Bemutatkozás

Karácsony Gergely vagyok, a Párbeszéd Magyarországért elnökségi tagja.

E-mail: gergely.karacsony@parlament.hu

Találkozzunk a Facebookon

Videók

Friss

Nincs megjeleníthető elem

Miért aljasság a regisztráció? 2.

2012.09.21. 00:15 bontópál

Az előző bejegyzésben igyekeztem bemutatni, hogy az előzetes regisztráció bevezetésével egy jól működő regisztrációs rendszert rombolnánk le, és ezzel „felzárkóznánk” az Egyesült Államokat hosszú évtizedek óta feszítő, rosszul működő rendszerhez.

Kérdés, hogy miért tennénk ilyen őrültséget? A kormánypárti érvek egyik része valamiféle technikai szükségszerűségként állítja be a javasolt rendszert. Leginkább Kósa Lajos jött azzal a szöveggel, hogy a határon túliaknak, a külföldön dolgozó magyaroknak és a nemzetiségeknek mindenképpen regisztrálnia kell és az egységes szabályozás érdekében a többiekre is ki kell terjeszteni a rendszert. Navracsics Tibor pedig arról értekezett a Heti Válaszban, hogy az egyéni választókerületekre épülő rendszerekben a billegő körzetekbe történő átjelentkezések miatt fennáll a választás manipulációjának a veszélye és ennek kiszűrése érdekében van szükség a regisztrációra. Mindkét érv tökéletesen ellentétes a józan ésszel és a nemzetközi tapasztalatokkal.

szavazo-nem-voksturista.png

(a kép forrása)

A Kósa féle dumával kapcsolatban a Politcal Capital találó hasonlattal írta, hogy ez olyan, mintha torokfájásra hashajtót és járógipszet írna fel az orvos. Merthogy egy kétségkívül létező helyzet  – a  külhoni és nemzetiségi magyarok regisztrációjának szükségessége – , és a fideszes terápia – ne csak a nagyjából félmillió külhoni, hanem a nyolcmillió belföldi is regisztráljon – között az ég világon semmilyen okozati összefüggés nincs. A fideszes alelnök az egységes bánásmód követelményére hivatkozik, ezt azonban pont ők rúgták fel azzal, hogy a tavaly december 23-án elfogadott (egyébként szintén gyalázatos) választójogi törvényben a határon túliaknak csak egy szavazati jogot adtak, szemben a belföldiek két (egyéni és listás) voksával.

Kósáék meglehetősen unortodox felfogást képviselnek. A választójog egyenlőségét megbontják, helyette a technikai szabályokat akarják egységesíteni. Ott tesznek különbséget, ahol  az elfogadhatatlan és ott akarnak egységességet, ahol az értelmetlen.

A világon szinte mindenhol érvényesül az az alapelv, hogy csak azoknak okozzunk adminisztrációs terhet, akik esetében az a földrajzi-fizikai korlátok miatt feltétlenül szükséges. Egy nemzetközi tanulmány megfogalmazásában:  „A külhoni szavazás általában aktív regisztrációval jár még azokban az országokban is, ahol egyébként belföldön automatikus regisztáció van érvényben, hiszen a kormányzatnak kevés más eszköze van arra, hogy számon tartsa a határon túli kisebbséget”. Eljárási szempontból szinte mindenhol különbözik a külhoni és a belföldi voksok szabályozása. Portugáliában a belföldiek 1999 óta automatikusan regisztrálódnak, a külföldieknek viszont aktívan regisztálniuk kell, ha részt kívánnak venni a választáson (egyébként pusztán a tartós kint-tartózkodás miatt nem kötelező regisztrálniuk magukat). Olaszországban annyiban más a helyzet, hogy ott az állampolgároknak a kiköltözés idején – szavazási szándéktól függetlenül – értesíteniük kell a helyi konzulátust. A külhoniak közül aki így regisztrált, annak nem kell már külön a választás miatt, aki azonban valamiért nem, az addig nem voksolhat, amíg ezt nem pótolja. A japán helyzet a portugálra, a svéd pedig az olaszra hasonlít, mindössze azzal a különbséggel, hogy ebben a két országban a parlamentben nincs állandó képviselőjük a külhoniaknak. Horvátországban személyesen lehet szavazni a külhoni horvátoknak az elsősorban Boszniában és Szerbiában felállított szavazóhelységekben. A határon túli horvátok számára a tényleges részvételüktől függő külön kvóta van a Sabor-ban. A regisztráció a belföldieknek automatikus, a belföldi lakcímmel rendelkező külföldön tartózkodóknak kötelező, tartósan külföldön élőknek viszont csak akkor kell regisztrálni, ha elköltöztek. Noha a bonyolult horvát szabályozás nem problémamentes, az egyértelmű, hogy a regisztráció tekintetében ésszerű különbözően szabályozni a különböző helyzetű állampolgárok részvételét.  Ausztráliában pedig belföldieknek kötelező, a külhoniaknak nem kötelező szavazni. A jelenlegi magyar szabályozás ebbe a nemzetközi gyakorlatba illeszkedik, hiszen a lakóhelyüktől távol szavazóknak, a külföldi nagykövetségeken és konzulátuson szavazóknak előre be kellett jelenteni részvételi szándékukat – tehát ilyen értelemben nekik eddig is kellett regisztrálni.

A második érv Navracsics Tibortól származik. „Minnél specifikusabb területi szempontból egy választási rendszer, annál fontosabb a szavazat leadásának helye, illetve az ezzel kapcsolatos szabályozás. – írja a politológus végzettségű miniszter.  Ezzel arra céloz, hogy akkor van értelme átjelentkezni (máshol szavazni) és ezzel befolyásolni a választási végeredményt, hogyha a voksok összesítése területi elv (megyék, egyéni választókerületek) alapján történik – és valóban, a jelenség 2010-ben Magyarországon is ismertté vált, Szanyi kapitány jóvoltából. Navracsics Tibor érve azonban az előzőhöz hasonlóan sántít: az átjelentkezésekhez köthető választási manipuláció kizárásához egyáltalán nem szükséges az általános regisztráció bevezetése. Bőven elég, ha csak a lakóhelyüktől távol szavazóknak kell jelezniük előre, hogy máshol akarnak szavazni és így a lakóhelyükön távol is a saját körzetük jelöltjeire szavazhatnak (külön számukra előkészített szavazólapon). Így nincs visszaélés, sem olyan botrányosan hosszú sorok, mint 2010-ben. A benyújtott javaslat kezeli is ezt a problémát. Csak arról nem győz meg senkit sem, hogy ezért miért kellene a lakosság maradék 98 százalékának is regisztrálni?

Egész egyszerűen nem igaz, hogy bármilyen technikai érv szólna a regisztráció mellett, hiszen a meglévő problémák mindegyike orvosolható e nélkül is. Az összes szakmainak álcázott érv csak süket duma. Az, hogy ezeket nem is gondolják komolyan, az abból is látszik, hogy korábban ennél fennköltebb indokkal jöttek elő. Valami olyasmivel, hogy növelni kell a választói tudatosságot és ezzel a választás komolyságát. Meg, hogy így majd még többen szavaznak. Még mielőtt agyvérzést kapnánk, vegyük egy percre komolyan ezeket az érveket. A következő bejegyzésben igyekszem azt is bebizonyítani, hogy ezek is kapitális marhaságok.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook oldalamhoz és kövesd későbbi bejegyzéseimet is:

424 komment · 4 trackback

Címkék: Címkék

A bejegyzés trackback címe:

https://karacsonygergely.blog.hu/api/trackback/id/tr994791624

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Búcsú a cédulától 2012.09.22. 10:44:54

Megszűnik a magyar választási rendszer talán legvitatottabb eleme, az ajánlószelvény, vagy más néven kopogtatócédula. A kis pártok örülnek neki, ugyanis a szelvények összegyűjtése komoly logisztikai problémát okozott, nem volt a célra elég aktivistájuk...

Trackback: Búcsú a cédulától 2012.09.22. 10:44:50

Megszűnik a magyar választási rendszer talán legvitatottabb eleme, az ajánlószelvény, vagy más néven kopogtatócédula. A kis pártok örülnek neki, ugyanis a szelvények összegyűjtése komoly logisztikai problémát okozott, nem volt a célra elég aktivistájuk...

Trackback: Három választás Magyarországon 2012.09.21. 23:28:53

Kovács NER polgártárs pénteken reggel munkába indulás előtt éppen a népnyelvben skicc kávénak becézett - hiszen itt sem lehet tudni, hogy a gyártó nagy, sárga K betűs logója mögött valójában ki az igazi szerző - reggeli elrugaszkodás italát kortyolgatt...

Trackback: Miért aljasság a regisztráció? 2. 2012.09.21. 15:18:01

Egész egyszerűen nem igaz, hogy bármilyen technikai érv szólna a regisztráció mellett, hiszen a meglévő problémák mindegyike orvosolható e nélkül is.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

6.Lеnin 2012.09.22. 19:32:49

@dávidzoli: Már be vagyok nyomva az esti bulira, király anyagot kerítettem. Felveszem a kis latex cicanadrágom és huss az éjszakába! :-))
Ti meg csak blogoljatok!
@Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény]: A hugodat inkább vidd ki a sarokra, foglalja le a heterókat hogy könnyebben felismerjem a homo fiúcskákat! :-))

2345 2012.09.22. 19:33:41

@Nyekenyóka.:

Te hülye, nem tudsz megkülönböztetni engem ettől a primitív, nickhamisító, zsidó elmebetegtől??

Nem látod, hogy 3-as helyet egy olyan karakter áll, amely szintben kiemelkedik a számsorból?

Nem csodálom, hogy sikerrel geciskedik ez a kiirtani való biboldó, ha ilyen ostoba faszok beszopják a hamisított nickjét.

Csak egy klikk a névre, és lehet látni, hogy ez faszszopó geci csíra ma regisztrált, én meg augusztusban, a két nick, a két személy nem azonos.

Leszel szíves elnézést kérni tőlem.

6.Lеnin 2012.09.22. 19:33:56

@dávidzoli: Nem is hiszed milyen jól fizet mind2 oldal.

6.Lеnin 2012.09.22. 19:34:57

@2345: Na jól van elnézem neked te faszszopó zsidó!

2345 2012.09.22. 19:36:43

@2З45:

Figyelj, tetves, mocskos zsidó!

Nemsokára megtalállak és leszakítom a biboldó fejedet, nem lesz kellemes, meglátod.

Mostantól idegesen pilloghatsz a hátad mögé, lesz részed meglepetésben.:)

6.Lеnin 2012.09.22. 19:37:46

@Nyekenyóka.: Már hogyne ismernélek, előttem ülsz a Tóra felolvasáson.

6.Lеnin 2012.09.22. 19:39:16

@2345: Barom erős vagyok ám igy neten keresztül. Vagy öt percig MMA videókat néztem a jutyubon, úgy hogy megjött a bátorságom!

2345 2012.09.22. 19:40:15

@2З45:

Faszszopó zsidó a bóchereket és koszos cigányokat lecidázó biboldó kurva anyád, akit kóbor kutyák basznak az utcán.

Lesz részed meglepetésben, meglátod, kiirtani való untermensch.

ÉÉN VAGYOKH AZZ __ А GYÚRCSÁÁNY! 2012.09.22. 19:40:26

@2345: Milyen erős vagy anonim ! Fáj az igaz ?

6.Lеnin 2012.09.22. 19:42:09

@2345: Te vagy a Télapó? Szeretem a meglepetéseket! Ha a kedvenc Tórádat nekem adod, vagy a sábeszdeklid, akkor jó leszek hozzád és leszophatsz.

Nyekenyóka · http://www.hir24.hu/elet-stilus/2014/02/19/itt-a-bizonyitek-a-netes-trollok-pszichopatak/ 2012.09.22. 19:43:00

Na azt hiszem itt miattatok le ment a színvonal, úgyhogy hagylak is titeket trollkodni: 2345, Blogger Géza és társaik...eddig is látszott, hogy csak trollok vagytok :))) További jó mulatást :)

Hegyimеdve 2012.09.22. 19:44:09

@2345: Te tiszta hülye vagy? Magaddal beszélgetsz?

2345 2012.09.22. 19:44:24

@dávidzoli:

Reméltem, hogy te nem ülsz fel annek a biboldó féregnek.

Leszel kedves összehasonlítani a két számsort a két nickben.

