Bemutatkozás

Karácsony Gergely vagyok, a Párbeszéd Magyarországért elnökségi tagja.

E-mail: gergely.karacsony@parlament.hu

Találkozzunk a Facebookon

Videók

Friss

Nincs megjeleníthető elem

Kurucok és labancok

2012.05.08. 15:45 bontópál

Tegnap Orbán Viktor lelabancozott. Egész pontosan, amikor a Fidesz közeli oligarchák nyomulásával kapcsolatban vontam kérdőre a parlamentben, akkor a viszontválaszban a következőket mondta: „amikor a magyar tőke ellen beszél, akkor labanc politikát folytat.” Mivel erre a megjegyzésre ott már nem volt módon reagálni, ezért gondoltam itt teszem meg.

 

A kuruc-labanc ellentét ugye elvileg valami olyasmit fejez ki, hogy vannak az ország európaiságát hangsúlyozó elitisták, és vannak a nemzeti önrendelkezősünket hangsúlyozó népiek. A valóság azonban sokkal inkább az, amit néhány hónapja a kiváló Majtényi László is megfogalmazott egy interjúban: „ez egy kuruc beszédű és labanc viselkedésű ország, már nagyon régóta.” Orbán, az elmúlt száz év talán legdörzsöltebb magyar politikai vállalkozójaként ezt pontosan tudja. Ezért ő egy kuruc beszédű és labanc viselkedésű miniszterelnök. Kuruc beszédű, amikor azt mondja, hogy nem leszünk gyarmat, és labanc viselkedésű amikor nem csak, hogy visszahívja az IMF-et, de még korábban meglépi azokat a megszorításokat, amiket még az IMF delegátusvezetője is szegényellenesnek tartott. Kuruc beszédű, amikor zsarolásnak nevezi, hogy az Európai Bizottság kifogásol bizonyos törvényeket, de labanc viselkedésű, amikor ezekkel a törvényekkel a magyar polgárokat fosztja meg a szabadságuktól. Kuruc beszédű, amikor a magyar termőföld megvédéséről beszél, de labanc viselkedésű, amikor azt a helyben élő gazdák helyett a saját klientúrájának adja. Kuruc beszédként nemzeti köznevelésről beszél, de labancként az Audi lobbijának engedve gyakorlatilag gyerekmunkává degradálná a szakképzést.

Orbán hazugságait azért olyan nehéz leleplezni, mert azok sokszor az egész magyar társadalom sok évszázados hazugságai. Orbán pontosan tudja, hogy kuruckodással tudja a leginkább elleplezni a kormányzása csapnivaló színvonalát, korruptságát, demokrácia és társadalom ellenességét. Az orbáni manipulációt csak akkor tudjuk leleplezni, ha új társadalmi diskurzust hozunk létre. Azt is mondhatnám, hogy legyünk inkább labanc beszédű, tehát toleráns, empatikus, nacionalizmustól mentes európai értékrendű és egyszersmind kuruc viselkedésű, tehát a leszakadókat felkaroló, esélyt-adó, a demokratikus és a szociális jogokat egybekapcsoló ország. De leginkább hagyjuk ezt a kuruc-labanc dolgot. Legyünk egyszerűen demokraták!

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook oldalamhoz és kövesd későbbi bejegyzéseimet is:

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://karacsonygergely.blog.hu/api/trackback/id/tr924496371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2012.05.08. 17:01:13

erről az egészről két dolog jut eszembe.

az egyik egy régi anekdota:
a kurucvilágban egy idegen látogat Magyarországra. bandukol az országúton, amikor egy csapat kuruc jön vele szembe, akik megkérdezik:
- kuruc vagy vagy labanc?
emberüknek fogalma incs, azt mondja:
- labanc.
puff, erre jól megverik. megy tovább, jön szembe egy csapat labanc, azok is megkérdezik:
- kuruc vagy vagy labanc?
emberünk azt gondolja, hogy az előbb a labancért kapott, erre azt mondja:
- kuruc.
puff, persze jól elverik. megy tovább, megint jön egy csapat kuruc, megkérdezik:
- kuruc vagy vagy labanc?
erre emberünk lemondóan legyint:
- ne is kérdezzétek, csak üssetek.

a másik, hogy ha alaposan belegondolunk, a kurucság, a kuruckodás az ég egy adta világon nem ért el semmit Magyarországon.
na erre kellene rárepülni legközelebb, ha őfelsége a kuruckodásra hivatkozik!

sünbab 2012.05.08. 17:35:27

"Orbán, az elmúlt száz év talán legdörzsöltebb magyar politikai vállalkozójaként ezt pontosan tudja. Ezért ő egy kuruc beszédű és labanc viselkedésű miniszterelnök."

Sajnos ez így van. A legdörzsöltebb még egy nagyon finom megfogalmazás.
Megtehette volna, hogy a 2/3-al tényleg megpróbál változtatni össznemzeti mentalitásunkun, okítva kedves népet és kivezetve ezt az örszágot az ördögi körből, amelyben évszázadok óta pörgünk. E helyett kihasználva hibáinkat, felerősítve azt csak a maga és pártja pecsenyéjét sütögeti, az ország pedig masírozik vissza vagy 50-100 évvel.

előre! 2012.05.10. 08:35:50

Kurucnak a kurvákat nevezik, ha jól emlékszem.
A labancom még gondolkozom, talán megnézem valamelyik európai honlapon...

pucros 2012.05.12. 23:55:17

Hát de ez a lelabancozás elsősorban egy mellébeszélés volt. A szóban forgó nagytőkések helyzetbe hozásával nem a multikkal szembeni kuruckodás a Fidesz politikai célja.

Őszerintük a rendszerváltáskori privatizációval a politikai hatalmat gazdasági hatalommá játszotta át az MSZMP és utódpártja, és ezeket a gazdasági erőket akarják kiegyensúlyozni, gyengíteni, netán megsemmisíteni. Szerintük ez szükséges ahhoz, hogy a rendszerváltás befejezett legyen, és ez itt a politikai cél.

adofizeto 2012.05.22. 01:04:39

"...
Orbán Úr!
Ön véletlenül sem értelmezi jól az oligarcha kifejezést. Az oligarcha ógörög szó, jelentése önhatalmú főnemes, hatalmaskodó főúr, kiskirály, aki királyi privilégiumokat is használ.
E definíció alapján Magyarországon MA vannak oligarchák.
Miniszterelnök Úr a választási győzelme éjszakáján harcot hirdetett az oligarchák ellen.
Most mégis azt mondja, hogy nincsenek oligarchák. Ezek szerint azóta eltűntek? Hova tűntek? Kik voltak azok? Vajon Orbán Viktor tudja? Ha nem tudja, honnan tudhatná, hogy eltűntek?

Ha valóban akarna harcolni az oligarchákkal, rögtön megkérdezhetné például a pártok egykori pénztárnokait, hogy vajon kik voltak azok a kiskirályok, akik az elmúlt 20 évben milliárdok értékekkel tartották életben a pártot.
Kezdhetné a sort saját egykori pénztárnokával, aki jelenleg épp a KÖZGÉP egyik fő tulajdonosa. Épp azé a vállalaté, amely 250 milliárd forintnyi munkát nyert el állami tendereken. Lehet hogy Simicska Lajos tudja hogy valójában kit illet ez a konc, tudhatja, hiszen
nála jobban senki nem ismerheti a párt valódi finanszírozóit, a kampányok titkos szponzorait és
nála jobban senki sem tudhatja, hogy mit várnak korábbi adományaik fejében?

Ha Orbán Úr egy pillanatig is komolyan venné a hazafias küzdelmet a kiskirályok ellen, akkor
lehetővé tenné, hogy megtudjuk a válaszokat ezekre a mindannyiunkat nyomasztó kérdésekre.
lehetővé tenné, hogy a pártok pénzügyei átláthatók, tiszták és nyilvánosak legyenek,
lehetővé tenné, hogy a pártfinanszírozásból származó, évi 400 milliárdosra becsült, köznyelven lopásnak minősítő károkozás végleg megszűnjön Magyarországon!

De Orbán úr
hallgat,
nem foglalkozik a pártfinanszírozás átláthatóvá tételével,
nem hagyja, hogy parlamenti bizottság vizsgálja egykori pénztárnoka és kollégiumi társa birodalmát,
nem tisztázza a mindnyájunkat nyomasztó kérdéseket,

csak
elmaszatolja a kérdést, kurucokat és labancokat emlegetve,
szőnyeg alá próbálja rejteni a mindenki számára látható igazságot

és ezzel
egyértelműen értésünkre adja, hogy
valójában mit képvisel,
valójában kikhez tartozik,
és hogy valójában mikor mond igazat.

Miniszterelnök úr, kérem Önt vegye komolyan a feladatát!..."
süti beállítások módosítása