Bemutatkozás

Karácsony Gergely vagyok, a Párbeszéd Magyarországért elnökségi tagja.

E-mail: gergely.karacsony@parlament.hu

Találkozzunk a Facebookon

Videók

Friss

Nincs megjeleníthető elem

Egységes városvezetést akar az LMP Budapesten 23 kiskirályság helyett

2011.09.27. 23:24 bontópál

Nem Tarlós István főpolgármester, hanem a budapestiek mögé álltunk be, mert vélelmezzük, hogy a fővárosiaknak megvan az igényük arra, hogy maguk válasszák a városvezetőt és a fővárosi közgyűlés tagjait – jelentette ki Karácsony Gergely az LMP frakcióvezető-helyettese az m1 Ma reggel című műsorában.

Ez túlmutat azon, hogy mennyire szeretünk dönteni a saját dolgainkról, arról is szó van, mennyire érvényesül tovább az a logika, hogy 23 kiskirály irányítja a várost, és nincs egységes városvezetést. Emlékeztetett arra, hogy Nagy Gábor Tamás, az I. kerület polgármestere azt mondta: Budapestről a budapestieknek kell dönteni. Ő nyilván úgy értelmezte, hogy a budapesti fideszeseknek, mi meg úgy értelmezzük, hogy a budapesti polgároknak – tette hozzá Karácsony.

A politikus beszélt arról, hogy ha az Országgyűlésben elbukik a közvetlen választást célzó kezdeményezésük, egy ugyanezt fővárosi népszavazáshoz kezdenek aláírásgyűjtésbe. Úgy véli, a józsefvárosi népszavazás sikertelensége nem jelent semmit, az a kezdeményezés szerinte az intézmény lejáratásáról szól. Ha tartanak egy budapesti népszavazást, az a kormány másfél éves tevékenységéről is szól majd, és ez nem lesz túl pozitív – vélekedett az LMP-s politikus.

Karácsony Gergely szerint Paks bővítésének a kérdése is egy olyan kardinális probléma Magyarországon, melyben elvárható, hogy népszavazás döntsön. Ha úgy határozunk, hogy megépül Paks 2, akkor az elkövetkező 30 évben nem lesz pénz megújuló energiaforrások támogatására – hívta fel a figyelmet Karácsony. Arra a felvetésre, hogy számítások szerint 3-4 ezer milliárd forintba kerül a bővítés, és hogy erre bizonyosan nem lesz pénze Magyarországnak, a frakcióvezető-helyettes azt válaszolta: akkor miért költünk pénzt az előkészületekre.

Kérdésre válaszolva elismerte, hogy a II. kerület – ahol az időközi választáson az LMP Karácsony Gergelyt indítja - nem a legelmaradottabb része az országnak, de mint mondta, azért ott sem mindenki milliárdos. A Fidesznek most azért áll a zászló, mert azok az emberek, akik csalódtak a kormányban, nagyon sokan vannak, viszont nagyon kevesen szavaznak közülük. Ebben a választókerültben volt a legmagasabb mindig a választói részvétel, mely a 90 százalékot is meghaladta. Ha van olyan pontja az országnak, ahol nemcsak zsörtölődnek az emberek a kormányra, hanem el is mennek ellene szavazni, akkor az ez a kerület – érvelt Karácsony.

Arra a kérdésre, változik-e az LMP az MSZP-hez való viszonya, ha a szocialista pártból kiválnak Gyurcsány Ferenc szimpatizánsai, Karácsony azt mondta: nem tudja, mi folyik az MSZP-ben, a szocialistákkal szemben nem szokták pártok belső levelezését vizsgálni.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook oldalamhoz és kövesd későbbi bejegyzéseimet is:

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://karacsonygergely.blog.hu/api/trackback/id/tr683266579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása