

imres 2014.05.06. 13:02:31

Karácsony elvtárs!
Először is tisztázzuk, miért vagy elvtárs? Mert buta vagy, mint a segg és ráadásul a tényektől elrugaszkodott ócska propagandista.
Nos, akkor nézzük az írást!
Írod. A Fidesz európa bajnok, mert nincs még ekkora... blablabla, blablabla. Majd szép lassan kiderül, hogy van ekkora. Te írod. Az egyik is, a másik is, a harmadik is. No meg persze Anglia. Ami kimaradt nálad.
Nézzük, mennyi az annyi!
Válasszuk ketté az értékelést, hiszen a választási rendszer is ezt teszi. Egyéni és társas.
Az egyéni tiszta ügy, annyi amennyi.
Vonjuk le az egyéni mandátumokat mindenkinél!
Most akkor idióta barátom, kezdd újra a számolást! Ha végeztél, szólj!

fepe 2014.05.06. 15:03:44

@imres: A 0%-os PM-nek hány parlamenti mandátum jutott ha már itt tartunk?
És mivel 0-val nem lehet osztani, így ez a hányados el is száll a pozitív végtelenbe.
De ugyanez igaz az MLP-re is. 0%-ból 1 parlamenti hely. Ezzel az erővel mind a 9,9 millió magyar állampolgár ott lehetne a parlamentben. Legalább annyira demokratikus lenne.

Psyman 2014.05.06. 17:47:25

Tisztán arányos rendszert a magyar politikába! Most akkor lenne vagy húsz pártunk, és júniusban mehetnénk újra szavazni :)
Karácsony úr meg inkább azon gondolkodjon, érdemes volt-e neki Gyurcsányék elé letérdelni egy pippantásnyi időre. Plusz támogatottság nuku, képviselői helyek száma -2. Gratula ;)

It's ME! 2014.05.06. 19:20:00

@dany82: nemi tisztelet azert kijarna. magyar valaszto polgarok szavaztak ra. ezt diktalna a tisztesseg, nem? ez persze kijar minden part valasztott politikusara szerintem.

imres 2014.05.06. 19:32:34

@It's ME!:
Mi járna ki?
Kik is szavaztak és kire?
A baloldalon már erre a kérdésre sem lehet egyértelmű választ adni.

taecleau 2014.05.06. 20:43:48

Öntsünk már végre tiszta vizet a pohárba és írjuk bele az alkotmtörvénybe a Párt vezető szerepét és a néphatalom sérthetetlenségét. És egy füst alatt tiltsuk be a többi pártot is. Feleslegesek.

Kétpártrendszerre van szükség Magyarországon: bőven elég a Fidesz és a KDNP.

Dr Milton 2014.05.07. 01:04:37

Kedves Gergő/akárki

Milyen lett most az olasz választási rendszer? Hol találhatok erről angol/magyar nyelvű forrásokat?

fepe 2014.05.07. 08:27:46

@Psyman: És a balfasz Bajnainak majdnem sikerült kiirtania az LMP-t is. Ezt se felejtsük el. Ha most nincs LMP a parlamentben, akkor még simább a 2/3. Még erősebb a Jobbik. Még nagyobb a balos hápogás.
A sok hülye antipolitikus még számolni sem tud...

fepe 2014.05.07. 13:43:11

@Dr Milton: Olaszország:
" a választásokon induló koalícióknak 12 százalékot kell elérni a parlamentbe való bejutáshoz, a koalíciót alkotó pártoknak egyenként 4,5 százalékot, a koalíción kívüli pártoknak 8 százalékot."
MLP off
DK off
E14-PM off
LMP off

Továbbá:
"A választásokon a szavazatok 37 százalékát megszerző koalíciót további 15 százalékos úgynevezett kormányzási prémiummal jutalmaznák, ami erős parlamenti többséget biztosíthat."

naivugyfel 2021.02.09. 22:11:47

Kedves Gergő!
Él még ez a blog? Ha igen, rákérdeznék: emögött véletlenül nem te vagy? Mert igény az lenne rá és említve vagy benne...
imho-kiss2.blog.hu/?utm_medium=lista&utm_campaign=bloghu_cimlap&utm_source=keres%C3%A9si%20tal%C3%A1latok
süti beállítások módosítása