Bemutatkozás

Karácsony Gergely vagyok, a Párbeszéd Magyarországért elnökségi tagja.

E-mail: gergely.karacsony@parlament.hu

Találkozzunk a Facebookon

Videók

Friss

Nincs megjeleníthető elem

Közös nyilatkozat

2011.10.30. 08:52 bontópál

Az alábbi levelet írtam a II. kerületben induló összes jelöltnek. Válasz egyelőre nem érkezett. Lehet, hogy ők megszavaznák a drasztikus ingatlanadót? A kerületi iskolák államosítását? A kerület szétdarabolását és a közvetlen főpolgármester-választás elvételét?

 

Tisztelt képviselő-jelölt társaim!

A parlament hamarosan dönt számos olyan kérdésben, ami különösen érinteni fogja a II. kerületi polgárokat. Az egyik ilyen rendkívül fontos kérdés, az ingatlanadó bevezetésének a kérdése. A kormány által benyújtott költségvetés-tervezet a korábbi éveknél is kevesebb forrást biztosít az önkormányzatok számára. Ugyanakkor az adótörvény-tervezet szerint arra ösztönözné őket, hogy a kieső forrásokat egy igen drasztikus mértékű ingatlanadó kivetésével ellensúlyozzák. A Bajnai-kormány által javasolt adó mértékét is messze túlszárnyalva az Orbán-kormány most azt javasolja, hogy az adó mértéke akár az ingatlan értékének a három százaléka is lehet. Egy ilyen adó kivetése drámai mértékben lehetetlenítené el a második kerületi családokat, hiszen a II. kerületben átlagosnak számító 20 millió forintos értékű lakás esetében ez havi 50 ezer forintos adóterhet is jelenthet.

A második kérdés az önkormányzati fenntartású iskolák államosításának a kérdése. Az ezzel kapcsolatos konkrét törvényjavaslat még nincs a parlament előtt, ugyanakkor a kormány képviselői egyértelművé tették, hogy erre készülnek, és feltehetően hasonlóan fognak eljárni, mint a megyei fenntartású iskolák esetében. Márpedig ezeknél a megyei önkormányzatok semmilyen anyagi kárpótlást nem kaptak az államtól, de a kormánypárti képviselők még azt az LMP-s módosítást sem támogatták, hogy az állami tulajdonba átkerülő ingatlanvagyont ne lehessen privatizálni. A II. kerületet különösen előnytelenül érintené egy ilyen, minden ellentételezés nélküli államosítás, hiszen a kerület méltán büszke az iskoláikra, melyek felújítására az elmúlt néhány évben több milliárdot költött a kerületi polgárok adójából.

A harmadik ilyen kérdés Budapest közigazgatási átalakításának a kérdése. Az egyik felmerült javaslat szerint a belső kerületeket összevonnák egy kerületbe, míg a külső kerületeket több másik külső kerületbe. Ez feltehetően azt jelentené, hogy a II. kerület a jelenlegi formájában megszűnne, és két részre lenne szakítva. Ezzel párhuzamosan felmerült egy másik javaslat is, amely szerint a főpolgármestert nem a fővárosiak választanák közvetlenül, hanem a többségében kerületi polgármesterekből álló Fővárosi Közgyűlés. Ezzel végképp lehetetlenné válna, hogy egységes budapesti szempontokat érvényesítő városvezetése legyen Budapestnek.

Tisztelt jelölt-társaim! Közülünk valaki hamarosan a II. kerület egyéni országgyűlési képviselője lesz, és mások mellett szavazni fog ezekről a kérdésekről is. A kerület polgárainak joguk van tudni, hogy a bizalmukat és támogatásukat kérő jelöltek hogyan szavaznának a kerületünket hátrányosan érintő ügyekben. Mivel azt nem is feltételezem, hogy közülünk bárki megszavazna a kerületi polgárok számára rendkívül káros törvényeket, azt javaslom, hogy közös nyilatkozatban vállaljuk, hogy megválasztásunk esetén nem szavazzuk meg sem az ingatlanadó bevezetését, sem az iskolák államosítását, sem a közvetlen főpolgármester-választás megszüntetését,  a kerület szétdarabolását.

Kérem, válaszlevelükben jelezzék, hogy készek-e aláírni egy ilyen közös nyilatkozatot, illetve, hogy a nyilatkozat közös aláírására mely időpontokban lenne lehetőség.

Korrekt kampányt kívánva, üdvözlettel:

Karácsony Gergely

egyéni országgyűlési képviselő-jelölt

LMP

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook oldalamhoz és kövesd későbbi bejegyzéseimet is:

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://karacsonygergely.blog.hu/api/trackback/id/tr693339563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása