Bemutatkozás

Karácsony Gergely vagyok, a Párbeszéd Magyarországért elnökségi tagja.

E-mail: gergely.karacsony@parlament.hu

Találkozzunk a Facebookon

Videók

Friss

Nincs megjeleníthető elem

Miért aljasság a regisztráció? 1.

2012.09.20. 00:00 bontópál

A Fidesz kedden benyújtotta a választási eljárásról szóló törvényjavaslatot. Ha egy konszolidált európai demokráciában élnénk, egy ilyen törvény aligha érdekelné az embereket. A választás technikai részleteit tartalmazza ugyanis, a választási eljárás tisztaságát pedig – gondolhatnánk – senki nem akarja meghekkelni. Kis hazánk azonban sajnos nem a konszolidált európai demokráciák közé tartozik. Ezt mi sem mutatja jobban, mint hogy jó eséllyel a választási eljárási törvény fogja a parlamenti ciklus hátralévő részének legnagyobb társadalmi vitáját kavarni.

A vita tétje nemes egyszerűséggel az, hogy 2014-ben Magyarországon teljes mértékben szabad lesz-e a parlamenti választás. Véleményem szerint, ha a törvényjavaslatnak megfelelően bevezetik az előzetes regisztrációt, akkor nem.

Tudom, ezek kemény szavak. Aki ilyen következtetésre jut, annak alaposan alá kell támasztania a mondandóját. Ezt meg is teszem. Az elkövetkező napokban 5 blogbejegyzésben mutatom be, hogy miért aljasság bevezetni a regisztrációt. Le fogom írni, hogy a regisztráció bevezetése mellett felhozott Fideszes szöveg miért hazugság. Hogy a bevezetése mellett technikai érvek nem szólnak, az nem növeli a választói tájékozottságot, ellenben a választási részvétel mesterséges visszaszorítása rendkívüli károkat okozhat. Végül arról fogok írni, hogy a regisztráció bevezetése csak az egyik manipulatív eleme a Fideszes választási machinációknak. 

voterregblog-395x395.jpg

Nálunk is szeptemberben lesz a regisztráció? (a kép forrása)

Első körben azonban tisztázzuk, hogy mi is az előzetes regisztráció és a Fideszes javaslat hogyan viszonyul a nemzetközi tapasztalatokhoz. Az egyértelmű, hogy az állam csak akkor tudja a szabad és tisztességes választásokat lebonyolítani, ha pontosan tudja, hogy kik azok a választók, akik rendelkeznek választójoggal. Ezeknek a polgároknak a listája a választói névjegyzék.

Az európai országok többségében a regisztráció állampolgári szempontból automatikus, a választói névjegyzék frissítése és gondozása az illetékes hatóság feladata (passzív regisztráció). Magyarországon eddig megfelelően működött a névjegyzék (ahogy azt a most benyújtott törvényjavaslat is elismeri), mégis egy olyan rendszerre állunk át, ahol nemcsak egy alkalommal, hanem folyamatosan regisztrálni kell – ez még az aktív regisztrációt alkalmazó országok között is szigorú elvárásnak számít.

Az sem jelent feltétlenül érdemi könnyítést, hogy on-line és levélben is lehet regisztrálni, hiszen az ügyfélkaput még az internetezőknek is csak egy kisebb része használja, levélben való feliratkozásra pedig csak két hét áll majd rendelkezésre a választóknak, ráadásul bő fél évvel a választás előtt, amikor sokakat egyáltalán nem fog érdekelni az egész. További szigorítást jelent, hogy a választás előtti 15. napon lezárul a regisztráció, így a nem regisztrált állampolgároknak nem lesz lehetőségük reagálni a kampány utolsó két hetében történt eseményekre. Végképp jogvesztő lenne az úgynevezett „feliratkozási időszak” bevezetése: e szerint csak négyévenként, szeptembertől áprilisig lehetne regisztrálni, aki kimarad, az négy évre lemarad. Igaz ez az elem feltehetően csak véletlenül került be a törvényjavaslatba – a jogszabály-előkészítés kaotikus voltát mutatja, hogy az egyik beterjesztő, Kósa Lajos is rosszul tudta, hogy mi szerepel a saját javaslatában. Az eredeti javaslatban szereplő elképzelés egyébként a világon sehol sem létezik, a szigorúbb, folyamatos regisztráció is azt jelenti, hogy ugyan minden választás új regisztrációt igényel, de erre mindig meg is van a lehetősége a polgároknak. Bárhogy is lesz, az állam kezdeményező szerepe így is szokatlanul korlátozott lenne: ugyan a kormány egy gyenge lökést adna a folyamatnak egy augusztusi levéllel, de aztán postafeladással együtt két hetünk lenne arra válaszolni.