Az enyém fölül szintben van, az elmebeteg zsidóéban fölül kilóg a 3-as helyén álló karakter, valószínűleg az orosz abc egyik nagybetűje.

Egyébként elég egy klikk a nickre, és meg lehet különböztetni a két kommentelőt.

2345 2012.09.22. 19:46:13

@Hegyimеdve:

Hát te nagyon ostoba vagy, bazd meg, nem látod, hogy a két nick különbözik?!?

A piacon ne váltsd föl az 5 ezresedet ennyi ésszel, idióta köcsög.

6.Lеnin 2012.09.22. 19:47:40

@dávidzoli: Ez a köcsög zsidó lopja a nickemet. Látszik hogy a hármasa kisebb.

6.Lеnin 2012.09.22. 19:59:43

@2345: Na mi van Neel Armstrong? Válogatod a karaktereket az új nickedhez? :-))

2345 2012.09.22. 20:03:02

Hát akkor ennyi.

Lehet parasztozni, nácizni, mucsaizni a nemzeti radikálisokat, de ilyen aljasságra, egy másik ember nevének lejárató célú hamisítására csak libsi metélt zsidó féreg vetemedik, keresztény magyar biztos nem.

Ha ezt a magukat az igazság képviselőinek, a tolerancia zászlóvivőinek, a jogállamiság felkent bajnokainak hirdető "baloldali", "antifasiszta", "liberális" blogbajnokok hagyják és eltűrik, akkor még inkább igazuk van azoknak, akik szerint nélkülük kell felépíteni az új Magyarországot.

Ennek a zsidó gecinek meg le fogom szakítani a fejét, azt megígérhetem.

2345 2012.09.22. 20:16:51

Még annyit, hogy a holokauszthoz, Auschwitzhoz is ilyen kis ügyek milliárdjai vezettek.

Ha zsidóság, a "liberális" oldal nem tudja maga közül kivetni az ilyen aljas, mocskos, geci, bűnöző biboldókat, akkor magára vessen, ha az ártatlanokat is eléri majd a bosszú.

Mert a zsidrákokat pont az ilyen pofátlan gazemberkedéseik miatt rühellik világszerte.
Aki bűnözőket menteget, azt végzet nem fogja megkímélni.

Én szóltam.:)

2345 2012.09.22. 20:20:50

@mirigy187:

Nem vagyok meglepve rajtad, ezerszer leoltott, hazátlan, ellendrukker sötét, faszszopó, elmebeteg zsidó geci.

Azt is el tudom képzelni, hogy te vagy az elkövető, amilyen gyáva, aljas kis féreg vagy.

Remélem, az anyádat a húgod hátán fogja megbaszni 5 büdös kancigány.

mirigy187 2012.09.22. 20:22:05

@dávidzoli: Egy országban sincs olyan, hogy egy jól felépített névjegyzék mellett kötelező regisztráció van. A marhák még el is szólták magukat amikor megkérdezték őket, hogy ha valaki rosszul tölti ki az űrlapot akkor mi a helyzet. Erre az volt a válasz, hogy akkor kiegészítik a névjegyzékben szereplő adatokkal.

mirigy187 2012.09.22. 20:23:14

@2345: Látom apád már seggberakott az este, köztudott hogy a nácik között sok volt a buzi. Te is egy ilyen ökör lehetsz köcsög gárdista selejt :)

mirigy187 2012.09.22. 20:24:24

@2345: Gondolom anyádnak nagyobb tapasztalatai vannak kancigány ügyben :)

mirigy187 2012.09.22. 20:25:25

Ugyanis apád is egy kancigány :)

mirigy187 2012.09.22. 20:26:49

@2345: Benézted. Sajnos nem én vagyok de az illetőt megkérdezem hogy hogyan csinálta :)

2345 2012.09.22. 20:30:20

@mirigy187:

Rosszul tudod, anyád most este leszólított a piros lámpánál.

Le akart szopni egy százasért, hogy vigyen neked két zsömlét vacsorára.

Sajnos olyan bűz áradt a múmia fejű zsidó anyád fogatlan szájából, hogy fölemeltem az ablakot.

Commandante Jayasuriya 2012.09.22. 20:34:00

@Holger Hartland:

Akkor vajon kik, és miért álltak sorba jóval éjfél utánig a Bocskai úti általános iskolai szavazókörben?
Ha megtennéd azt a szívességet, hogy ennek is utánanéznéli...

mirigy187 2012.09.22. 20:36:02

@2345: Hú de gyenge riposzt :) Szerintem csak nem ismerted fel a saját anyádat a sötétben :) Mondta hogy kicsifiam ma nem fog menni? :)

Na részemről ennyi. További sok boldogságot kívánok anyádnak amiért ilyen félresikeredett kölke van. Ha egyszer állatkertbe mész azért arra vigyázz hogy a gorilla pofád miatt ott ne fogjanak :) Ja ne erőlködj a válaszadással mert innentől kezdve nem olvasom tovább a posztot úgyhogy le vagy szarva :)

2345 2012.09.22. 20:36:27

@mirigy187:

Nyilván ezt kaptad utasításba a rabbidtól.

De várj, a történet nem ért véget. Anyád követett hazáig és felajánlotta, hogy leszopja a német juhászomat, Cézárt.

Meg is tette, aztán könyörgött a kutyámnak, hogy bassza seggbe.

Már majdnem sikerült is, amikor Cézárnak hányingere lett, annyira szar szaga volt a hetek óta nem mosdott anyádnak.

Lefordult a zsidó vénasszonyról és lehányta. Így már a kóbor kutyák sem fogják megbaszni, pedig nagyon kívánja anyád.

Nem baj, majd te seggbe baszod anyádat, neked úgyis mindegy.:)

Commandante Jayasuriya 2012.09.22. 20:47:48

@Holger Hartland:

Én azért a helyedben szofisztikáltabban fogalmaznék.

Maradjunk annyiban, hogy talán nem elég körültekintően tájékozódtam, vagy elképzelhető az is, hogy nem megfelelő forrásmunkát használtam hozzászólásom megírása előtt.
De a hazugság terjesztése, esetleg kitalálása egy kissé erős állítás.

Az eredeti témához visszatérve, a "feliratkozás" bevezetése több mint álszent dolog.

mirigy187 2012.09.22. 20:50:20

@2345: Na akkor még egy utolsót. A cézárod nem kutya csak egy selejt dög amit a kutyám úgy szétkapná hogy hetekig kapargathatnád a maradékait a dögnek aztán ha kiszarta akkor majd megírom hogy hogyan esett neki. Náci anyádat és kancigány apádat meg ne sokat zargasd a szexuális életeddel :)

2345 2012.09.22. 21:11:22

@mirigy187:

Csak elolvastad, szerintem ki is verted közben a 4 centis metélt pöcsödet anyád szájába, te fogyatékos zsici.

Közben apád, aki hazajött falopásból, mert éppen hosszú eltávot kapott a sittről a kancigány, előbb a kecskéteket baszta seggbe a putri előtt, aztán téged.

Mialatt persze anyád lecidázta a kecskét, a fogatlan zsirdisznó nagyanyád meg a lovat, amivel apád lopni jár a kiserdőbe.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.09.22. 21:19:35

@Commandante Jayasuriya: Itt a bizonyíték:
valasztas.hu/dyn/pv10/outroot/vdin1/hu/01/011/jkv19.htm

Erről a Bocskai úti szavazókörről van szó, de itt nem Molnár Gyula, hanem Szabó Vilmos volt az MSZP jelöltje. Látható, hogy ebben a szavazókörben a szoci jelölt kb. 900 szavazattal kapott ki a fideszes Rétváritól, de mivel az egész választókerületben is kb. 7 ezerrel, az igazolással szavazók nem döntöttek el semmit. Amúgy máshol sem.

6.Lеnin 2012.09.22. 21:23:54

@mirigy187: A mamát ne bántsd, rendesen keres a sarkon. A sarki zsidó fűszerestől egy-egy szopásért hozott mindig csoki amikor kicsi voltam.

6.Lеnin 2012.09.22. 21:25:20

@2345: Különben is jó érzés olyan családból származni, ahol ilyen szép beszédet tanultam.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.09.22. 21:25:37

@Commandante Jayasuriya: Ilyenkor a helyedben azt szokás írni, hogy "bocs, tévedtem". Különben meg honnan tudhatnám, hogy nem az MSZP- vagy DK-székházból nyomod? :P ;)

Ez az átszavazásos izé ugyan lehet, hogy hülyeség volt, de ez volt a törvény, és kész. A képviselőket kell kérdezni, hogy miért nem módosították (2002-2010 közt az MSZP-SZDSZ-többség).

2345 2012.09.22. 21:33:11

@2З45:

Móresre leszel tanítva a Gárdával, meglátod.

Még a szar is beléd fagy, tetves zsidó.:)

6.Lеnin 2012.09.22. 21:36:48

@2345: Hűha! A Gárdával a háta mögött milyen erős valaki? A ketrecben is ilyen erős lennél freestyle kesztyűben? Abban van egy kis gyakorlatom, te göthös náci!

ancsika3114 2012.09.22. 22:34:37

magát a blogot elolvastam, kommentet egyet sem. nem érdekel.
Gergő, az viszont érdekelne, hogy hogyan is akarjátok a fideszt leváltani? egyedül? netán a jobbikkal erősítve? (ez Veszprémről jutott eszembe)
vagy nem is akarjátok annyira leváltani???
csal lökitek a dumát, mert ellenzékből ez kötelező?
és a blog témájához: írogattok, és ettől mi oldódik meg???
nem a szívem csücske a Fletó, de igaza volt, legalább megpróbált tenni valamit, felhívni a figyelmet, hogy amire most készül a fidesz, az túlmegy minden határon!
és ti? a jobbik mellé oda tudtatok állni, (eléggé el nem ítélhetően) a DK mellé nem? egy nyomorult mondat erejéig sem? hmmmm........
kezd nagyon tele lenni a hócipőm veletek!!!
miféle "pávatáncot" jártok?
kinek ígértétek a következő táncot?
vagy nincs még meg a táncrend?
pedig lassan vége a bálnak, (mármint a demokráciának), és akkor ti majd azt mondjátok, hogy ez jó mulatság, férfimunka volt?
és a lelkiismeret? vagy az már nincs?

2345 2012.09.22. 22:36:37

@2З45:

Nocsak, náci lettem? Kijöttél a kamuból, mocskos, tetűhintás, gyáva, aljadék zsidó.

Lesz meglepetés, mert megtalállak és akkor aznap szartál utoljára életedben, a kilincs orrodat beleverem a szaros valagadba.

Előtte persze egy kicsit kikérdezünk a fiúkkal, amig sírva nem könyörögsz az életedért.:)

Ez a minimum, amit megérdemelsz ezért a geciségért, amit nem először követtél el ellenem, noha soha szóba nem álltam veled.

Túlfeszítetted a húrt, geci zsidó, bűnhödni fogsz. Kezdheted a parát, mert nem viccelek.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.09.22. 22:54:25

Kíváncsi vagyok, Vadai Ágnes mikor fog levelet írni az LMP-nek a Karácsony Gergely blogján olvasható hozzászólások miatt.

lorantka_a_gall 2012.09.22. 23:51:47

@2345: Egy biztos: ha eteted a trollt, akkor nem fog lekopni.

6.Lеnin 2012.09.23. 02:32:34

@2345: Mi van kis náci? Őrjöngsz? Bearanyoztad a napomat! :-)) Még Neeel Armstrongként bevallottad hogy kiugrott zsidó vagy. Az ilyen a legundorítóbb, aki a saját fajtáját megtagadja és a hülye keresztény vallású antiszemitákat is túllicitálja. Már a Schindler Pistája is kiszúrta hogy kiugrott vagy, nem csak én. Biztos ezért álmodozol állandóan metélt farkakról. Nem csak kiugrott metélt vagy, hanem buzi is, ez is biztos. Majd a gárdás haverjaid hogy fognak neki örülni ha ezt megtudják, :-))

6.Lеnin 2012.09.23. 02:35:07

@Holger Hartland: Az bizony jó lenne ha a sok antiszemitát eltakarítanák innen!
@lorantka_a_gall: Eddig Neeel Armstongként őrjöngött mindenfelé a kis kiugrott metélt, de mióta Schindler Pistája, aki egy Gárdás, erre rájött, nicket váltott.

6.Lеnin 2012.09.23. 02:40:06

@2З45: Írok is neki, hogy újra rászálljon.

Patreides · patreides.blog.hu 2012.09.23. 05:47:50

@Bogyó 2: "Ha nem konzervatív, nem szoci, akkor csak..."

Már ne haragudj, de hol látsz te ma Magyarországon konzervatív pártot?

Patreides · patreides.blog.hu 2012.09.23. 05:55:50

@ancsika3114:
Az LMP egy hipokrita bagázs, látszólag ellenzéki, de a tetteivel a Fidesz hosszútávú hatalmon maradását támogatja.
Gyurcsány meg egyetlen dologgal segíthetné a Fidesz leváltását: ha végleg visszavonulna a politikából, és a saját hűlt helyét sóval hintené be maga után.
(Mondom ezt úgy, hogy a róla az emberekben kialakult képet egyáltalán nem tartom méltányosnak és teljesen igazságosnak.)

Patreides · patreides.blog.hu 2012.09.23. 06:06:30

De állítom, hogy a Fidesz nem gondolta rendesen végig ezt a regisztrációt.
Az önkormányzatoknál regisztrálni? Hiszen így még néhány nem fanatikus fideszes szavazó is elmegy, és beíratja magát. Még az idős nyuggerek közül is lesz, aki regisztráltatja magát.
Na de ha a törvénybe beleírnák azt is, hogy regisztrálni csak nyolcadik emeleten, vagy afölött lehet, és csak olyan épületben, ahol a félfogadási időben ki vannak kapcsolva a liftek?
Például...

2345 2012.09.23. 09:19:42

@lorantka_a_gall:

Nem etetem, hanem megbüntetem. Alapjában békés ember vagyok, de ez a mocskos zsidó patkány megismerkedik egy vasalt bakanccsal a gyomorszáján.

Iszonyú komplexusai lehetnek velem kapcsolatban, nyilván alulmaradt számtalan vitában, és mivel más eszközei nincsenek, így próbál piszkoskodni.

Egy darabig tűrtem, hiszen elmebeteg a szerencsétlen, de mindennek van határa. A következményekkel számolnia kell, én többször figyelmeztettem, hogy hagyja abba.

Amit művel egyébként, az szimptomatikusan rávilágít a net veszélyeire, az anonimitásra, a hamisíthatóságra, a felelőtlenségre, az emberek becsaphatóságára.

Ez a szánalmas pszichopata kis csíra, akit mindenki megvet, akit még a buzibárokban is csak szopatnak, ez az anyja által eltartott senki féreg, a net segítségével valakinek érezheti magát, holott a való világban egy nulla.

Látod magad előtt, ahogy az anyja horgolt pulóverben ül a gép előtt a panel 9. emeletén, fején SZTK-szemüveg, a gennyes pattanásait nyomkodja, a meleg oldalakra recskázik, és két "menet" között az "áldozatára" vár?

Ez egy visszataszító kis hiéna, a nők elkerülik, már az iskolában utálták a társai, az emberek átmennek a másik oldalra, ha szembejön, mert bűzt áraszt magából.

Ha nem lenne ennyire gyáva, sorozatgyilkos lett volna belőle, amiről egyébként gyakran álmodozik is. Iszonyú bosszúvágy él benne mindenki iránt, aki nála testileg, szellemileg épebb, erkölcsileg normálisabb.

Ilyen lehetett Breivik is, a norvég sorozatgyilkos, akit szintén még idejében kellett volna agyonütni. Bár ez a hazai példány addig soha nem fog eljutni, ez nem mer belépni még egy boltba sem, az anyja eteti, Breiviknél pedig testileg is visszataszítóbb.

Ez egy csótány, amire gondolkodás nélkül rálépsz, ha eléd kerül, Azt is fogom tenni.

Neked üdvözlet!:)

(Egy válasznak örülnék.)

vénkujon 2012.09.23. 10:35:53

íme, az alapjában véve "békéstüntető" mintapéldánya kétezerhatból. kenyérre lehet kenni a jófiút, pedig vasalt bakancsokkal áldotta meg a sors. hatalmas önfegyelem kell ám ehhez, hogy visszatartsa ezeket a jószágokat! micsoda lelki erő! jó sok zsidót leúsztat a dunán-verbálisan, és maciszemekkel pillog, hogy őt lenácizzák.
mondom én, fura ez.:D

2345 2012.09.23. 10:58:44

@vénkujon:

Véngeci, vénzsidó, vénbuzi, hirtelen nem is tudom, melyik az igazi neved.

Talán a vénszar illik a legjobban rád, amúgy is telefosod naponta a gatyádat.:)

Jön még zsidó kutyára dér, hamarosan.:)

6.Lеnin 2012.09.23. 11:15:34

@2345: Őrjöngsz nácikám? :-)) Élvezem látni a tehetetlen vergődésedet és fenyegetőzésedet. Harminc év gyakorlatom van a közelharcban, úgyhogy csak keresgessél bátran! Öröm lesz egy ilyen faszt szétcsapni mint te, ami még ráadásul önvédelem is lesz.

6.Lеnin 2012.09.23. 11:17:42

@vénkujon: Ennek csak a pofája nagy. Eddig Neeel Armstrongként nyomult, de amióta pár blogos Gárda tag kiderítette róla hogy kiugrott zsidó, azóta nicket váltott. De mindegy a mocskos pofájáról úgyis megismeri mindenki.

dávidzoli 2012.09.23. 11:20:17

@mirigy187: így van, és mégegyszer hoznám az USA-t ahol tudtommal egyébként lehet választani, hogy akarsz e szerepelni a névjegyzékben, vagy sem. Utóbbiaknak továbbra is regisztrálni kell választás előtt, előbbieknek nem. Tehát a regisztráció csak akkor kell, ha pl. az első jogsi kiváltásakor, nem kéri a névjegyzékbe vételt a polgár.

2345 2012.09.23. 11:21:02

@2З45:

Vinnyogva fogsz megdögleni, zsidó.

És hamarosan.:)

Péterbá 2012.09.23. 12:16:50

@Holger Hartland:
" A Bp-n igazolással szavazók olyan vidékiek, akik nemrég költöztek Bp-re, pl. kollégiumba vagy albérletbe"

és akik mind odatódultak, ahol veszélyben látszott a fideszes győzelem! A XIII. kerületben nincs se felsőoktatási intézmény, se hozzákapcsolódó kollégium!

2345 2012.09.23. 12:22:07

@vénkujon:

Vénbuzi, vénzsidó, összeszartad már magad?:)

Péterbá 2012.09.23. 12:26:48

@wmiki:" azért aljasság, mert nem lehet a derék, becsületes, dolgos, értelmiségi, antifasiszta cigányembereket aznap busszal elvinni a megfelelő szavazóhelyre, ha nem regisztrálták be magukat jó előre",

és akikről tudjuk, hogy úgyse a Jobbikra szavaznának!

2345 2012.09.23. 12:29:24

@Péterbá:

Rossz hírem van, regisztráció ide, vagy oda, 2014 megint szopni fogtok, és nagyot.:)

Aztán mehettek siránkozni Jeruzsálembe vagy Jew Yorkba, vagy feljelentgetni a hazátokat Brüsszelbe.

6.Lеnin 2012.09.23. 13:19:02

@2345: Jajajaj... rettnetesen megijedek mindig a délelötti énemtől. Amiket még begyógyszerezetlenül írok, Szörnyű. Asszem beszedek még egy kis lítiumot hogy feltuggyam dolgozni és megyek menórát szidolozni, mert az megnyugtat.

2345 2012.09.23. 13:25:51

@2З45:

Vinnyogva fogsz könyörögni az életedért, tetves zsidó.

Láttad ma már magad, a gennyes, pattánásos pofádat?

Ilyen lesz a kis biboldó, akinek az anyja metélt faszokat és kancigányokat szop le.:)

Neked is van egy rossz hírem, a 21. század végre megszabadítja az emberiséget a retkes zsidóktól, ettől a ráktól. Ki lesztek irtva.:)

6.Lеnin 2012.09.23. 14:03:11

@2345: Mi van náci? Habzik a mocskos pofád? Kitől kellene félni? Tőled, aki váltogatod a nickjeidet és az internet homályából fenyegetőzől? :-))
Te kis szerencsétlen nethuszár!

Péterbá 2012.09.23. 14:05:20

@2345: Akartam válaszolni, de a későbbi hozzászólásaid meggyőztek, hogy erre a szintre nem süllyedhetek! Társalogjál továbbra is önmagaddal!

6.Lеnin 2012.09.23. 14:17:31

@Péterbá: Bocsi, de a pszichiáterem, akit a Gárda fizet, azt mondta hogy a dührohamaimat vagy gyógyszereléssel, amire nincs pénzem, vagy félóránkénti zsidózással tudom levezetni.

Zsidó!Zsidó!Zsidó!Zsidó!Zsidó!Zsidó!

Na most sokkal jobb. :-))

2345 2012.09.23. 14:23:09

@Péterbá:

2014-ben is kaptok a pofátokra, lehet, hogy még parlamentbe sem juttok be.:)

6.Lеnin 2012.09.23. 14:24:46

@2345: Zsidó!Zsidó!Zsidó!Zsidó!Zsidó!Zsidó!

Ezt elfelejtettem...

2345 2012.09.23. 14:27:08

@2З45:

Rossz hírem van számodra, tetves, saját anyját baszó zsidó.

Ha így folytatjátok, a 21. században ki lesztek irtva, mint a feketehimlő.

Te külön vinnyogva fogsz könyörögni az életedért.:)

Ne mondd, hogy nem szóltam.

6.Lеnin 2012.09.23. 14:29:31

@2345: Rossz hírem van számodra, tetves, saját anyját baszó zsidó.

Ha így folytatjátok, a 21. században ki lesztek irtva, mint a feketehimlő.

Te külön vinnyogva fogsz könyörögni az életedért.:)

Ne mondd, hogy nem szóltam.

2345 2012.09.23. 14:34:03

@2З45:

Ki lesztek irtva, tetves zsidó.

Téged hagyunk meg utolsónak.

Mielőtt megásod a sírodat, magyar fajta kutyákat fogsz leszopni, vinnyogó örömmel, hogy egy pár órát még élhetsz.:)

ÉÉN VAGYOKH AZZ __ А GYÚRCSÁÁNY! 2012.09.23. 14:39:25

@2345: Hogy neked milyen mocskos a pofád anonim !

6.Lеnin 2012.09.23. 14:41:20

@2345: Ki lesztek irtva, tetves zsidó.

Téged hagyunk meg utolsónak.

Mielőtt megásod a sírodat, magyar fajta kutyákat fogsz leszopni, vinnyogó örömmel, hogy egy pár órát még élhetsz.:)

2345 2012.09.23. 14:52:32

@2З45:

Ez már a beismerés, a teljes szellemi fegyverletétel, hogy a saját szavaimat ismétled és írod vissza.

Ezzel nem fogsz meghatni, a gyomrod hamarosan megismerkedik a vasalt bakancsommal, mocskos, tetves zsidó.

Élő példája vagy annak, hogy miért kell benneteket egy szálig kiirtani. Addig nem lesz béke a földön. Az emberiség rákja vagytok.

Nem hiszitek el, de senki nem fog egy árva könnyet ejteni miattatok. El fogtok tűnni, mint az avarok.

Te különösen egy aljadék, csótány példánya vagy a fajtádnak. Vinnyogva fogsz kimúlni.:)

6.Lеnin 2012.09.23. 14:58:29

@2345: Ez már a beismerés, a teljes szellemi fegyverletétel, hogy a saját szavaimat ismétled és írod vissza.

Ezzel nem fogsz meghatni, a gyomrod hamarosan megismerkedik a vasalt bakancsommal, mocskos, tetves zsidó.

Élő példája vagy annak, hogy miért kell benneteket egy szálig kiirtani. Addig nem lesz béke a földön. Az emberiség rákja vagytok.

Nem hiszitek el, de senki nem fog egy árva könnyet ejteni miattatok. El fogtok tűnni, mint az avarok.

Te különösen egy aljadék, csótány példánya vagy a fajtádnak. Vinnyogva fogsz kimúlni.:)

2345 2012.09.23. 15:12:55

@2З45:

Ezzel csak azt érted el, tetűhintás féreg, hogy most még azok is nekem adnak igazat veled szemben, akiknek eddig nem voltam szimpatikus.:)

Kurva nagy öngólt lőttél, tetves zsidó, és ebből már nem fogsz kimászni. Kiderült, hogy nem csupán egy kis rejszoló, bosszúszomjas büdös buzi vagy, hanem ostoba is.

