Bemutatkozás

Karácsony Gergely vagyok, a Párbeszéd Magyarországért elnökségi tagja.

E-mail: gergely.karacsony@parlament.hu

Találkozzunk a Facebookon

Videók

Friss

Nincs megjeleníthető elem

Kétszáz fix

2011.10.20. 10:22 bontópál

Lenne egy javaslatom Kerényi Imre számára. Nagyon jó ötlet volt az Alkotmány asztala és az is nagyon jó, hogy az iskolásoknak is osztogatják majd az új alaptörvényt. Viszont úgy tűnik, hogy egy nagyon fontos célcsoport kimaradt a szórásból: maguk az alaptörvényt megszavazó Fideszes képviselők. A jelek szerint ugyanis a Fidesz vezetői sem tudják pontosan, hogy mi van az alaptörvényben és mi nincs benne. Nincs benne például az, hogy a parlament létszáma legfeljebb 200 fő lehet. Pedig néhány napja Lázár János az alkotmányügyi bizottság ülésén erre hivatkozva mondta azt, hogy a választási reform egyik kőbe vésett tétele, hogy a létszám nem lehet nagyobb 200 főnél. Tegnap pedig a Fidesz új szóvivője, Selmeczi Gabriella állította ezt a valótlanságot. Ijesztő belegondolni, hogy mit tudhat szavazás közben egy mezei kormánypárti képviselő az előtte lévő törvényjavaslatokról, ha a Fidesz vezetői még az alaptörvénnyel kapcsolatban sincsenek teljesen képben.

Az, hogy max. 200 fős parlament mekkora marhaság, tudományosabban mondva közjogi populizmus, azt már számtalanszor elmondtam én is és minden komolyan vehető választási szakértő. Van azonban egy fontos megválaszolandó kérdés: miért ragaszkodik ennyire a Fidesz a 200 fős parlamenthez? Azt a jóindulatú felvetés én kizárnám, hogy azért, mert ezt ígérte a választóknak, tekintettel arra, hogy ennél jóval fontosabb dolgokat is ígért és finom szólva ezeket sem tartotta be (lásd megvédik a nyugdíjpénztárakat és nem lesznek megszorítások.) Az elmúlt másfél évben megtanultuk, hogy minden lépés mögött van valami lopakodó hatalomtechnikai szándék.  De milyen hátsó szándék lehet amögött, hogy Orbán Viktor szembe megy a saját képviselővel is, hiszen a többségüknek így esélye sem lesz arra, hogy 2014 után is képviselő legyen.

A válasz egyszerű. A Fidesz elnöke már készül a nehéz időkre. Arra, hogy a következő választáson a pártja a 2010-es eredménynél lényegesen rosszabbul fog szerepelni. A negyedik választási vereséget (1994, 2002, 2006 és 2014) Orbán már nem biztos, hogy megúszná. Így még a mostaninál is nagyobb szüksége lesz arra, hogy hozzá hű mamelukokkal töltse fel a frakcióját. Márpedig száz végsőkig lojális jelöltet sokkal könnyebb találni az országban, mint százötvenet. Főleg, ha összeférhetetlenné válik az országgyűlési képviselőség és a polgármesterség – hiszen a Fideszen belül egyedül az erős helyi beágyazottság jelent némi védelmet az országos központ önkényével szemben.  

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook oldalamhoz és kövesd későbbi bejegyzéseimet is:

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://karacsonygergely.blog.hu/api/trackback/id/tr883316972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása