Bemutatkozás

Karácsony Gergely vagyok, a Párbeszéd Magyarországért elnökségi tagja.

E-mail: gergely.karacsony@parlament.hu

Találkozzunk a Facebookon

Videók

Friss

Nincs megjeleníthető elem

A feminista picsák vesszőparipája? Szabó Tímea írása

2012.09.11. 18:05 bontópál

Vendégszerzőnk, Szabó Tímea írása, a családon belüli erőszakról szóló parlamenti vitáról

A tegnap esti családon belüli erőszakról szóló parlamenti vita nem azért volt a legalja, mert a Fidesz nem támogatta az önálló büntető tényállássá emelést. Ezt már korábban is tudtuk, hiszen a Navracsics-Répássy páros a civilekkel való egyeztetés után eredetileg beemelte a Büntető Törvénykönyv tervezetébe a hozzátartozók közötti lelki bántalmazás tényállását, amit a Fidesz/KDNP frakció (a szocialisták támogatásával) az utolsó pillanatban megtorpedózott. Van úgy, hogy a kormány álláspontja szembemegy a Fidesz frakcióéval – jött Navracsicstól a válasz, amikor az emberi jogi bizottság ülésén megkérdeztem, hogy mi történt.

szt.parlament.jpg

Szabó Tímea a parlamentben

Szóval, ez nem volt annyira meglepő. Mint ahogy az sem, hogy a Fidesz simán figyelmen kívül hagyja közel 105 ezer ember aláírását és akaratát, hogy a parlament ÉRDEMBEN tárgyalja a témát. A kormánynak nem számít, hogy az emberölés áldozatául esett nőknek több mint felét jelenlegi vagy volt férjük illetve élettársuk ölte meg, és az sem, hogy Magyarországon több mint 1 millió nő élt már át valamilyen formában fizikai erőszakot jelenlegi vagy volt férfipartnere által. A testi erőszakot megélt nők 55%-a, a szexuális erőszakot megélt nők 44%-a a támadás során súlyos sérüléseket szenvedett, beleértve zúzódásokat, nyílt sebeket, csonttöréseket vagy fej- és arcsérüléseket. A jelenség szinte teljesen látens, az esetek több mint 90%-a sosem derül ki.

Mindez nem volt újdonság. Amitől viszont ez a vita a legalján koppant, az a suttyó, macsó, egy kocsmába is kínos diskurzus miatt volt.

Először is annyi bátorság sem volt a kormányban, hogy számos kérésnek engedve TV-közvetítés idejére tegye a vitát, amikor neadjisten a közvélemény is követheti, hogy ki mit gondol erről a súlyos társadalmi problémáról. Ehelyett sunyi módon este 10-kor tárgyaltuk 6(!) fideszes és kdnp-s képviselő részvételével, akikből – mint kiderült – kettő az utána következő agrártörvény vitájára várt.

Az a 6 db Fidesz/kdnp-s annyit bírt kitolni magából a vita során, hogy "az asszonyoknak, a hölgyeknek és különösen a fiatal hölgyeknek a legfontosabb hivatásuk az, hogy gyereket szüljenek.” Ezt Varga István mondta. Aztán – folytatta – ha megvan a 3-4 gyerek, majd mindenki megvalósíthatja magát, és a nők is mehetnek dolgozni. Erre jött a frappáns kdnp-s válasz, hogy tulajdonképpen, ha a nők többet szülnének, akkor nem lenne családon belüli erőszak sem. Mindeközben a hátam mögött egy sárga inges – számomra ismeretlen – fideszes azt óbégatta kétségbeesetten, hogy „DE HÁT KIHALUNK… ÉN NEM TUDOK SZÜLNI!”. Ekkor már a tetőfokára hágott a hangulat, és a kdnp-sek is megérezték, hogy eljött az idő egy jóízű szdsz-ezésre. Az egyikük nyomott is gyorsan egy 2 percest, és diadalittasan közölte, hogy a családon belüli erőszak a liberális oktatásnak, azaz az önök (mármint az LMP) szellemi elődjének köszönhető, hiszen régen a gyerekek még tisztelték a szülőket és a pedagógusokat. Végül az i-re a pontot a jobbikos Szávay tette fel, és a vita arra konkludált, hogy ez az egész – amúgy nem létező – probléma tulajdonképpen a feminista picsák vesszőparipája. A levezető elnökként funkcionáló Latorcai egyetlenegyszer szólt hozzá, amikor is rendreutasította a páholyban ülő Halász Pálmát – a népi kezdeményezés elindítóját – és kolléganőit, akik néha megtapsoltak egy-egy ellenzéki hozzászólást.

Hát kb. ennyi. Köszönjük, kedves kormánypárti képviselők! Jó volt ide visszatérni a nyári szünet után.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook oldalamhoz és kövesd későbbi bejegyzéseimet is:

46 komment

Címkék: Címkék

A bejegyzés trackback címe:

https://karacsonygergely.blog.hu/api/trackback/id/tr424770525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lets think Béláim! 2012.09.11. 20:18:49

..s nem is oly rég, amikor még éppen az ő képviselőNŐjük kéri uezt a tv-t számon a kormányzó párton. 14:59:20-tól kb. szó szerint azt követeli - igaz, 2008-ban -, amit most kikukáztak.
www.fidesz.hu/index.php?Rovat=10031&Media=5598

Asszem rájöttem, hogy a fidesz politikája egyszerű, mint a vajaskenyér az életünk bármely kérdésében: van 2 nagyon markáns, egymásnak szögesen ellentétes álláspontjuk. Ezeket elrakjuk párban 1-1 fiókba, feliratozzuk a témakört, majd bármelyiket előhúzva korrekt, helyénvaló választ kapunk kérdéseinkre. Csak az aktuális dátumra ügyeljünk, semmi más gondunk nincs..

ABie Nrml 2012.09.11. 22:23:16

hogy aszondja: „DE HÁT KIHALUNK… ÉN NEM TUDOK SZÜLNI!”
Ámen. Keményen megdolgoznak érte.

Mama2 2012.09.11. 22:38:18

Nna, mint anya mondom!
A következőt kérem:
1. Családi pótlékot, melyből eltartható egy gyerek. Tehát melyből pelenkát, tápszert, friss gyümölcsöt, tejet, kenyeret gyerekruhát, cipőt, iskolatáskát tudok venni, balettra szolfézsra, angolra, karatéra tudom járatni.
2. Ingyenes bölcsődét, óvodát iskolát. Mert most nagyon nem az!

És akkor én, magyar anya szülök! Többet is. De én nem üregi nyúl vagyok, hogy bagzzak, mint az állat, felelőtlenül hozzak létre gyerekeket, akiket nevelni nem tudok, mert 12-16 órában azért kell dolgoznom, hogy zabálni adhassak nekik. Aztán sírjak, ahol senki sem lát, hogy a sarjaim elzüllöttek, mert én nem tudtam odafigyelni rájuk, és az állam, melynek polgáraivá szültem őket, is szarik figyelni rájuk.
Amíg a tisztelt politikusok az én adómból élnek luxus körülmények között, nekem, és meglevő valamint születendő gyermekeimnek jövőjére magasról tesznek, addig nekem NE dirigáljanak, hogy hányat szüljek!
Kihalunk? Az lehet, ha így folytatják! Sokat elviselünk itt, de ne merjék a magyar anyákra fogni a saját sarukat!

Donfanyar 2012.09.12. 07:53:48

"Magyarországon több mint 1 millió nő élt már át valamilyen formában fizikai erőszakot jelenlegi vagy volt férfipartnere által. A testi erőszakot megélt nők 55%-a, a szexuális erőszakot megélt nők 44%-a a támadás során súlyos sérüléseket szenvedett, beleértve zúzódásokat, nyílt sebeket, csonttöréseket vagy fej- és arcsérüléseket. A jelenség szinte teljesen látens, az esetek több mint 90%-a sosem derül ki."
Azért ezek így nem teljesen igazak, valljuk be. Létezik erre forrás, ami nem radikális feministáktól származik?

pilar ternera 2012.09.12. 09:04:16

@Donfanyar: honnan tudod, hogy nem igaz? sok mindent lehet állítani és annak pont az ellenkezőjét is...

Donfanyar 2012.09.12. 09:22:49

@pilar ternera: Egyrészt semmilyen hivatalos statisztika nem támasztja alá a feminista adatokat, másrészt a józan észnek is ellentmondanak. Sőt, az alapvető logikának is, hiszen hogyan lehet olyat állítani, hogy:
"az esetek több mint 90%-a sosem derül ki" - ezzel azt mondja, hogy adatokkal rendelkezik valamiről amiről senki nem tud. Ha sosem derült ki akkor a feministák hogyan számolták meg?
Egyébként léteznek CSBE-ről semleges kutatások is, amik merőben mást állítanak, mint a radikális feministák. Tamási Erzsébet kriminológus például nem csak hasraütésre mond számokat, mint a NANE.

pilar ternera 2012.09.12. 09:35:14

@Donfanyar: oké, elfogadom. Tamási Erzsébet milyen számokat mond?
mellesleg azt gondolom, hogy lehet, hogy ezek az adatok túlzóak, de a lényeg szempontjából nem teljesen mindegy? itt nem a konkrét számokról, hanem elvekről van szó.
és amíg csak 1 nőt/férfit/gyereket is büntetlenül verhet péppé a párja/szülei, addig nem kell a számokon lovagolni, mert ezt akkor is meg kell valahogy oldani.
jaaa, hogy akiknek meg kellene, azok nulla empátiával rendelkező, inkompetens, hímsoviniszta barmok? hát -sajnos - mi pakoltuk oda őket, ahol vannak! :/ (én személy szerint NEM!!!)

szszg 2012.09.12. 10:02:55

@Donfanyar: Létezik erre forrás, hogy ezek nem igazak? Kérem forrás lobogtatásával kijelenteni, hogy valami igaz-e vagy hamis, valljuk be.

Donfanyar 2012.09.12. 10:23:45

@szszg: Kezdjük azzal, hogy az állítást szokás alátámasztani. A legelső hozzászólásomban ezt is kértem a tisztelt képviselőktől, amire nem érzem elfogadható válasznak, hogy támasszam alá én a cáfolatomat.

De sebaj, nekem megvannak a magam forrásai, kezdve az említett(!!!) Tamási Erzsébettel, aki nem egy levegőben lógó politikai aktivista, mint a feministák, hanem elismert szakember, a kriminológia egyetemi adjunktusa.
Ő egyébként azt állítja, amit Martin Fiebert is, az egyik legnagyobb nemzetközi szaktekintély: npk és férfiak ugyanúgy elkövetnek és elszenvednek CSBE-t, semmi szükség a női tettesek és a férfi áldozatok elhallgat(tat)ására.
Nekem ez mondjuk evidensnek is tűnik, nem olyan radikális mint a feminista hozzáállás, és nem is nőellenes, mert mindössze annyit állít, hogy a nők is emberek.

Donfanyar 2012.09.12. 10:30:57

@pilar ternera: A kérdés bonyolultabb, mint amilyennek látszik, mint ahogy az tőlünk nyugatabbra már kiderült. Persze, hogy jó lenne az erőszak ellen fellépni, de amíg a kezdeményezés radikális férfiellenes csoportok kezében van, addig félő hogy az általuk kilobbizott törvények is férfiellenesek lesznek. Ha tiszta vizet öntenénk a pohárba, utána el lehetne kezdeni jó törvényeket gyártani, de hazugságokból még sosem született semmi jó.

A jelenlegi politikai rendszert én sem kedvelem, eszem ágában sincs a fideszt védeni, nem azért szólok bele ebbe a témába. Engem az aggaszt, amit nyugaton látok, ahol már bevezették azokat a törvényeket amiért itt még csak tüntetnek egyesek. A CSBE nem csökkent, de a hamis vádaskodások száma két nagyságrenddel nőtt - vagyis semmi jó nem származott belőle, csak rengeteg rossz.

Egyébként hadd tegyek fel csak két "beugratós" kérdést: Miért kampányolnak azzal, hogy évente mennyi nő hal meg CSBE következtében? Arra igazán nem mondhatják, hogy a jelenlegi törvény nem bünteti - vagyis hiába lenne önálló tényállás a CSBE, az a halálos áldozatok szempontjából édesmindegy. A másik kérdés, hogy miért nem emlegeti senki a férfi áldozatokat? Azok senkit nem érdekelnek? (Őket nyilván nem, ez mondjuk teljesen egyértelmű.) A férfiaknak nem kell törvényi védelem, vagy netán egyenesen meg kell őket fosztani tőle?

pilar ternera 2012.09.12. 10:38:05

@Donfanyar: a hallállal végződő eseteket persze büntetik, de itt nem is csak azokról van szó. hanem mondjuk amikor csak lazán lilára veri valaki a párját és mivel nem folyt vér - a hatóságok nem is tesznek/tehetnek semmit. a lilára verés után jönnek a kisebb vérrel járó bunyók, aztán a halállal végződőek.
és persze, hogy érdekesek azok is, amikor a férfiak az áldozatok. de az ismert okok miatt, azok még inkább rejtve maradnak, mint a női áldozatok esetei. meg azért azt balgaság lenne tagadni, hogy melyikből van több.
CSBE- nemre való tekintet nélkül!

Donfanyar 2012.09.12. 10:47:18

"balgaság lenne tagadni, hogy melyikből van több"
Ez kulturális illúzió, ami abban gyökerezik, hogy ha egy nő megüt egy férfit, azt a többség nem tartja erőszaknak. Ha konkrétan megszámolod, hogy férfi és nő mennyi pofont ad és kap, ugyanannyira jön ki. (Ezt állapította meg Tamási és Fiebert is.) A torzulás a látásmódunkban van. Nameg abban, hogy míg a feministák éjjel-nappal lobbiznak a női áldozatok mellett, addig a férfiakkal a kutya sem törődik. Ezért az emberek többsége mindenhol megvert nőket vél látni, viszont szemrebbenés nélkül megy el amellett, ha az utcán egy féltékeny nő jelenetet rendez és pofánvágja a pasit. "Biztos megérdemelte."

Egyébként a nemre való tekintet nélküli törvényekkel nem is lenne annyi baj, csakhát a feministák általában nem ilyenekért lobbiznak (lásd az USA-beli VAWA, vagyis "NŐK elleni erőszak elleni törvény").

szszg 2012.09.12. 11:00:59

@Donfanyar: köszi a választ. Még azelőtt reagáltam rád, hogy a következő posztodban említetted volna Tamási nevét.
A későbbi párbeszéd viszont teljesen jó hangnemben zajlott, bárcsak ilyen lenne az átlagos kommentfolyam a blogok alatt!

pilar ternera 2012.09.12. 11:05:26

@Donfanyar: persze, csak a károkozás foka sem mindegy. 60 kilós nő üt meg egy 90 kilós férfit vagy fordítva? ki is jár rosszabbul? azért ezt nem nehéz belátni...

Donfanyar 2012.09.12. 11:41:11

@pilar ternera: Ez egészen addig igaz, amíg a nő nem kap valamit a kezébe.
A statisztikák szerint a férfiak által leggyakrabban használt CSBE formák a lökdösés, lefogás, karmegszorítás, nameg a nyitott tenyérrel való ütés. Ha megfigyeled, ezek egyike sem arra megy, hogy a lehető legnagyobb sérülést okozza.
A "tipikus" női CSBE formák a tárgyakkal való dobás vagy ütés, karmolás, és általánosságban a fegyverek vagy eszközök használata - késtől a forróvizes lábosig bármi megteszi -; szerintem ez nagyjából kompenzálja a férfi fizikai erőfölényét.

De nem akarok kötekedni, nem célom sem a férfiak mosdatása, sem a nők befeketítése. A véleményem hosszú évek óta változatlan: mind ugyanannyira emberek vagyunk. Pont ezért nem szeretem az egyoldalú lobbikat. Van olyan _normális_ felnőtt ember a világon, aki elhiszi, hogy a CSBE 95%-át férfiak követik el és a maradékot a nők kizárólag önvédelemből? Hetente hallani híreket szerte a nyugati világból, hogy nők megmérgezik (ex)partnerüket és levágják a péniszét, meg ilyesmi. (Nemrég ausztráliában halt bele egy férfi a vérveszteségbe egy ilyen ügyben.) Ez hogyan passzol a NANE adataiba?

pilar ternera 2012.09.12. 11:44:46

@Donfanyar: oké, nem kifejezetten az elmebajosokról beszéltem...
egyébként úgy látom, hogy érdemileg nem különbözik annyira véleményünk.
csak szerintem kellene rá törvény, szerinted meg nem. már amennyiben ez nem nagy különbség. ;)

Poquelin 2012.09.12. 12:27:09

Tisztelt Képviselő Asszony!

Az. Az elitnek az. Másoknak a hétköznapok.

A családon belüli erőszak ugyanúgy nem nemi kérdés, mint az erőszak általában sem az. Hatalmi kérdés. Rég abba kellett volna hagyni a kizárólag bántalmazott nőkre épített kampányt és bár kimagasló az ilyen esetek száma a valóság árnyaltabb ennél. Mi a helyzet a nagyszülőkkel, rokkantakkal, gyerekekkel? Csak nőket bántanak és csak kizárólag a férfiak? Létezik férfibűnözés?

Esetleg ha meg tetszettek volna szólítani egy szélesebb célcsoportot azokon túl, akik megbánták, hogy a falu bikájával vagy egy szadistával álltak össze, akkor talán több együttérzéssel találkoznának azok részéről is, akik nem csak jogvédelemből élnek. Még talán azok között is, akik a választóik agrártámogatásából, vagy egyéb képviselői illetményből sanyarognak. Velük pedig nem a szomszéd tud reggelente kávézni, hanem önök.

Híresen empatikus jobboldali elitünk is érzékenyebben reagálna néhány megtépett idős férfi fotójára mint statisztikákra olyan élethelyzetekről, amibe nem tudja vagy nem akarja beleélni magát. (Kovács Pistikét kihagynám a játékból.) Ha pedig odafigyeltek volna, és számolnak egy kicsit, talán még hangosabban röhögnek egy olyan statisztikán, amelyik tízmillió bántalmazott magyar nőről hantázik.

Személyesen két olyan családot ismertem, ahol a feleség rendszeresen bántalmazta a férjét. Még egyszer ennyit, ahol hol az egyik nyer, hol a másik. Mégis ütik egymást évek óta. Kapásból fél tucat olyan jut az eszembe, ahol az egyik szülő rendszeresen és indokolatlan brutalitással fenyíti a gyerekét. Nemtől függetlenül, mindenféle variációban, de leginkább anya a lányát.

Ilyen is van, bizony.

Az önök dolga ebben a kérdésben parlamenti képviselőként az lenne, hogy törvényi garanciát kapjon minden kiszolgáltatott a fizikai erőszak ellen. Ilyesmitől baloldal, nem? Liberálisként esetleg annak a biztosítása, hogy ebben a kérdésben is megvalósuljon a törvény előtti egyenlőség. Nemtől, bőrszíntől, vallástól függetlenül. Tetszik érteni? Végső soron, ember másik embert ne kényszeríthessen fizikai erőszakkal, már csak azért sem, mert ez az önök, az állam monopóliuma. Ezt még talán Varga István is megértette volna.

Viszont csak nők szerepeltek a kampányban, és csak csajok tolták a közösségi oldalon. A statisztika is csak nőkről szól... Végig, az egész kampány a gonosz férfi/elnyomott nő sztereotípiájára épített. Ez vitte körbe a riadóláncon, így jött össze a kvóta. Ha ettől nem feminista akkor mi kell még hozzá, hogy annak látszódhasson? Ezen a jelzőn háborogni így magányosan a padok között elég demagóg dolog Öntől.

A nemi megosztottságra építő retorika választás előtt bejöhetett, de a következő menetig érdemes lenne szögre akasztani, mert érzelmileg felnőtt emberek között pontosan olyan ciki, mint a rasszizmus. Bulvárba ez talán még elmegy. Ahhoz viszont írni kell tudni, sajnos. Az Ön helyében inkább azon gondolkoznék, az önsajnáltatás helyett, hogy hol lett eltolva, és miért nem sikerült rendesen pozicionálni egy olyan kérdést, amire több mint százezren adták direktben az aláírásukat. Nők és férfiak is vegyesen. Vagy tényleg arra jók csak a bántalmazott emberek, és akik kiálltak értük, hogy egy kicsit bontsanak még azon a csúnya kétharmadon? Erre sem várok választ.

Sok gratulációt nem fog kapni, de részemről azért sikert kívánok Önnek, ha nem hagyja ennyiben, és ki tud mászni ebből a zagyvaságból! Talán megtalálja a partnereket a patkó túloldalán. Partnereket az erőszak ellen, és nem a privát lájk-gyűjtéshez, mert azért ennyire ők se hülyék.

nevetőharmadik 2012.09.12. 12:28:54

@Donfanyar: Azért hozzátenném, hogy *szerintem* amikor nők "fegyvert" ragadnak a férfi ellen, az inkább az őket már régóta érő bántalmazás elleni védekezés.

Ha egy kapcsolatban a nő a fizikailag bántalmazó fél, arra nem találok mentséget a férfi számára. Persze attól még miért ne legyen az is büntethető, igaz?

Amiben viszont a nők is elég jók, az a lelki terror (hétköznapi nevén "állandó basztatás"). De ezt nemigen tudom büntetőjogi kategóriaként elképzelni, akármilyen szar és valós szituáció is.

fehéregér 2012.09.12. 13:12:56

Poquelin, a kóros íráskényszer, grafománia időnként elég kellemetlen lehet, bár a kioktató (szinte hallani a pattogó szavakat) stílusból arra következtetek, hogy szívesen nyilvánulsz meg, ahol csak lehet ontani a szót. (betűket) Ilyen is van, bizony.

Amúgy a felvetéseiddel, ha úgy tetszik kritikáiddal még talán érdemes is lenne vitába bocsátkozni, ha mind a stílus, mind a mondanivaló nem tartalmazna már eleve olyan előítéletes ledorongolásokat, mint amilyeneket éppen hibául rósz fel a megcélzottaknak.

De valójában ennél a mondatnál már érezhető, hogy értelmetlen a vita, noha az "együttérzés" szó szerepel benne, de számodra ez alighanem egy megtanult 11 betűs szó, tartalom nélkül.

" Esetleg ha meg tetszettek volna szólítani egy szélesebb célcsoportot azokon túl, akik megbánták, hogy a falu bikájával vagy egy szadistával álltak össze, akkor talán több együttérzéssel találkoznának azok részéről is, akik nem csak jogvédelemből élnek."

Szóval falu bikája. Szóval itt a bibi, rinyagépek, igaz?

fizetekmegegysort 2012.09.12. 13:43:08

Kedves Férfiak, akik a feminista szervezeteket szidjátok! Elfogadom, hogy a CSBA áldozatai sokszor férfiak. Ti el tudjátok - e fogadni, hogy azok a szervezetek, melyek a nők érdrkeinek védelmében jöttek létre, - milyen meglepő a nők érdekeit védik? Milyen alapon kértiek számon a NANE és a feministák szervezetét, hogy nem védi a férfiakat? Nem ez a céljuk, nem ezért jöttek létre. Az Elvált Apák Egyesületétől srm várjátok el, hogy az elvált anyákért is kiálljanak, igaz?
Továbbá felmerül a kérdés: a bántalmazott férfiak miért nem alakítanak szervezetet, hogy képviseljék saját érdekeiket?! Együttműködhetnének a női szervezetekkel például a CSBE kérdésében is...

Donfanyar 2012.09.12. 13:53:51

@nevetőharmadik: "Azért hozzátenném, hogy *szerintem* amikor nők "fegyvert" ragadnak a férfi ellen, az inkább az őket már régóta érő bántalmazás elleni védekezés."

Bennem is megvan a lovagias ösztön, hogy mentegessem, védjem a nőket - mint általában a legtöbb férfiban. Ezt használják ki egyesek, ironikus módon pont ellenünk. Egy feminista bármit mondhat, mindig lesz egy rakás pasi aki ösztönösen tapsol meg bólogat. Így jutottunk idáig is, és ezért nehéz tiszta párbeszédet folytatni. Evolúciósan kódolt "előítéleteink" megnehezítik, hogy tárgyilagosan szemléljük - például - a nemek közötti erőszakot.

Donfanyar 2012.09.12. 13:58:05

@fizetekmegegysort: A probléma az, hogy a nemes célok mögött kártékony háttér van. Ha a feministák annyira őszinték lennének és csak a nők érdekeiért harcolnának, nem fenyegették volna halálosan és üldözték volna el hazájából a világ első nőmenhelyének alapítóját - hogy csak egy példát mondjak. A NANE könnyen jópofásokdik nagy szavakkal, hogy "ő csak a szegény áldozat nőket védi", de ugyanakkor röplapokat osztogatnak és plakátokat ragasztgatnak amik arról szólnak, hogy majd' minden férfi rohadt nőverő tetű. Szerinted ez normális? Szerintem nem.

Egyébként - gondolom erről nem tudsz - a feministák kőkeményen és akár illegális eszközökhöz nyúlva is támadják és üldözik a férfipozitív szervezeteket. Vagyis kösz a tanácsot, hogy csináljunk külön szervezetet a férfi áldozatoknak, de már sokan próbálkoztak vele és a feministák azonnal lejárató és mocskoló kampányokba kezdtek ellenük.
Szomorú dolgok ezek.

fizetekmegegysort 2012.09.12. 14:44:28

Pont úgy mint ahogy minket képviselő, parlamentben ülő, felelős politikusok próbálják azt sugallni, hogy minden nő tenyészállat?!
Az, hogy egyik szervezet a másikat próbálja lejáratni nem ok arra, hogy ne alakuljanak ilyen érdekképviseletek. Nekem igen fura, hogy bár állítólag az áldozatok száma mindkét oldalon ugyanannyi, mégis számtalan női érdekképviselet létezik, férfiről meg nem hallani. Ha üldözik őket a feministák, és elutasítják az együttműködést, akkor is lehet nyilatkozatot tenni, állást foglalni, megmutatni magukat. Mindenki mástól függetlenül. Én ezt hiányolom.

Donfanyar 2012.09.12. 15:16:30

Igen, igen, a parlamentben elhangzott néhány idióta mondat néhány idióta szájából. Ez is elég szörnyű, bár engem jobban aggaszt ha valaki plakátokkal és röplapokkal kifejezetten aljas szándékkal kampányol.
De ennek semmi köze ahhoz, hogy a feministák céljai - és így a törvénytervezeteik - nem tisztességesek. Nem lehet a kezükbe adni a kormányrudat, mert semmivel sem lesznek jobbak a jelenlegi vezetésnél, sőt.

Az nyilvánvaló, hogy a férfiaknak (pszichológiai adottságok okán) kevesebb igényük van áldozat-szerepre, hogy úgy mondjam: pátyolgatásra. Ezért a "férfivédő" szervezetek sokasodása nem túl valószínű, attól függetlenül sem, hogy a CSBE áldozatainak valóban nagy részét képviselik. A cél nem is az, hogy a feministák mintájára a férfiak is elharácsoljanak valamennyit az állami költségvetési tortából, hanem hogy állítsuk le a férfiellenes kampányokat, mert semmi szükségünk férfiellenes törvényekre. Semmi bajom azzal, ha van pár nőmenhely, és az sem aggaszt ha férfimenhely kevesebb van, de csináljuk mindezt némi emberi méltósággal és tisztességgel. Semmi szükség a NANE kampányaira, ahol óriásposztereken mutogatják a szétvert arcú nőket valami frappáns férfigyűlölő szlogennel megspékelve, azt hirdetve, hogy csak férfiak követnek el CSBE-t, de azt aztán mindegyik. Ezek hazugságok. A CSBE közel sem annyira elterjedt mint mondják, és a legtöbb esetben kétirányú. Amikor csak egyik fél bántalmazza a másikat, az meg nagyjából egyenlően oszlik meg férfiak és nők között. Hogy ezt miért nem így látja a többség, arról fentebb már beszéltem.
És igen, védjük meg a nőket, de nem azon az áron, hogy hegyoldal nagyságú kiskapukat nyitunk a törvényeinkben a visszaélésekre, mint ahogy azt a feminizáltabb társadalmakban már rég megtették. Nézz utána Thomas James Ball vagy William Hetherington eseteinek, ha érteni akarod miről beszélek.

fizetekmegegysort 2012.09.12. 15:36:58

Én olyan családban nőttem fel, ahol nagyanyámat nagyapám bántalmazta, s mivel együtt laktunk, bőven kijutott belőle nekünk is (verbálisan, bár tény, láttam anyámat elájulni az idegtől,apámat szenvedni a tehetetlen dühtől). A törvèny nem véd meg, ezt egy életre megtanultam. Amíg ez így van, jobb törvény kell.
Ha egy ilyen kezdeményezést, amit ennyien támogatnak, ilyen időpontban és körülmények között "vitatnak" meg, az szégyen egy országra nézve. Ahogy az elesetteket, gyengéket, védteleneket segítjük/támogatjuk az minket minősít.
A feminizmust alapvetően nem támogatom és nem is vetem el. Mint mindenben, ebben is lehetnek szèlsőségek. A pasikat viszont sajnàlom, ha valóban fontosabb a "macsóságuk" mint az érdekképviseletük. Sajnos néma gyereknek....

Poquelin 2012.09.13. 14:27:50

@fehéregér: Nem is igaz. :P Mindig megtörlöm a lábam! De találgass még majd rólam, máskor és máshol, mert kicsit azért szórakoztat! Imádom az amatőr pszichológusokat. Főleg a kényszeres megnyilvánulásos részt várom nagyon. Akkor te már legalább 520 kommentnél fogsz tartani, úgyhogy csak magamra ismerek. Ja, és az előítéletest is kifejthetnéd, mert a gügyögésből azt olvasok ki amit akarok. Leginkább semmit.

Sajnálom, ha bárkit bánt, vagy bántott a megfogalmazás. De nem is bárkinek címeztem a kommentet.

Megnézve a videót korrigálnám amit a matekról mondtam. Félreérthető maradt ugyan, de csak erős rosszindulattal. A posztban zavazosabbnak tűnt. Az egészből lejön, hogy több mint százezer az ismert ügy és minimum tízszer ennyi lehet összesen. Illetve kétszer is szó esik a gyerekekről.

www.youtube.com/watch?v=fofl1nWGZAI

vilagoskek 2012.09.13. 17:04:21

"a Fidesz simán figyelmen kívül hagyja közel 105 ezer ember aláírását és akaratát, hogy a parlament ÉRDEMBEN tárgyalja a témát."

Érdekes,hogy sok olyan ember van aki úgy gondolja,hogy csak ez a 105 ezer ember számít meg a többi agymosott feminista és követőik társasága.Végre van egy pár ember aki ki meri mondani az igazságot.Aki szembemegy a beteges feminista átneveléssel.Nem akar mindenki szembefordulni emberi,természetes mivoltától!Vannak még normális emberek is akiknek az emberi értékek számítanak igazán és nem a mérhetetlenül önző egysíkú férfigyűlöletben lelik örömüket.Szerencsére.Úgyhogy minden tiszteletem azoké akik ki merik mondani és be merik látni azt,hogy a feminizmus betegség!!

vilagoskek 2012.09.13. 17:18:08

Ez a cikk újabb példája annak,hogy valaki,hogyan akarja magát piedesztálra emelni,úgy,hogy közben mások véleményét sárba tiporja.Álszent,szánalmas picsogás.Szávay Istvánnak teljes mértékben igaza van.Egészséges ember(Nő és Férfi) nem áll a feministák mellé!Hiábavaló a számító majomkodás..Nem volt jobb a nyári szünet?Maradni kellett volna,legalább december 45-ig.

vilagoskek 2012.09.13. 17:30:25

Amúgy meg köztudott,hogy egy férfi nem rohan egyből a bíróságra,ha a nő fizikailag-lelkileg terrorizálja.Sajnos,valószínű,hogy ki is nevetnék.Pedig valószínűleg sokat változnának a statisztikák.Csak a feministák,alattomos önző módon,gyűlölettükből fakadóan(amihez sajnos az emancipáció révén még hatalmat is kaptak) kiélhetik beteges diktátor hajlamaikat,de szerencsére vannak még jó emberek!RESPECT Varga,Szávay!

Lady Jessica 2012.09.13. 20:49:56

@Mama2: Karakán vagy! és még véletlenül sem túloztál. (sajnos)

invalid username 2012.09.14. 11:06:53

@pilar ternera:

"lehet, hogy ezek az adatok túlzóak, de a lényeg szempontjából nem teljesen mindegy."

Nagyon nem mindegy – hiteltelenné teszi az eredeti felvetést.

invalid username 2012.09.14. 11:08:19

@Donfanyar:

"Nem lehet a kezükbe adni a kormányrudat, mert semmivel sem lesznek jobbak a jelenlegi vezetésnél, sőt."

Merle...?

pilar ternera 2012.09.14. 11:29:14

@Rongy Rázó: attól, hogy nem fejtem ki egész pontosan, hogy a fű sötétzöld, világoszöld, kékeszöld vagy akármilyenzöld, az attól még zöld!

egyébként még a "túlzó" adatok sem győzték meg bölcs atyáinkat arról, hogy tenni kéne valamit.
a valós számok tudatában talán másképp döntöttek volna? ugyan már...

kicsilány82 2012.09.14. 12:49:18

@vilagoskek: És néha a feministáknak nem lehet igaza? Legalább részben...

Ezt kellene már elfelejteni! Hogy ha a "másik" mondja, az csak rossz lehet. Ebből erednek pl azok a röhejes színeváltozások, amik egy-egy kormányváltás után keletkeznek. Miért nem lehet azt mondani pl, hogy:

"Kedves feministák! Legtöbbször nem értek egyet Önökkel, nem azért, mert gyűlölöm Önöket, hanem mert a szélsőséges gondolkodás - legyen az akármilyen nemű szélsőség - nem sajátom. De most fölvetettek egy témát, ami szerintem is fontos, és a megoldása - vagy a megoldásra való őszinte és határozott törekvés - rendkívüli fontosságú a társadalom szempontjából. Tisztában vagyok vele, hogy a CSBE látenciája igen magas, ezért nem lehet konkrét számokról beszélni. Azonban néhány kiegészítéssel élnék az Önök felvetéséhez: fontosnak tartom ugyanis, hogy ha már (leendő) törvénytervezetről vitázunk, megemlítsünk olyan jelenségeket, mint például a férfiak, gyermekek, nagyszülők ellen elkövetett CSBE, ami éppoly fontos és megelőzendő, mint a nők ellen elkövetett."

Az ilyen hangnemmel sokkal többet lehetne elérni szerintem, mint a "nektek úgysem lehet igazatok, mert ti "TI" vagytok és nem "MI"..." és akkor is ellentmondok, ha az álláspontom védhetetlen. Illetve pont attól lesz védhetetlen, mert MINDENBEN ellent akarok mondani, ezért van az, hogy már egy ideje nem vitáznak, hanem gyűlölködnek és fröcsögnek a honatyáink. Ezt nevezem politikai kultúrának. És most meg ne halljam a "de hát ők kezdték a gyűlölködést" opuszt, mert már nem az ovodában vagyunk. Mert nem a gyűlölködést elkezdeni (vagy folytatni) nagy kunszt, hanem az értelmes, emberi hangnemet meghonosítani, még akkor is, ha néha még így is fröcsögés lesz a válasz...

vilagoskek 2012.09.14. 15:51:46

@kicsilány82:

"És most meg ne halljam a "de hát ők kezdték a gyűlölködést" opuszt, mert már nem az ovodában vagyunk."

Ez is csak egy beteges feminista beidegződés.Igenis ki kell mondani azt ami bánt minket.Azért vagyunk most ilyen helyzetben,mert a feministák ehhez hasonló mondatokkal hárították (nyomták) el a férfiak véleményét.Miért ne lehetne kimondani?Már évek óta burjánzik a beteges lélekölő feminizmus.Ami miatt most olyan sok a boldogtalan ember.Ami miatt a családok széthullanak,sokan utcára,börtönbe,pszichiátriára,kórházba kerültek.Biztosan igazad van tényleg ennyivel kellene lezárni,pár kedves mondattal.Szerintem el sem tudod képzelni,mennyi gyűlölet halmozódott fel emberekben,a feministák határtalan önzősége,aljassága miatt.Én szívből kívánom nekik,hogy éljék át mindazt a poklot amit olyan sok más embernek okoztak.Leírhatsz,nyugodtam egy "gyerekes" jelzővel vagy akármilyen feminista szófordulattal.Nem hiszem,hogy a feminista elvek alapján kellene meghatározni,hogy ki a felnőtt és ki nem.Sok idős emberrel találkozom és pont ma gondolkoztam el azon,hogy a nők talán csak idős korukra (amikor már nem számít a véleményük a feminista statisztikákban) jönnek rá sokmindenre,talán saját befolyásolhatóságukra is.Szomorú dolog ez.Addig meg élhetnek a fogyasztói társadalom marionett bábuiként.Az igazán szánalmas az hogy még büszkék is rá és feministának hívják magukat!Isten a nőt társnak teremtette a férfi mellé.Biztos vagyok benne,hogy a feminizmus a természetellenes.Beteg dolog,ha a nő a pénzkereső,főleg,ha még önző kapzsi,elkurvult,hercegnő stb. is.Gondolom most nem leszek túl szimpi,de legalább nem élek álomvilágban.

vilagoskek 2012.09.14. 17:08:30

Amúgy meg ez az egész még egy lehetőséget adna a férfigyűlölőknek a visszaélésekhez!!!Nem volt még elég a családok szétrombolása?

kicsilány82 2012.09.15. 13:35:08

-.-' Én, mint feminista. Ezt is megértük. :D
Szerintem azt a mondatot félreértetted, akkor már régen az általános magyar politikai kommunikációt ostoroztam. :D

Tul.képp éppen ez a bajom. Hogy belőlem (meg a - hogy is fogalmaztál? - álomvilágban élő idealistákból úgy általában) mindkét(több... vagy akármennyi) oldal ellenséget csinál. Mert nem tudnak mit kezdeni azzal, hogy valaki nem akar ellenségként tekinteni arra, akit ők annyira utálnak.

Szörnyen visszataszítónak tartom a szélsőséges feminista nézeteket, viselkedést, beidegződést, azt, hogy nem egyenlőek, hanem egyformák akarnak lenni a férfiakkal - sőt, még többek, ha lehet. Emiatt gyűlölik a feministák a nézeteimet. És mot emiatt gyűlölöd Te is, mert ugyanezen mérce alapján a "maszkulizmust" is elítélem.

Pont erre akartam kilukadni. Hogy a liberálisoknak túl patrióta, a konzervatívoknak túl liberális, a feministáknak hímsoviniszta a férfivédőknek feminista élharcos stb vagyok, pedig csak mindenkinek ugyanazt az arcot mutatom. Ja, emellett álmodozó idealista is.

Most pedig tegyük fel a kérdést: jobb, avagy rosszabb világban élnénk-e, ha a legtöbben úgy gondolkodnának, mint Te - és pl a hozzád hasonló gondolkodású feministák, vagy inkább úgy, ahogyan én - és a hozzám hasonló "naiv idióták"? Néha szerintem ránk is lehetne hallgatni. Csak kipróbálásképpen... :)

kicsilány82 2012.09.15. 14:03:50

@vilagoskek: Áhh, felejtsd is el az egészet. Mindig ez van. Azt gondolom, hogy talán a vállamra tudok venni egy piciny darabot a nagy szarhalomból, és segíthetek megoldani, tárgyalni, vitázni, békíteni, egyensúlyba hozni, de ehelyett csak megkapom, hogy mekkora okoskodó álomkergető kis vacakság vagyok, aki nem érti meg az emberek naaagy-nagy prolémáját. Tudod mit? Pont ez a baj. Hogy nagyon is megértem. De nem csak a Tiédet, hanem mindenki másét is. Ne hidd, hogy ez jó nekem, ne hidd, hogy ettől én különb vagyok (vagy egyáltalán annak érezném magam), ez teher, de hihetetlen módon vágyom rá, hogy végre hasznos, édes teher legyen. Hogy szolgálhassak végre. Szolgálhassam azt a népet, akikhez tartozom. Vagy bárkit, akinek szüksége lenne rá. És szörnyen elkeserít, amikor látom, mennyire lehetetlen vállalkozás is ez, hogy mennyire lenézik, megvetik és elítélendőnek tartják az emberek, mert nem azt látják, hogy van az éremnek két-de inkább több oldala is, hanem azt, hogy "idejön ez a fontoskodó pina, és csak arról tud magyarázni, hogy megértés meg empátia - empátia a f***om, ENGEM ki ért meg, az ÉN problémáimmal ki foglalkozik?" stb. Pedig felfoghatnák, hogy ez a hozzáállás forrása az ő problémáiknak is. Mert a szélsőségre másik szélsőség a válasz. Lehet sírni, hogy "jajj, radikalizálódik a közgondolkodás". De érdekes módon nem hallani arról, hogy ennek bizony oka van. Szóval lehet kövezni, mert én még a szélsőséges gondolkodású embereket is megértem. Mert van oka annak, hogy így gondolkodnak. Sajnálatos, és megoldandó problémák tömkelege áll a háttérben. De értse már meg valaki végre, hogy ha a ló túlsó oldalára esik, azzal a fő problémát nem oldja meg, sőt, csak olajat önt az ellentétes szélsőség tüzére!

Kedves vilagoskek! IGAZAD VAN! Bár befogtam volna azt a ronda lepcses pofámat, ahelyett, hogy fölöslegesen járatom. Szeretnék Tőled, és mindenkitől, akit megbántottam bocsánatot kérni. Ennyi. Ezt másképp nem lehet. Tudom, hogy rá kellene jönnöm, hogy igazuk van azoknak, akik skatulyáznak, mert így egyszerűbb az élet. Nekem is azt kellene tenni, mert úgy az én életem is egyszerűbb lenne. Önjelölt váteszekre nincs igény. Ne is legyen. fájdalmas és nem kifizetődő szerep az.

invalid username 2012.09.17. 15:00:10

@pilar ternera:

"egyébként még a "túlzó" adatok sem győzték meg bölcs atyáinkat arról, hogy tenni kéne valamit."

Hát így nem is lehet meggyőzni senkit, ez olyan pasis - mintha egy Fradi meg egy Vasas drukker akarná meggyőzni egymást, hogy melyikük csapata a jobb (nem értek a focihoz). Erőből nem lehet győzni.

Én tudom, hogy neked van igazad (illetve: általában az erőszakkal szembeni álláspontot képviselőkkel értek egyet), de hogy a bölcs atyák örömmel értsenek egyet veled és velünk, másképpen kell beszélni hozzájuk.

Először is meg kellene érteni, teljes mélységében, hol gyökerezik az álláspontjuk. Ha ezt már látjuk, akkor lehet olyan kereteket felvázolni, amiben a bölcs atyák sarokpontjai a számunkra kedvező következtetésekre vezetnek.

Nem gondolom, hogy egy nő számára olyan különleges feladat lenne ez: a pasik (és bölcs atyáink többsége pasi) ebben a tekintetben meglepően egyszerű lények. Hízelgés, mosoly, egyetértés, elismerés, és mindjárt készségesebbek lesznek. Ha erőből nyomsz le egy pasit, az önérzetén esik csorba és azt nehezen felejti el.

pilar ternera 2012.09.18. 08:57:53

@Rongy Rázó: a taktikád a magánéletben biztosan működik, férjünkkel/párunkkal valóban így kell "lenyeletni" olyan dolgokat, amik nekünk fontosak, de nekik talán kevésbé.
kétlem, hogy ez a politika színpadán is így lenne.
mellesleg itt nem is kéne számítania, hogy honatyáink/anyáink milyen nemi megoszlásban képviselik álláspontjukat. az inkompetencia nem válogat!

(képzeljük el pl. az LMP-s női aktivistákat, akik Varga Istvánnak "hízelegve" próbálják elérni céljukat. ááááá, felejtsd el! : ) )

invalid username 2012.09.19. 11:54:32

@pilar ternera:

A direkt támadás semmilyen vitában nem jó stratégia. A közös platform, a (számomra kedvező értelmezést kínáló) keretek megkeresése viszont mindig jobb eredményre vezet, mint a konfrontáció.

Amit az "én taktikámnak" neveztél, azt üzleti, tárgyalástechnikai tanfolyamokon tanítják, persze jobbára férfiaknak, mert a nők többsége érzésből is majdnem így működik.

Közben az index címlapján elolvastam, szó szerint mit mondott Varga István, és bár a fidesz álláspontjával továbbra sem tudok egyetérteni, az az érzésem, hogy Varga egyáltalán nem arról beszélt, amit a terhére rónak.

A fideszt láthatóan semmilyen, a nők elleni erőszakhoz kapcsolódó számadat nem győzi meg (de egyetlen számadat, amely a párt potenciális népszerűségvesztéséről szól, hirtelen hátraarchoz vezet, és holnaptól úgy fogják harsogni a tegnapi állítások ellenkezőjét, hogy Orwell mind a tíz ujját megnyalná utána.)

Viszont a túlzó, vagy megbízhatatlan adatok közlése aláássa az LMP hitelességét is. Fideszből elég ez a kettő (az MSZP is fidesz, illetve inkább fordítva: mára a fidesz is MSZP lett).

Szúrófény 2012.09.22. 11:28:41

@Mama2: A gyökerek: az épülő „szociálizmus” (Rákosi elszólása) alatt a minimál, (éh) béren dolgoztatott uralkodó (munkás) osztálynak, ha gyermeke született, azt bizony családi pótlékkal kellett megtámogatni, hogy éhen ne haljon. Pedig akkor még majdnem ingyen lakott, közlekedett, világított, tanult, gyógyult, stb. Mára mindent piaci áron, sőt büntető adóval vásárol, csak a bére nem piaci.
Aki dolgozik, nem kapja meg a bérét, amiből gyermeke lehetne, és odaadja az állam annak, aki nem dolgozik, de hajlandó a családi pótlékért, családot =gyereket csinálni!
Az állatvilágban is első az önfenntartás, és azután jön a fajfenntartás. Tehát, ha nincs munka, jövedelem, megélhetési biztonság, akkor felelőtlenség a „fajfenntartás”. Nem is születik gyerek, csak a „felelőtleneknél”, ez ám a jövő, és nemzetépítő erő!
A „szociális támogatás” feltalálása előtt, az ember, és annyi gyereket vállalt, és nevelt fel amennyit elbírt tartani. Magyarul: kicsiny gazdaságában, iparában munkára bírt fogni, nevelni. Hat-tíz évesen munkára fogták, nem henyéltették iskolában, nem hülyítették Tv-vel, alkohollal, droggal. Persze ez a vélemény nem „korszerű”, a korszerű eredménye viszont a mai helyzet ostobasága.
Tehát helyre kell állítani a munka becsületét, és fizessék azt meg! Szüntessék meg a családi pótlékot, — ezt a gyerek kapja meg, (és ne a szülő kocsma pénze legyen!) iskolai étkeztetés, tankönyv, ruha és cipő utalvány, stb. formájában. Az iskolázatlan szülőt foglalkoztassák erdőtelepítés, belvízrendezés, víztározó, öntözőcsatorna építés táj rehabilitáció stb. közmunkában. Hangzatos jelszó a „rászorultság elve”, ami azt jelenti, hogy az iskolázatlan, munkakerülő, stb. embert eltartatják a dolgozó emberrel! Hol marad az igazságosság elve

vilagoskek 2012.12.24. 22:26:55

@kicsilány82: Nekem szimpi vagy :) De a feminizmustól kivagyok :P

2015.11.24. 11:48:40

"Magyarországon több mint 1 millió nő élt már át valamilyen formában fizikai erőszakot jelenlegi vagy volt férfipartnere által"

Ekkora hazugságot, baszdki...!
Legalább a hivatalos felméréseknek utánanézhetett volna ez a szerencsétlen, ha már nekiállt beszélni. Nem a femináci hazugsággyár propagandaszövegét kellett volna előhozni "érvként".

A csúsztatásról meg már ne is beszéljünk, hiszen a hasonló arányban bántalmazott férfiról erősen kussol a szerző. Persze, hiszen femináciknak gecikínos, amikor kiderül, hogy a nő néha még inkább bántalmaz párkapcsolatban, mint a férfi:
nol.hu/mozaik/ha-a-pofon-egy-notol-jon-az-szegyen-vagy-megerdemelt-1545163
süti beállítások módosítása