Bemutatkozás

Karácsony Gergely vagyok, a Párbeszéd Magyarországért elnökségi tagja.

E-mail: gergely.karacsony@parlament.hu

Találkozzunk a Facebookon

Videók

Friss

Nincs megjeleníthető elem

Támogatást kapott az LMP népszavazása

2011.09.26. 00:07 bontópál

Egyhangúlag támogatta a fővárosi LMP-frakció népszavazási kezdeményezéséről szóló javaslatot a Fővárosi Közgyűlés jogi, ügyrendi, kisebbségi és vagyonnyilatkozat ellenőrző bizottsága hétfői ülésén.

A kezdeményezés arra irányul, hogy a főpolgármestert és a közgyűlés képviselőit a 2014-es önkormányzati választáson is a jelenlegi rendszernek megfelelően választhassák meg a budapestiek, tehát a főpolgármestert közvetlenül, míg a képviselőket pártlistákon. Az ellenzéki javaslatot az LMP mellett a Fidesz-KDNP és az MSZP képviselői is támogatták. A Jobbiknak nincs képviselője e bizottságban.

Kaltenbach Jenő LMP-frakcióvezető, a jogi bizottság elnöke azért nyújtotta be javaslatát, mert a kerületi - nagy többségében fideszes - polgármestereket tömörítő Budapesti Önkormányzati Szövetség (BÖSZ) tervezete értelmében 2014-től automatikusan a Fővárosi Közgyűlés tagjai lennének a kerületi polgármesterek, és a közgyűlés tagjai maguk közül választanák ki a főpolgármestert.

Az ügyben megszólalt Karácsony Gergely LMP-s országgyűlési képviselő is, aki - az önkormányzati szervezet nevére utalva - "böszmeségnek" nevezte a tervezetet. Közölte, álláspontjuk szerint a tervezett változtatás olyan mértékű beavatkozást jelentene a demokratikus önkormányzati rendszerbe, amelyről feltétlenül ki kell kérni az érintettek véleményét. Kaltenbach Jenő korábbi sajtótájékoztatóján közölte: ezért javasolják a közgyűlésnek, hogy helyi népszavazás keretében kérdezzék meg a budapesti polgárokat.

A határozati javaslatba foglalt kezdeményezés szerint a választópolgároknak arra kellene válaszolniuk: egyetértenek-e azzal, hogy a Fővárosi Közgyűlés határozatban kérje fel az Országgyűlést arra, hogy Budapest főpolgármesterét, illetve a közgyűlés képviselőit továbbra is közvetlenül válasszák? Kaltenbach Jenő szerint a BÖSZ tervezete közigazgatási szempontból is tragikus helyzetet idézne elő, mert azzal a főváros tovább szétaprózódna, és ezzel az egységes Budapest lényegében megszűnne.

A főpolgármester-választás mikéntjével kapcsolatban múlt csütörtökön megszólalt Tarlós István városvezető (Fidesz-KDNP) is, aki azt hangoztatta, hogy a közvetlen főpolgármester-választás ad legitimitást. Tarlós István szerint a demokráciában szükség van arra, hogy a főpolgármestert a választók válasszák meg és "ne körülbelül 17 ember, valamiféle pártelhatározás alapján". Utalt arra, hogy őt közvetlenül, több mint 300 ezer szavazattal választották meg; ez pedig "komoly legitimitást ad", amire szüksége van.

 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook oldalamhoz és kövesd későbbi bejegyzéseimet is:

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://karacsonygergely.blog.hu/api/trackback/id/tr23266643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása