Bemutatkozás

Karácsony Gergely vagyok, a Párbeszéd Magyarországért elnökségi tagja.

E-mail: gergely.karacsony@parlament.hu

Találkozzunk a Facebookon

Videók

Friss

Nincs megjeleníthető elem

Kék cédulás választások?

2012.10.29. 14:23 bontópál

Ma szavaz az országgyűlés az előzetes regisztráció alaptörvénybe emeléséről. A kormánypárti képviselők arra készülnek, hogy minden eddiginél nagyobbat rúgjanak a demokratikus politikai verseny és az alkotmányosság értékeibe. A regisztráció alaptörvénybe emelésével nyilvánvalóvá teszik, nem csak az 1989-es alkotmányt, de a saját maguk által létrehozott alaptörvényt sem tisztelik és a gránitszilárdságúnak hirdetett jogszabályt az aktuális hatalmi érdekeinek megfelelően bő fél év alatt másodjára módosítják. Az is világossá vált, hogy tisztában vannak a javaslat alaptörvény-ellenességével, hiszen különben nem akarnák az Alkotmánybíróság kezét megkötni azzal, hogy tételesen beleírják a regisztrációt az alaptörvénybe. A kormánypárti képviselők továbbra sem tudtak egyetlen valós érvet sem felhozni arra, hogy miért szeretnék, ha Magyarország lenne az egyetlen ország a világon, ahol jól működő népesség-nyilvántartás van, az állam tehát pontosan tudja, hogy kik a területén élő választásra jogosultak, mégis minden választónak regisztrálni kell ahhoz, hogy a választójogát gyakorolni tudja. Mint ahogy arra sincs semmilyen érvük, hogy az alaptörvény-módosítás miért nem teszi lehetővé a levélben való regisztrációt, ami különösen súlyosan érintené a mozgáskorlátozottakat vagy a kistelepüléseken élő szavazók millióit.

 

kékcédula.preview.JPG(a kép forrása)

A regisztráció súlyosan és minden való indok nélkül korlátozza a választójogot, de önmagában még nem választási csalás. A központi lakcímnyilvántartás eltörlése azonban tömeges választási  visszaéléseket tenne lehetővé, mert az önkormányzatok nyakába vart lakcímnyilvántartások alapján nem lehetne megnyugtatóan kizárni, hogy valaki nem szavaz-e többször, illetve hogy ez nem válik-e tömegessé. 1947-ben a kékcédulás választások során a kommunista párt ezzel a módszerrel igyekezett elcsalni a választásokat. Az elmúlt bő két év tapasztalatai alapján nem tudjuk teljes mértékben kizárni, hogy az állampártként viselkedő Fidesz is erre készül.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook oldalamhoz és kövesd későbbi bejegyzéseimet is:

6 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://karacsonygergely.blog.hu/api/trackback/id/tr964877067

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kék cédulás választások? 2012.10.30. 09:15:02

1947-ben a kommunista párt ezzel a módszerrel igyekezett elcsalni a választásokat. Nem tudjuk teljes mértékben kizárni, hogy az állampártként viselkedő Fidesz is erre készül.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2012.10.29. 15:22:27

"nem tudjuk teljes mértékben kizárni"
Túl finoman fogalmazol...

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2012.10.29. 19:12:25

nemcsak cédulákat kellett volna szórni rájuk, hanem napalmot is.

pelikán* 2012.10.30. 09:40:11

A kékcédulás egy szó.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.10.30. 09:58:55

Ahol van regisztráció (pl. USA), ott hogy zárják ki, hogy egy ember ne szavazhasson több helyen?

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.11.01. 15:43:45

Karácsony Gergely, maga ehhez a nevét adta??

mandiner.hu/cikk/20121029_lmp_mentsek_fel_tanari_allasabol_jeszenszkyt

Jeszenszky Géza durva szakmai hibát követett el. Ezért indokolt lehet egy "bocsánat, elszúrtam", és persze nyilván kínos is neki. De ezért kirúgatni? És írja ezt többek között pont maga, aki PhD nélkül lehetett adjunktus a Corvinuson? Nem szégyelli magát?!

Maga eddig egy szimpatikus ember volt.
süti beállítások módosítása