ábra.jpg

(az ábra forrása)

A fenti  ábra szemlélteti a regisztráció különböző formáit – az eredeti ábrába behelyezve Magyarország régi és új helyét is. Az európai országok szinte mind az automatikus regisztráció hívei. A Fidesz által – tévesen – emlegetett francia példa azért helyezkedik a passzív regisztrációs országokhoz közelebb, mert 2001 óta már az új (18 életévüket betöltött) generációknak sem kell regisztrálni, amennyiben részt vesznek a kifejezetten az ő számukra szervezett állampolgári tájékoztató napon. Franciaországgal ellentétben Nagy-Britanniában folyamatos reigsztráció van, de ezt csak a több száz éves hagyományok indokolják és így is jól működik: szinte minden háztartás regisztrálni szokott (2008-ban a választásra jogosultak 97%-a).  Kanadában az éves adóbevalláson is lehet regisztrálni, és a választás napján is  be lehet jelentkezni. A regisztráció annyiból áll, hogy az adóbevalláson van egy üres négyzet (checkbox), amit be kell x-elni. Ausztráliában minden első választó automatikusan megkapja a formanyomtatványt, az előre megfizetett válaszborítékkal. A fiatalok 17 és 18 éves korukban születésnapi üdvözlőlapot kapnak a választási hatóságtól, a középiskolákban pedig egy hetes tájékoztató kampányt szerveznek. Mexikóban egyszeri regisztráció van érvényben, azonban regisztrációs kártya személyazonosításra is alkalmas, ráadásul a választási hivatal munkatársai a hagyományosan elmaradottabb vidékeken személyesen keresik fel az állampolgárokat, hogy regisztráljanak.

Látható tehát, hogy még az aktív regisztrációs országokban is minden eszközt bevet az állam, hogy minél kevesebb ember maradjon ki a választásból (Mexikóban 2005-ben 95, Kanadában és Ausztráliában 2008-ban 93, illetve 92% volt a regisztrált választók aránya). Ha már a pozitív példákat nem sikerült átvenni, akkor a negatívat sem kellene: az egyetlen demokratikus ország az ábra  baloldalán, aktív pólusban az USA. Rejtély, miért kellene ebben követni az amerikai rendszert, amely az egyik legrosszabbul működő regisztrációs rendszer a világon.

Magyarán egy jól működő regisztrációs rendszert rombolnánk le, és ezzel „felzárkóznánk” az Egyesült Államokat hosszú évtizedek óta feszítő, rosszul működő rendszerhez. Ilyen őrültséget csak akkor tesz az ember, ha nagyon muszáj.  A fideszes képviselők szerint muszáj, mégpedig a határon túl szavazók miatt. Csakhogy ez egy kapitális hazugság. Erről fog szólni a holnapi bejegyzés. 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook oldalamhoz és kövesd későbbi bejegyzéseimet is:

30 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://karacsonygergely.blog.hu/api/trackback/id/tr304789010

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A fogyatékosok még kétharmadot sem érnek 2012.09.20. 09:53:09

Ez is kimondatott végre! A fogyatékkal élők kevesebbet érnek ép társaiknál. Nincs több köntörfalazás, nincs több political correctness. A fogyatékkal élők örüljenek, hogy élnek, a paralimpikonok pedig annak, hogy végre nem hangszórót kapnak jutalmul ol...

Trackback: Miért aljasság a regisztráció? 1. 2012.09.20. 09:45:01

Egy jól működő regisztrációs rendszert rombolnánk le, és ezzel „felzárkóznánk” az Egyesült Államokat hosszú évtizedek óta feszítő, rosszul működő rendszerhez.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rajna31 2012.09.20. 05:37:37

Én még hozzátenném (bár lehet a későbbi posztokban előfordul), hogy itt parlamenti választásokról beszélünk, de a Fidesz ugye az önkormányzati választásokra is ezt a szabályzást érvényesítené. Például a briteknél az önkormányzati választásokra nem kell regisztrálni, olyannyira, hogy az egy évre ott tartózkodó cserediákok is benne vannak a névjegyzékben (ha EU-n belülről vagy a Nemzetközösségből érkeztek).

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2012.09.20. 07:39:08

Jó a publikáció. Nagyon nagy lehet a bes.arás (már elnézést) a kedves narancsbolsevik elvtársaknál, ha ennyire bepánikoltak és ennyire megpróbálják a lakosság nagy részét kiszorítani a szavazásból.
Egy biztos, az általuk annyit emlegetett szüleik, őseik, a vörös komcsik nem vetemedtek erre a pofátlan és aljas húzásra. Tisztelet a kivételnek (mert azért akad), de én úgy látom, hogy egy pofátlan jogász csürhe lerombolja az országot, kifosztja és ezek után még elvárja, hogy jópofát is vágjunk hozzá.
Ha ez megvalósul, újabb okunk lesz Európa előtt, hogy szégyenkezzünk. No nem én, a kedves HÍVŐK és imádatuk tárgyai az ország, a HAZA szégyenei. Remélem vissza fog ez ütni rájuk!
A Lajtától nyugatra már elég sajnálkozva néznek ránk most is, a Budapest-Bukarest poén egyre jobban megvalósul... Viszont ezek bebizonyítják, hogy mindig van lejjebb.

jazzcool 2012.09.20. 07:41:04

Amíg nincs elfogadva a jogszabály, addig lehet siránkozni, meg az sem kizárt, hogy elfogadás után mégis módosítják, ha azt a fidesz érdekei megkívánják, de ezt a borzalmas kormányt még lehetetlen feltételek mellett is nagy többséggel kell elsöpörni. Ha erre nem vagyunk képesek, akkor megérdemeljük sorsunkat.

12karora 2012.09.20. 09:46:22

2014 után az előrehozott és időközi választásokat hogyan érintené a kormány által tervezett regisztráció? arra újra lehetne/kellene regisztrálni, vagy érvényes lenne rá a korábbi?

tanna 2012.09.20. 10:06:53

Csak azt nem írtad meg, hogy miért ALJASSÁG. Miért aljasság, ha két héttel a választások előtt valakinek három lépést kell tennie ahhoz, hogy szavazhasson. És miért is jó ez a Fidesznek? Csalódott választói rohannak majd regisztrálni, a feltüzelt kormányváltók pedig nem? Hogy lehet egy ilyen hülye frakcióvezető? Jó, csak az LMP nevű semmiség frakcióvezetője, de akkor is....

egynemmerengo 2012.09.20. 11:00:45

nem látom, hogy mitől lenne az USA rendszere olyannyira túlságosan rossz.

a világ egy legerősebb gazdasága működik ott, valamit csak tudhatnak :)

Zsirparaszt scene/buckalakó tahó/fotelrokker 2012.09.20. 11:02:04

Bush is így golyózott ki egy csomó választót 12 éve. Szerintem onnan jött az ötlet.

Zsirparaszt scene/buckalakó tahó/fotelrokker 2012.09.20. 11:03:26

@tanna:
Gondolom te is hallottál olyan felmérésről, miszerint a jobboldal szavazói a legtudatosabbak. A haverod, a felcsúti törpe pont erre apellál.

Zsirparaszt scene/buckalakó tahó/fotelrokker 2012.09.20. 11:04:18

@egynemmerengo:
Kína sokkal dinamikusabban fejlődik. Akkor inkább az ottani modellt vegyük át, nem?
Egyébként meg mi köze van a választási rendszernek a gazdasághoz?

Cartman (ex Cartman) 2012.09.20. 12:24:51

@tanna:
CikkSOROZAT, ha érted, miről van szó... Tudom, nem elvárás a kommenteléshez az értő olvasás, de azért tehetnél legalább egy próbát.

(Mindemellett néhány érv már most is előkerült, de nem hiszem, hogy ilyesmire - ld. érvek - érzékeny lenne egy fidesz-hívő.)

gwe 2012.09.20. 13:23:22

Szerintem a post alapállítása, hogy ha bevetetésre kerül a regisztráció az sérti a választások szabadságát téves. Az általános és egyenlő választáshoz való jogot egyáltalán nem érinti. Persze lehet rajta szőrözni, hogy hol melyik országban milyen választási rendszerek működnek, meg kiket fog ez visszatartani a választástól, de magát a jogot ami biztosítja mindenkinek a választáson való részvétel lehetőségét nem érinti. Ha megnézzük az elmúlt 22 évben hatályos választási rendszert, annak is megvoltak az ilyen jellegű sajátosságai - gondoljunk csak az eddigi választási körzethatárokra. Persze mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy a választási regisztráció és a többi választási rendszerrel kapcsolatos módosítás jelenleg kedvez a fidesznek de ne mondjuk már azt, hogy ez sérti a jogát a választónak.
És igen lehet, hogy kéne beszélni arról is: ez nem biztos, hogy olyan rossz dolog. Aki kicsit is őszinte magához az tudja, hogy ebben az országban is :) bizony létezik egy olyan választói csoport aki mindig áldozatnak tekinti magát ( by Mitt Romney :) ), csak a saját érdekeit tartja szem előtt, de a saját boldogulásáért egy fűszálat nem hajlandó keresztbe tenni. Ha ezeket a választókat a regisztráció egy kicsit hátráltatja, akkor szerintem az ország még nyerhet is a dolgot. És ne felejtsük ez csak jelenleg kedvez a fidesznek.

nolto 2012.09.20. 13:39:52

A helyzet az, hogy nálam a Fidesz elérte amit akart, én ugyanis biztosan nem megyek el regisztrálni. Igazából asszem akkor sem mennék el szavazni, ha nem lenne ez a regisztrációs baromság, mert semmi értelmét nem látom ennek az egésznek.
Anno huszonkevés évesen csillogó szemmel, boldogan fogadtam a "rendszerváltást", majd - egy kicsit veszítve a lelkesedésből - örültem az EU csatlakozásunknak, de sajnos keserűen azt kell mondanom, hogy minket csúnyán átvertek mindkét témában. Ezek után mi a fenéért mennék el szavazni.
Sokszor eszembe jutnak Antall József szavai; "tetszettek volna forradalmat csinálni". Azt hiszem ennek az elmaradt forradalomnak isszuk a levét a mai napig és egyre inkább azt gondolom, hogy itt békés úton nem oldódik meg semmi.
Egyénileg van még egy megoldás, az ország elhagyása. Ha húsz évvel fiatalabb lennék, már rég elhúztam volna, de negyvenen túl ki a fenének van kedve új életet kezdeni.
Szóval nincs megoldás, nincs jövő. És ez a regisztráció csak egy újabb szög az ország koporsóján.

Decca 2012.09.20. 14:27:17

@gwe: és mi van azzal a választói réteggel, amelyik csak saját érdekeit nézi, csak a saját boldogulását tartja szem előtt, s ezért mindent meg is tesz a többség kárára, adót csal, mert van adózható jövedelme, jövedelmet titkol el és visz külföldre, jogszabályokat alkot, amikkel önmagának ill. az említett választói rétegnek kedvez.....

gwe 2012.09.20. 14:46:56

@Decca: Szerintem te is tudod mit kell velük csinálni.

Sceurpien 2012.09.20. 16:12:29

@egynemmerengo: A világ egyik legveszteségesebb, legnagyobb adóságban lévő gazdasága...
Egyébként a választási rendszer tök független a gazdaságtól.

Sceurpien 2012.09.20. 16:14:39

@gwe: Szerintem meg igenis gyengíti. Jogom van ahhoz, hogy szavazzak. Ha mondjuk kórházban voltam egy héttel a választások előttig, nem szavazhatok, mert nem tudok sem levelet postára adni, sem semmi. Vagy ha mondjuk külföldön voltam.
Ettől függetlenül is, marhára nem mindegy, hogy egy órahosszú sorbanállás a jegyzőnél kell ahhoz, hogy egyáltalán lehetőségem legyen majd szavazni majd később, vagy nem. Igenis, gyengíti.

Sceurpien 2012.09.20. 16:15:26

@tanna: Azért aljasság (ami benne is van), mert hazugság mondatokra épít fel egy egész koncepciót, amit jónak állít. Ez aljasság.

gwe 2012.09.20. 16:50:15

@Sceurpien: Mit gyengít, és mi gyengít? :)
Szerintem az írott jog eléggé egzakt dolog. Vagy van választási jogod, vagy nincs.
A még kialakulatlan részleteken pedig nincs nagyon értelme vitatkozni, de mondjuk a két hetes levélben történő feliratkozást én is keveslem (ki lehetne tolni mondjuk 1-2 hónapra). Ami az esetleges távollétet illeti, én azt hallottam, hogy lehet meghatalmazott útján is feliratkozni, ami persze nem biztos, de azért elég valószínű hogyha csak a mozgássérültek, vagy idősek feliratkozására gondolunk.

Sceurpien 2012.09.20. 16:56:47

@gwe: Gyengíti, mert létezik ez a fogalom. Ha a gyilkosságért életfogytiglan jár, de megváltoztatják mondjuk maximum 5-évig terjedő börtönre, akkor annak a súlyosságát gyengítik. Itt a gyengítést, a csorbulást azon értjük, hogy nem olyan egyszerű lesz szavazni, és nem minden esetben tudsz szavazni. Két éve akkor szavazhattam, ha
1. Magyar voltam
2. 18 elmúltam
3. Ráértem aznap

Két év múlva akkor szavazhatok, ha
1. Magyar vagyok
2. 18 elmúltam
3. Fel tudtam adni egy levelet fél évvel korábban, vagy elmentem a jegyzőhöz (ami tizedannyi van, mint választókerület)
4. Ráértem aznap

Sőt, az eredeti tervek szerint ha időközi választások lesznek, akkor is azon fog múlni, hoyg ezt előtte megcsináltam-e

gwe 2012.09.20. 17:23:50

@Sceurpien: A választásokon való részvételt persze, hogy gyengíti. Hiszen ez a regisztráció nyilvánvaló célja. De a választási jogodat semmilyen formában nem érinti, ezért nem antidemokratikus. Tudom, hogy sokaknak ez a regisztráció dolog nem tetszik :), de szerintem meg kellene nézni, hogy mi sül ki belőle.
Az biztos, hogy ez önmagában nem tud egy kormányt (legyen az bármilyen színezetű) hosszú időre "bebetonozni".

Sceurpien 2012.09.20. 17:40:27

@gwe: Az a baj, hogy megnézni, hogy mi sül ki belőle marha egyszerű lenne két közvéleménykutatással. Ellenben ők azon az áron akarják megnézni, hogy mi lenne, hogy még kétszer tuti kétharmaddal hatalomra jutnak...

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2012.09.20. 17:47:25

@tanna: A Fidesznek a Kubatov-lista miatt jó. Akikről tudják, hogy velük szimpatizálnak, azoknak szólni fognak, hogy el ne felejtsék a regisztrációt. Kisebb településeken pedig még az is esélyes, hogy akiről tudják, hogy nem az ő hívük, annak finoman értésére adják, hogy nem jár jól, ha regisztrál... Ha arra képesek voltak 2010-ben, hogy a segélyre szorulóktól az ezzel kapcsolatban illetékes önkormányzati dolgozó szedte be a cetliket (ezt egy Bp. melletti településről hallottam, de nyilván nem egyedi eset, tökéletesen belefér a Fidesz mentalitásába), akkor erre is.

rézkalapács 2012.09.20. 18:40:39

@tanna: 1- nem ő a frakcióvezető
2- egy többrészes sorozat első részénél vagyunk.
Több tájékozottságot és jóindulatot! És akkor jobb lesz ebben az országban élni.

Cartman (ex Cartman) 2012.09.21. 07:26:43

@gwe:
Egy dolog a választójog esetleges (vagy csak vélt) csorbulása, ami viszont biztosan gyengülni fog, az a következő kormány(ok) legitimitása.

A regisztráció ettől függetlenül csak csepp a tengerben. Akkora elkúráshalmazon ülünk, hogy két év múlva kb. tökmindegy lesz, milyen választási rendszert fabrikálnak az újkomcsik, mindenképp el lesznek seggelve. Ha meg nem, akkor megérdemlünk mindent, ami jön... pl. még a mostaninál is durvább lehet egy jó kis fidesz-jobbik koalíció. A populizmus és ostobaság simán fokozható, ha magyar politikusokról van szó...

perix 2012.09.21. 14:26:10

Az 1.kop.cédulát adtam le '10-ben az LMP jelöltjére. Azóta nagyot csalódtam, mert a lezser, taktikus, felkészült politikusi ravaszság helyett, erőszakosságot, tudálékosságot, intoleranciát kaptam... Ez a kis párt nem tanult az SZDSZ hibáiból. Az itt kétkedőknek, szitkozódóknak, rettegőknek el kell fogadni, hogy kevesen vannak.

Mylady 2012.09.22. 10:21:35

@Cartman (ex Cartman): "Akkora elkúráshalmazon ülünk, hogy két év múlva kb. tökmindegy lesz, milyen választási rendszert fabrikálnak az újkomcsik, mindenképp el lesznek seggelve."

Másfél év, Cartman, másfél év!

Sys 2012.09.26. 17:58:20

@nolto:
Ahogy az is ha nem regisztrálsz és nem mész el szavazni...szerintem....

salamander 2012.09.27. 18:25:20

A blog bejegyzésre röviden reagálva annyit, hogy nem győzött meg miféle antidemokratikus állapotot hozna létre egy sima technikai szabály.
Ellenben a magát tudatosnak és szavazópolgárnak tartó állampolgárnak ez semmiféle gondot nem jelent.

A fenti ábrából és a bemutatott statisztikai adatokból is kitűnik hogy Karácsony Gergely indokokat és bizonyítékokat keres súlyos állításaira, de nem talál.

Jobban fel kellene készülni, mert ez kevés.

Álszent szöveg az egész, mivel a választások (egyenlő, általános, közvetlen, titkos) mostani rendszere teljesen értelmetlen. Gergőt jól láthatóan nem érdekli az a furcsaság, hogy sokan vannak olyanok, akik nincsenek tudatában annak, hogy kire, mire szavaznak. Ez persze nem baj, lényeg a formaság.
Az LMP idióta formalizmusa és megfelelési kényszere már-már nevetséges.

Melyik a demokratikusabb: az, ha egy írástudatlan adja le a szavazatát közvetlenül, vagy - ahogy az amerikai elnökválasztás működik -, elektorokat szavaznak meg, akik majd megszavazzák az elnököt...

Nekem az utóbbi szimpatikusabb, no nem azért mert amerikai, hanem mert értelmes.

Mit tudja a magyar átlagpolgár a államforma és a kormányforma közti különbséget?
Egyáltalán honnan tudja, hogy a pártok és az ígéretek a jelöltek pontosan miről beszélnek?
Megmondom: SEHONNAN.

Vidéken még ennyire sincs fogalma senkinek sem semmiről. Miféle legitimáció az, amit ezek a - sokszor megetetett - tudatlan polgárok adnak?

Ez az igazi áldemokrácia!

Ezért azt gondolom, hogy aki veszi azt a minimális fáradtságot, hogy elballag és regisztrál, az ezzel is kinyilvánítja valami viszonya van a közügyek kérdéseihez.

Mellesleg a jogrendszerünk tele van jogvesztő határidőkkel mégsem tüntet az LMP, hogy azok jogellenesek lennének, ezt miért lenne az?
...

nolto 2012.10.04. 13:47:50

@Sys:
Igen, igazad van. De az ország szerintem már menthetetlen, ezért teljes passzivitásba vonulok.
süti beállítások módosítása