Akinek van egy csöpp esze, az a névre kattintva azonnal meg tud engem különböztetni tőled. Azt meg a hülyék is látják, hogy csak az másolgatod, amit én írtam korábban neked.

Eddig jutottál, gázos zsidó, a saját vermedbe zuhantál. Megérdemled, onnan ki nem jössz, mehetsz vissza az ezer másik nickedre.:)

Az persze áll, hogy móresre leszel tanítva. Sajnálom azokat a tisztességes zsidókat, akik miattad fognak szenvedni, mert ki lesztek irtva, a cigányokkal együtt.

6.Lеnin 2012.09.23. 15:14:20

@2З45: Te rohadt zsidó!

Én melózok, te meg csak simán másolgatsz és röhögsz a markodba?

Vinnyogva fogsz az életedért könyörögni amikor a Dunába lökünk!

6.Lеnin 2012.09.23. 15:15:35

@2345: Ezzel csak azt érted el, tetűhintás féreg, hogy most még azok is nekem adnak igazat veled szemben, akiknek eddig nem voltam szimpatikus.:)

Kurva nagy öngólt lőttél, tetves zsidó, és ebből már nem fogsz kimászni. Kiderült, hogy nem csupán egy kis rejszoló, bosszúszomjas büdös buzi vagy, hanem ostoba is.

Akinek van egy csöpp esze, az a névre kattintva azonnal meg tud engem különböztetni tőled. Azt meg a hülyék is látják, hogy csak az másolgatod, amit én írtam korábban neked.

Eddig jutottál, gázos zsidó, a saját vermedbe zuhantál. Megérdemled, onnan ki nem jössz, mehetsz vissza az ezer másik nickedre.:)

Az persze áll, hogy móresre leszel tanítva. Sajnálom azokat a tisztességes zsidókat, akik miattad fognak szenvedni, mert ki lesztek irtva, a cigányokkal együtt.

6.Lеnin 2012.09.23. 15:16:10

@2345: Te rohadt zsidó!

Én melózok, te meg csak simán másolgatsz és röhögsz a markodba?

Vinnyogva fogsz az életedért könyörögni amikor a Dunába lökünk!

6.Lеnin 2012.09.23. 15:16:52

@2З45: Ki lesztek irtva, tetves zsidó.

Téged hagyunk meg utolsónak.

Mielőtt megásod a sírodat, magyar fajta kutyákat fogsz leszopni, vinnyogó örömmel, hogy egy pár órát még élhetsz.:)

6.Lеnin 2012.09.23. 15:17:32

@2З45: Vinnyogva fogsz könyörögni az életedért, tetves zsidó.

Láttad ma már magad, a gennyes, pattánásos pofádat?

Ilyen lesz a kis biboldó, akinek az anyja metélt faszokat és kancigányokat szop le.:)

Neked is van egy rossz hírem, a 21. század végre megszabadítja az emberiséget a retkes zsidóktól, ettől a ráktól. Ki lesztek irtva.:)

6.Lеnin 2012.09.23. 15:19:17

@2З45: Lesz meglepetés, mert megtalállak és akkor aznap szartál utoljára életedben, a kilincs orrodat beleverem a szaros valagadba.

Előtte persze egy kicsit kikérdezünk a fiúkkal, amig sírva nem könyörögsz az életedért.:)

Ez a minimum, amit megérdemelsz ezért a geciségért, amit nem először követtél el ellenem, noha soha szóba nem álltam veled.

Túlfeszítetted a húrt, geci zsidó, bűnhödni fogsz. Kezdheted a parát, mert nem viccelek.

6.Lеnin 2012.09.23. 15:20:28

@2З45: Csak elolvastad, szerintem ki is verted közben a 4 centis metélt pöcsödet anyád szájába, te fogyatékos zsici.

Közben apád, aki hazajött falopásból, mert éppen hosszú eltávot kapott a sittről a kancigány, előbb a kecskéteket baszta seggbe a putri előtt, aztán téged.

Mialatt persze anyád lecidázta a kecskét, a fogatlan zsirdisznó nagyanyád meg a lovat, amivel apád lopni jár a kiserdőbe.

6.Lеnin 2012.09.23. 15:22:35

@2345: Hát akkor ennyi.

Lehet parasztozni, nácizni, mucsaizni a nemzeti radikálisokat, de ilyen aljasságra, egy másik ember nevének lejárató célú hamisítására csak libsi metélt zsidó féreg vetemedik, keresztény magyar biztos nem.

Ha ezt a magukat az igazság képviselőinek, a tolerancia zászlóvivőinek, a jogállamiság felkent bajnokainak hirdető "baloldali", "antifasiszta", "liberális" blogbajnokok hagyják és eltűrik, akkor még inkább igazuk van azoknak, akik szerint nélkülük kell felépíteni az új Magyarországot.

Ennek a zsidó gecinek meg le fogom szakítani a fejét, azt megígérhetem.

2345 2012.09.23. 15:59:39

@2З45:

Egy pár kommentet véletlenül magadnak címeztél, szánalmas, tetves zsidó, nyilván már az ájulás környékez, a szád is habzik, és ettől korlátozva vagy a látásban.:)

Azt mondanom sem kell, hogy természetesen mindegyik az én korábbi hozzászólásom, hiszen eredeti gondolatod még soha nem volt, egész életedben egy szál sem.

Lassan, de biztosan kimerülnek az eszközeid, úgy mint nicklopás, névhamisítás, mások mondatainak, teljes kommentjeinek ellopása és sajátként való felhasználása.

Leszerepeltéltél, már saját magad előtt is, ettől leszel csak igazán frusztrált.:

Már azt is tudom, ki vagy. Az a korábban, a Velveten truegrit néven kommentelő takony kis zsidrák, akit ott is ezerszer kiröhögtek velem együtt mások is.

Számtalanszor le lettél oltva, ezért már ott elkezdted a mondaim, fordulataim kigyűjtését, majd azokat sajátként póbáltad eladni.

Nevetség tárgya lettél, többször nicket váltottál, végső kétségbeesésedben az enyémet kezdted hamisítani, és ezzel totálisan lejárattad magad.

Tudod, aljas, mocskos kis zsidó patkány, pár új embert még megtéveszthetsz, de engem, meg azokat, akik nem tegnap voltak 16 éves sihederek, már nem.

És ami neked a legnagyobb trauma, saját magad elől nincs hová futnod. Saját magadat nem tudod becsapni, vagy ha igen, akkor neked már régen véged.:)

Önmagadban hordod a saját büntetésedet, és nincs bíró, aki téged saját magadban felmentene. Ezzel kell együtt élned halálodig, és ez nagyobb büntetés, mintha szétverném a pofádat.

Sokáig azt hittem, szerencsétlen elmebeteg lehetsz. Mostanra kiderült, hogy nem, csupán egy szánalmas, gazember jellemű, sunyi, gyáva jelentéktelen, buzi zsidó pondrócska vagy.:)

6.Lеnin 2012.09.23. 19:44:12

@2345: Nyilván ezt kaptad utasításba a rabbidtól.

De várj, a történet nem ért véget. Anyád követett hazáig és felajánlotta, hogy leszopja a német juhászomat, Cézárt.

Meg is tette, aztán könyörgött a kutyámnak, hogy bassza seggbe.

Már majdnem sikerült is, amikor Cézárnak hányingere lett, annyira szar szaga volt a hetek óta nem mosdott anyádnak.

Lefordult a zsidó vénasszonyról és lehányta. Így már a kóbor kutyák sem fogják megbaszni, pedig nagyon kívánja anyád.

Nem baj, majd te seggbe baszod anyádat, neked úgyis mindegy.:)

6.Lеnin 2012.09.23. 19:45:26

@2345: Ja és a Neeel Armstrong nickem hamísításával is hagy fel!

xxyati 2012.09.23. 19:52:43

@2345: Pont a velvetet hozod példának kis náci? ott úgy lealáztunk, hogy már egyenesen szántalak.

xxyati 2012.09.23. 19:54:10

@2З45: Basztasd csak tovább a náciját! :-)) Látom megőrül tőled. :-))

2345 2012.09.23. 20:20:00

@xxyati:

Szegény truegrit, hanyadik nickedet halászod elő, szegény kis lelki nyomorék biboldó.:)

Az a helyzet, hogy megszántalak, nagyon sivár és reménytelen életed lehet, nyomorult, buta , magányos, senki által nem kedvelt kis zsidó.

Üvölt belőled szeretetlenség, a kitaszítottság, a frusztráltság okozta keserűség, ami alaposan megmérgezte a lelkedet.

Iszonyú energiákat fektetsz bele, hogy a velem szemben kialakult komplexusaidat és a nehezen gyógyuló lelki és önérzeti sebeidet valahogy megbosszuld.

Ami pont fordítva sül el, csak magadról állítasz ki szegénységi bizonyítványt, értelmi és erkölcsi értelemben egyaránt, azzal a hamis tudattal, hogy milyen frappánsan "elintézted", lám, az "ellenséget".:)

Sajnos senki normális ember nincs úgy látszik a környezetedben, aki elmondaná, hogy hagyj fel vele, mert így csak még mélyebbre ásod magad a feldolgozhatatlan traumák gödreibe.

A páciensem nem lehetsz, az ismert okok miatt, de ha kéred, megadom egy szakorvos pszichiáter barátom címét és telefonját, aki pont az ilyen esetek specialistája, mint a tiéd.

Jobbulást, szegény szánalom!

6.Lеnin 2012.09.24. 05:57:44

@2345: Hogy te mennyire palira vagy véve! xxyati nem én vagyok, te nagyon hülye! Nem emlékszel rá? De olyan jó szívatni téged, te hülye náci! Én csak írok pár sort, vagy másolgatlak, te meg őrjöngésedben oldalakat írsz. Hajrá náci! Írjad csak! A neten elfér! :-))
Hmmm... szóval ismersz pszichiátert aki az ilyen netes esetek specialistája. Miért is nem okoz ez meglepetést? :-))

lorantka_a_gall 2012.09.24. 08:41:43

@2345: bizony eteted... és fölöslegesen rápörögsz a dologra. Nem tűnik fel, hogy ezt élvezi... a figyelmet? Semmi más nem kell neki,csak hogy bosszantson. Klasszikus troll. És sajnos azt kell, hogy mondjam, az imént általad leírtakkal (közel) egy szintre kerültök. :/ Amint vmi okos ember mondotta volt: soha ne birkózz disznóval. Mindketten szarosak lesztek, de a disznó még élvezi is.

2345 2012.09.24. 11:10:19

@lorantka_a_gall:

Akkor legutóbbi nem olvastad, ott zártam le.

Ez a kis geci zsidó vagy nagyon beteg, vagy nagyon sajnálatra méltó.

tomwar 2012.09.24. 16:35:34

@2345:
Ahogy latom, elemedben vagy.

SIEG! HEIL! - hatha most osszejon.

2345 2012.09.24. 18:27:03

@tomwar:

Tetves zsidó, ignorálva vagy, ez itt Magyarország, nem Jidland.

6.Lеnin 2012.09.24. 19:46:00

@tomwar: Sajnos, mert ott - otthon, Tel-Avivban - jobban érezném magam, menora pucolás közben.
@2345:

lorantka_а_gall 2012.09.24. 19:50:34

@2345: Latod, mégis hülyét csinált belőled, simán. Mert okosabb nálad a zsidó.

tomwar 2012.09.25. 07:45:58

@2345: Hat, ignoralva lenni jobb, mint deportalva...Ez amolyan akasztofahumor. Bar nyilvan ezen mast ertunk mindketten.

Amugy az rem "vicces", hogy aki nem tapsikol a hozzad hasonloknak, az mind zsido, meg cigany, esetleg neger.

Nos, megnyugtatlak: delvideki nemetek a felmenoim.

salamander 2012.09.27. 18:45:50

De kedves Gergő!

Kezdve az elején: a jelenlegi nem egy jól működő rendszer!

Láthatóan sok honfitársunk annyira lealázott anyagi és szellemi állapotban van, hogy két csomag száraz tésztáért eladja a szavazatát.

Szerintetek minden jól működik és virul a "demokrácia".

Büntetőjogilag is szankcionálni kellene a választási csalást, és a regisztráció mellé a műveltségi cenzust is be kellene vezetni.
(8 általános, és/vagy alapfokú állampolgári ismeretek)

...
süti beállítások módosítása