Bemutatkozás

Karácsony Gergely vagyok, a Párbeszéd Magyarországért elnökségi tagja.

E-mail: gergely.karacsony@parlament.hu

Találkozzunk a Facebookon

Videók

Friss

Nincs megjeleníthető elem

A Berlusconi-recept

2012.11.21. 13:46 bontópál

Van egy ország Európa közepén. Az ország miniszterelnöke meglehetősen megosztó személyiség, aki a hatalomnál jobban már csak a focit szereti. A politika számára egy nagy focimeccs, amiben nem szeret veszíteni. Mivel a kormányzáshoz nem ért, ezért hatalmát arra alapozza, hogy a médiabirodalmával levadásztassa a politikai ellenfeleit, nacionalista handabandával pedig elterelje a figyelmet a hanyatló gazdaságról és a korrupcióról.

A kedves olvasók közül most sokan teljes joggal nyilván Orbán Viktorra gondolnak. De gondolhatnának akár Silvio Berlusconira is, akit a magyar kormányfő korábban régi barátjának, kormányzását pedig a magáéhoz kísértetiesen hasonlónak nevezte.

orba_berlusconi_1.jpgOrbán Berlusconival. Mögötte az elődje? (a kép forrása)

Berlusconi és Orbán politikai pályaíve között kétségtelenül sok a hasonlóság, ezért érdemes megnézni, mit csinált az olasz miniszterelnök, amikor rájött, hogy nincs esélye megnyerni a 2006-os választást (amit egyébként éppen a magyarországi választások első fordulójával azonos napon tartottak). A választás előtt néhány hónappal megváltoztatta a választási rendszert. Az olasz politika fő problémája sokáig az volt, hogy a rendkívül szétaprózódott pártrendszer miatt a kormányok átlag egy év alatt megbuktak. Egy népszavazási mozgalom végül a választási rendszer reformját kényszerítette ki, aminek eredményeképpen inkább többségi jellegű vegyes választási rendszert alakítottak ki. Ebben, a tavaly év végén megszavazott magyar rendszerhez hasonlóan az egyéni választókerületi mandátumok voltak túlsúlyban, ezzel is elősegítve a kormányzati stabilitást. Berlusconi többek között ennek köszönhette, hogy 2001 és 2006 között egyben tudta tartani a kormányát. Ám amikor a közvélemény-kutatások azt mutatták, hogy a választási rendszer kényszere miatt szövetkező ellenzék nyerésre áll, akkor a várható vereség minimalizálása érdekében négy hónappal a választás előtt újra arányos választási rendszert vezettek be. Nem törődve azzal, hogy korábban éppen Berlusconi volt a többségi elvet megvalósító rendszer bevezetésének fő támogatója – hiszen akkor még az állt az érdekében.

Érdemes ezt a példát észben tartani. A Fidesz totális elvtelensége eddig is napnál világosabb a választási rendszer átalakításával kapcsolatban.  2010 májusában egy olyan választási rendszerre tettek javaslatot, ami a 2010-ig érvényben lévőnél arányosabban fejezte volna ki a választók akaratát. Akkor nyilván az volt a fő cél, hogy az arányosabb rendszer megakadályozza, hogy a következő ciklusokban bárkinek kétharmada lehessen. Aztán amikor kezdett visszaesni a népszerűségük, és látszott, hogy csak a korábbinál is aránytalanabb rendszerrel tudnak hatalmon maradni, akkor egy ilyen, aránytalanabb rendszert fogadtak el. Korábban nehezíteni akarták az egyéni jelöltek indulását, aztán rájöttek, hogy nekik voltaképp az az érdekük, ha sok jelölt indul, úgyhogy most éppen az ellenkező irányba változtatnának. Amikor 2010-ben lefejezték az Országos Választási Bizottságot, akkor még azt mondták, hogy a választási szerveket minden választás után meg kell újítani, most mégis kilenc évre akarják az új tagokat megválasztani.

A rendkívül aránytalan egyfordulós rendszert a Fidesz azért vezette be, mert az ellenzék megosztottságából indult ki. Ez a rendszer azonban olyan fegyver, ami könnyen sülhet el visszafelé: ha ugyanis mégis létrejön a sokak által áhított együttműködés az ellenzéki pártok között, akkor az nem csak egyszerűen a Fidesz választási vereségéhez, hanem kétharmados ellenzéki győzelemhez is vezethet. Ez lenne az igazi vereség, sőt, voltaképp csak ez lenne a vereség Orbán Viktor számára. Gránitszilárdságú alaptörvénye semmivé válna, szánalmas epizódszereplőként vonulna be a történelemkönyvbe. Ha viszont úgy megy, hogy a kétharmadba öntött pártkatonái, adó és családpolitikai törvényei maradnak, akkor tulajdonképpen ő is marad, és dróton rángatja az új parlamenti többséget.

orba_berlusconi_2.jpgIzomból nyomják. (a kép forrása)

Ma egyetlen igazán fontos politikai célja lehet az embernek: „a Nemzeti Együttműködés Rendszerét fel kell számolni, az alkotmányt pedig helyre kell állítani.” Ezt alapvetően kétféleképpen lehet: az utcán vagy a választófülkékben, de ott csakis kétharmaddal. Ez utóbbira szinte biztosan csak egy olyan – akár csak a választókerületekre és csak az alkotmányosság helyreállítására szövetkezező – ellenzéki együttműködés képes, amibe a Jobbikon kívüli ellenzék minden mérvadó szereplője részt vesz.  Az ellenzéki pártok együttműködéssel kapcsolatos politikai hisztéria éppen abból adódik, hogy bár Orbánt egy patás ördögnek gondolják, aki ellen fű-fa-virágnak össze kell fognia, azzal mégsem számolnak, hogy a patás nem alszik, és egy perc alatt át fogja írni a választási törvényt, ha ez az összefogás valóban realitásnak tűnik. És akkor zéró esélye lesz a rendszerdöntésnek.

Szóval az alkotmányosság barátainak nem csak elkötelezettnek kell lenniük, de taktikusnak is. Most mindenki azzal teszi a legtöbbet az ügynek, ha félreteszi a választási együttműködés kérdését, de megpróbál értelmes párbeszédet kialakítani az új köztársaság kereteiről. Együttműködési megállapodásról tárgyalni leghamarabb akkor érdemes, amikor Orbánék már nem tudnak hozzányúlni a választási rendszerhez. Ne bénázzuk el, mert – ahogy a hvg.hu szerzője írta – „zsarnokok közt cinkos, aki béna”.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook oldalamhoz és kövesd későbbi bejegyzéseimet is:

5 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://karacsonygergely.blog.hu/api/trackback/id/tr214918279

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ezt elsiette, képviselő uram! 2012.11.21. 15:13:11

Az emberfia csak mereng, gondolkodik, hogy a büszke kétharmadista, gránitszilárd, cövekként meredező kormányerők milyen módon igyekeznek meggátolni a szerintük törpe és jelentéktelen kisebbséget abban, hogy kipenderíttessenek a bársonyszékeikből. Val...

Trackback: A Berlusconi-recept 2012.11.21. 14:42:01

Együttműködési megállapodásról tárgyalni leghamarabb akkor érdemes, amikor Orbánék már nem tudnak hozzányúlni a választási rendszerhez.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

légügyi megfigyelő 2012.11.21. 15:11:48

Kedves Gergely! aligha marad a választási törvény olyan, mint a mai vagy holnapi, nem is tudom, a legutóbbit mikor kívánják elfogadni. Amikor Papcsák benyújtotta azt a bizonyos vaskos módosító indítványát, írtam egy bejegyzést (legifelvetel.blog.hu/2012/10/30/ezt_elsiette_kepviselo_uram), ha nem veszi tolakodásnak, ajánlom figyelmébe!
Sajnos nem demokratikus viszonyok között élünk, még ha nem is nyílt a nem-demokrácia. Ha úgy gondolják, akár ma este beadhatják az aktuális helyzetre a törvénymódosítást, ahogy megtehetik ezt 2014 április 10-én is. Vagyis: az együttműködésnek olyannak kell lennie, amely bármilyen változatra naprakész választ adhat. Erről is szól a bejegyzés. Üdvözlettel: LmF

wowerman 2012.11.21. 21:37:24

"amibe a Jobbikon kívüli ellenzék minden mérvadó szereplője részt vesz" Akkor miért megy a boszorkányüldözés az Mszp ellen? Az ő szavazóik is emberek, és jelenleg a legerősebb ellenzéki párt. Csak úgy mondom.

mozzie 2012.11.22. 07:37:22

Ha ez mind így van, Gergely, akkor mivel magyarázható a frakciód azonirányu buzgólkodása - a kongresszus előtt - hogy az Együttel való kapcsolatban vátójogotok legyen, nem csak az ellenzéki miniszterelnök személyének az esetében, hanem abban is, hogy egyáltalán ki csatlakozhasson az összefogáshoz?

A közelmúlt ilyen és hasonló megnyilatkozásai elvezethetnek az általad most hangoztatott célhoz? Mármint, "szinte biztosan csak egy olyan – akár csak a választókerületekre és csak az alkotmányosság helyreállítására szövetkezező – ellenzéki együttműködés képes, amibe a Jobbikon kívüli ellenzék minden mérvadó szereplője részt vesz".

Attitude Adjuster · http://atta.blog.hu 2012.11.22. 21:36:47

Nem értem, Karácsony miért nem lép át egyszerűen a szocikhoz. Onnan indult, oda való, látványosan az ő érdekükben politizál ...

Az LMP már döntött, nyugodtan feladhatná az álcáját és csatlakozhatna a gazdáihoz.

pánpéter 2012.11.26. 14:32:04

Gergő!
Amíg a vidéki városokban az időközi választásokon még csak jelöltet sem tud állítani az LMP, addig a te szádból minden ilyen nemű kritika teljesen hiteltelen!
Ráadásul, teljesen mindegy, hogy milyen a választási rendszer, te akkor sem fogsz egyéni körzetet nyerni.
Jah, és javítsd ki a blog elejét, már nem vagy frakcióvezető-helyettes. Lemondtál, hogy aztán újra jelöltesd magad.
süti beállítások módosítása