Bemutatkozás

Karácsony Gergely vagyok, a Párbeszéd Magyarországért elnökségi tagja.

E-mail: gergely.karacsony@parlament.hu

Találkozzunk a Facebookon

Videók

Friss

Nincs megjeleníthető elem

Táncsics kiszabadítása

2013.03.19. 14:51 bontópál

Tovább kavarog a Szaniszló Ferenc kitüntetésével kapcsolatos botrány. Balog Zoltán tudatában valószínűleg rejtélyes rövidzárlat alakult ki, amikor Táncsics-díjjal tüntette ki az Echo TV műsorvezetőjét, tegnap kiderült ugyanis, hogy azt még az egyébként ellenzékinek különösebben nem tekinthető szakmai bizottság is ellenezte. Ma pedig Deutsch Tamás kezdeményezte, hogy vegyék vissza a díjat az „elmeháborodott zsebnyilastól”.

Innentől kezdve az ügy számtalan kérdést vet fel. Például azt, hogy hogyan lehet egy csúcsminiszter annyira súlytalan figura, hogy a szakmai bizottság és a saját véleménye ellenére is kitüntet valakit. Kérdés az is, hogy a személyiségfejlődés mely különös útja vezették Halász János államtitkárt az elmúlt években. Nem is olyan régen még helyreigazítást kért a Népszabadságtól, amiért a Wahorn András kiállítás-megnyitójáról szóló tudósításból kifelejtették a nevét a Szerelem, szerelem, szerelem című számot nyilvánosan eléneklő politikusok közül; most meg egy olyan újságíró kitüntetéséért lobbizott, akit még a Médiatanács is megbüntetett rasszista kijelentései miatt.  A legalapvetőbb kérdés azonban véleményem szerint nem az, hogy a kormány hogyan tüntethet ki egy összeesküvés-elméleteket terjesztő rasszista újságírót, hanem az, hogy miért tüntet ki egyáltalán bármilyen újságírót?

sajtoszab.jpgIllusztráció (a kép forrása)

Félreértés ne essék, nagy tisztelője vagyok számos újságírónak, akik korábban Táncsics-díjat kaptak. Külön tisztelem azokat, akik Szaniszló kitüntetése után visszaadták a díjat. Az újságírók munkája kiemelten fontos a politikai közösség szempontjából, nélkülük nincs jól működő demokrácia. Éppen ezért fontos, hogy a politikai közösség megbecsülje és díjazza azoknak az újságíróknak a munkáját, akik különösen sokat tesznek a demokratikus közvélemény alakításáért. De az, hogy a mindenkori kormány tüntessen ki újságírókat, az tökéletesen ellentétes a demokratikus közvélemény logikájával.  A politikai hatalom természete évezredek óta a titkolózás, a demokrácia természete pedig többek között az, hogy ezt a titkolózást megakadályozza. Ezért idegen a demokrácia logikájától az, hogy kormányok újságírókat tüntessenek ki. Nem tudom, lehet, hogy jól működő demokráciában is van erre példa. De nálunk az újságírók így is túlságosan rá vannak arra kényszerítve, hogy politikusokkal barátkozzanak, általános gyakorlat az öncenzúra. Nagyon jó, hogy a szakmai szervezetek és vállalatok díjazzák az újságírókat, számomra különösen rokonszenves például a Minőségi Újságírásért vagy a Hégető Honorka Díj. A hatalomnak leginkább megfelelő médiaszabályozással kellene „díjaznia” az újságírók munkáját. Például támogatni kellene az atlatszo.hu minap nyilvánosságra hozott javaslatát, amellyel elérhetnénk, hogy a sajtó útján folytatott közéleti viták ne büntetőbíróságokon kössenek ki, személyiségi jogi polgári pereket közszereplők esetében pedig csak a tudatos hazugságok miatt kaphasson a nyakába a média.

 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook oldalamhoz és kövesd későbbi bejegyzéseimet is:

Szólj hozzá! · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://karacsonygergely.blog.hu/api/trackback/id/tr215148170

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Táncsics kiszabadítása 2013.03.19. 15:26:02

Idegen a demokrácia logikájától az, hogy kormányok újságírókat tüntessenek ki.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása