Bemutatkozás

Karácsony Gergely vagyok, a Párbeszéd Magyarországért elnökségi tagja.

E-mail: gergely.karacsony@parlament.hu

Találkozzunk a Facebookon

Videók

Friss

Nincs megjeleníthető elem

Szoci pártlap Fidesz támogatással?

2012.07.06. 12:38 bontópál

A Médiatanács Klubrádió elleni szánalmas és átlátszó akciója újra a napnál is világosabbá teszi, hogy a csak Fideszes tagokból álló testület bármilyen eszközt képes bevetni a magyar sajtószabadság megregulázása érdekében. Időközben a háttérben zajlik egy másik történet, aminek legalább ekkora hatása lehet a hazai nyilvánosságra: a Népszabadság kicsinálása.

Szalai Annamária, a Médiatanács elnöke régóta feni a késeit a legolvasottabb ellenzéki napilapra. A médiahatóságnak elvileg kevés eszköze lehet a nyomtatott lapokra, ám a Népszabadság piaci alapon való fenntartható működését a Ringier és az Axel-Springer fúziója tette volna lehetővé. Na ez volt az, amit a Szalai Annamária minden eszközzel megakadályozott.

nepszabaccsag.jpg

Kezdődött azzal, hogy a 2010 végén bekerült a médiatörvénybe, hogy a versenyhivatal mellet a médiahatóság is szakhatósági szerepet kapott médiaügyekben, ráadásul visszamenőleges hatállyal, már a folyamatban lévő ügyekre vonatkozóan is. (Egyetlen ilyen ügy volt.) Aztán folyatódott azzal, hogy a Médiatanács törvénysértő módon úgy változtatta meg az ügyrendjét, hogy ebben, a magyar nyomtatott sajtó szerkezetét alapvetően meghatározó ügyben nem a testület-, hanem annak elnöke, Szalai Annamária dönthet.

És döntött is. A két médiakonszern lap-portfóliójának összeboronálása Közép-Európa-szerte nagyrészt már megtörtént, Magyarországon azonban az NMHH eddig keresztbefeküdt a megállapodásnak - leginkább arra hivatkozva, hogy az új médiakonszern piaci erőfölénybe kerülne. Egy szakértői elemzés szerint a döntés azért abszurd, mert nem vette figyelembe azokat a piaci folyamatokat, amelyek meghatározóak a lappiac működése szempontjából, így az olvasottság folyamatos csökkenését, illetve a reklámbevételek erőteljes szűkülését.

A szakértők már akkoriban is azt pedzegették, hogy a kérdést véglegesen az fogja eldönteni: mit gondol a miniszterelnök (által kiszemelt Annamária) arról, mi lenne a Fidesz számára előnyösebb és a Népszabadság számára hátrányosabb megoldás. Merthogy a dilemmát alapvetően a vezető politikai napilap sorsa jelentette/jelenti, efelől senkinek ne legyen kétsége.

És most megszületett a zseniális (mert a Népszabadságot kinyíró, ám baloldalról mégis támadhatatlan) megoldás. Azt hallani, hogy a fúziót engedélyezik, de csak azzal a feltétellel, ha a Népszabadság kimarad a buliból, és a Ringier megszabadul a laptól, méghozzá olyan módon, hogy jelképes összegért visszaadja a Szabad Sajtó Alapítványnak (de facto az MSZP-nek). A Ringier nagyjából 10 milliárd forintot veszít a bolton - piaci pletykák szerint ennyit költött annak idején a részvénytöbbség megszerzésére -, de a svájci tulajdonosok számára fontosabb, hogy végre létrejöhet a közös cég az AS-sel. A Népszabadság pedig a magyar politika és a közélet egyik legfontosabb véleményformáló orgánumából pártlappá minősül, ennek minden üzleti, szakmai és politikai vonzatával. A Népszava példája mutatja, hogy egy ilyen lépés milyen következményekkel jár: a hirdetők számára az ellenzéki pártlapok nem léteznek, a szerkesztőség a tulajdonos párt jóindulatától függ, napi gyakorlat a szerkesztésbe történő beleszólás, a fizetések elmaradása stb.

Az ügyletnek két nyertese lesz: a Fidesz és az MSZP. Az egyik eltakarítja az útból a legtekintélyesebb "kritikai" lapot (mert a Népszabadság tekintélyét épp a viszonylagos függetlensége biztosította eddig), a másiknak az ölébe hullik egy hatvanezres példányszámú napilap. Mindenki más - a közélet, a nyilvánosság, a sokszínű tájékoztatásra vágyó olvasó és az egész magyar sajtó - veszíteni fog.

Hab a tortán, hogy a Ringier és az AS portfóliójának egyesítését a legkevésbé épp a Népszabadság zavarta eddig. Az AS nincs jelen az országos terjesztésű politikai napilapok piacán, vagyis ezen a területen a két cég együttes részesedése a fúzió után sem nő. Ahol viszont mindketten érdekeltek - például a magazinpiacon - ott a médiahatóság semmilyen kifogást nem támaszt az egyesülés ellen.

Mindez ma még csak sok forrásból megerősített szakmai híresztelés, de akár napokon belül valóság lehet, újabb bizonyítékát szolgáltatva annak, miért volt hatalmas hiba egyetlen pártra, és annak teljhatalmú vezetőjére bízni a médiairányítást. Na meg persze az országot.

 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook oldalamhoz és kövesd későbbi bejegyzéseimet is:

68 komment · 3 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://karacsonygergely.blog.hu/api/trackback/id/tr704632960

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Simicska lefizette a Népszavát 2012.07.24. 22:24:05

Mától a Közgép birodalom hirdetései jelennek meg a szocialistákhoz közel álló napilapban. Ennek feltehetően „csak” annyi az ára, hogy a Népszava ne foglalkozzon Simicskával vagy talán a Közgéppel....

Trackback: A Mazsihisz a “mengelézésen” rugózik, nem a magukat ellátni képtelen emberek megalázásán 2012.07.07. 08:24:01

Korózs Lajos szerint a kormány “Mengele-tervet” hajt végre a Széll Kálmán Terv helyett. Szerintem a kormány “Mengele-tervet” hajt végre a Széll Kálmán Terv helyett. Nem fogok a Mazsihisz bocsánatáért esdekelni. Miért is tenném? ...

Trackback: Szoci pártlap Fidesz támogatással? 2012.07.06. 13:33:01

A médiahatóságnak elvileg kevés eszköze lehet a nyomtatott lapokra, ám a Népszabadság piaci alapon való fenntartható működését a Ringier és az Axel-Springer fúziója tette volna lehetővé. Na ez volt az, amit a Szalai Annamária minden eszközzel megakadályoz…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csavardi 2012.07.06. 14:54:29

Én megértem az aggódást, meg hogy nem szeretjük az oligarchákat, de ilyenkor mindig felmerül bennem a kérdés , hogy hogy akarnak a szocik kormányozni , ha annyi tőkeerős vállalkozó sincs a holdudvarukban aki egy kis rádiót vagy egy napilapot képesek lennének hirdetéseikkel támogatni.

Unionista_ (törölt) 2012.07.06. 15:16:15

mert egyébként meg eddig a többpárti médiatanács szuperül működött. itt 25 év tapasztalata az, hogy az egypárti és a többpárti formációk között nincs lényegi különbség. oké, persze azért valami van. a többpártiság eredményezte a nyitott társadalmat. szóval valami mégis csak megváltozott. a többség nem hisz el mindent, csak azért mert megírta az újság, vagy mert bemondta a tévé. de ezen túl a magyar parlamentarizmus (demokrácia) túl nagy eredményt nem tud felmutatni. az lmp holt térben politizál.

Unionista_ (törölt) 2012.07.06. 15:52:53

@csavardi:
nem gondolom, hogy ma a kormányzáshoz elsősorban tőkeerős vállalkozók kellenek. sokkal inkább szövetségi támogatás.

leegyszerűsítve: az mszp akkor kormányozhat ha az sdp mellett a cdu/csu is megtámogatja. különben nem. az szdsz azért esett ki a parlamentből, mert elvesztette a kapcsolatát az fdp-vel. új liberális párt is csak úgy hozható létre ha fodor gábor mellett kampányolnának az osztrák és a szlovák liberálisok. az lmp többek között azt nem érti, hogy nekik az közép.európai zöld politikát kellene megjeleníteni. ha valakinek, akkor a zöldeknek közép-európai szövetségi kormányzásról kellene folyamatosan beszélniük. vagy esetünkben egy középeurópai szövetségi médiatanácsról. ami nem egyszerűen többpárti, hanem többnemzetiségű.

egy német-osztrák-lengyel-cseh-szlovák-magyar-szlovén testület képes a közszolgálati médiát felügyelni. aztán az egy kérdés, hogy egy ilyen formációba ma egyáltalán bevennék-e a magyarokat. ezt nem tudjuk, mert ilyen középeurópai kezdeményezés nincsen.

az lmp egypárti-többpárti a társadalomban ellentétet akar kreálni. ezeknek az előnyeit ecsetelik. csakhogy a magyar baloldali átlagválasztó (a nyugdíjas) nem látja, hogy ez a rendszer mitől jobb, mint kádár-rendszer. a jobboldali átlagválasztók (a fiatalok) azt nem értik, hogy a jelenlegi kormány mitől rosszabb, mint az elődeik.

itt az egynemzetiségű (népnemzeti) vs. többnemzetiségű (szövetségi) gondolkodás különbségeiről kellene beszélni. aztán persze ez sem tetszene a jobboldali pártoknak. nem hiszem, hogy orbán viktor középeurópai alkotmánybíráskodást akarna például. nem hiszem, hogy simicska lajos azt szeretné ha magyarországnak szövetségi közlekedése lenne. és a máv helyett budesbahn üzemeltetné az intercity vonalakat. és ezt kiegészítenék a gyesev-hez hasonló régiós vasúttársaságok. amik jelentős részben megint csak többnemzetiségűek lennének.

a bal és a jobboldal között ez az igazi ellentét. a baloldali választó számára ez az északra és nyugatra nyitott szövetségi gondolkodás elfogadható. míg a jobboldal kizárólag déli és keleti irányba nyitott. balkáni népnemzeti politikát akar.

a magyar közéletben ma ez a világos ellentét. a magyar társadalomnak el kell dönteni, hogy A) szövetségi vagy B) népnemzeti politikát tartana szerencsésnek. magyarország középeurópai vagy balkáni országgá akar válni. ezt a kérdést kell feltenni a magyar választóknak. mert ma ez a nemzeti sorskérdés.

ha én az lmp lennék, akkor egy hatalmas lepedőt húznék ki a parlament elé, amire ez lenne felírva:

mitteleuropa oder balkan
föderal oder feudal

sajtoskenyér 2012.07.06. 17:58:24

Kedves Gergely!

A Népszabadság tavalyi vesztesége 863 millió Ft, a 2010-es 690 millió Ft. A 2008-as 110 ezerről 60 ezerre apadt az eladott napi példányszám. A veszteség összege nagyobb, mint az MSZP és pártalapítványainak 1 évre jutó költségvetési támogatása.

Ha szerinted ez jó üzlet az MSZP részére, akkor egy kicsit el vagy tévedve. Ha szerinted a Népszabadság független, akkor nagyon. Ha szerinted a Fidesz miatt feleződött meg a Népszabadság népszerűsége, és nem a lap színvonala vagy az általa képviselt szervilizmus miatt, akkor... már nem is mondom.

De azért persze a Népszavának oda kellett sózni, hátha jobban szeretnek majd a Népszabónál! Végül is csak két ellenzéki országos napilap maradt a sok közül, intézzük már el az egyiket, ami, ha jól látom a Népszava Online-on, azért vastagon foglalkozik az LMP-vel. Bravó!

drDankó · http://sportization.blogspot.com/ 2012.07.06. 19:25:58

sajtoskenyér hozzászólásához szinte már nincs is mit hozzátenni, talán annyit, hogy:

1. négy év múlva ez a lap kb. 30 ezres példányszámmal a 65+ korosztály kedvenc krumplihámozó felülete lesz, már ha csődbe nem megy addigra.

2. végképp egyértelművé vált számomra, mennyire hazug és képmutató volt az eddigi "vége a sajtószabadságnak" sírás azok után, hogy most egy állítólag liberális párt képviselője az Axel-Ringier fúzió mellett tör lándzsát.

Anti Anyag (törölt) 2012.07.06. 22:25:09

A Népszabi minid is szoci pártlap volt.

A szélsőséges verzió (Népszava) pedig SZDSZ-MSZP

bloggerman77 2012.07.06. 22:51:23

Látom az LMP-nek minden mögött sikerül meglátnia a sötétben bújkáló MSZP-t. Igaz, az MSZP a pártfinanszírozásából megtartani sem tudná a lapot, szoci oligarchák meg nincsenek (a la Simicska és Közgép) a hirdetésekhez - de igen, keresd csak a szocit minden mögött!

bloggerman77 2012.07.06. 22:54:34

Amúgy érdemes elolvasni Földes György mit írt erről a kérdésről pár hónapja, ő pont a Népszabadság likvidálását és Axeles bulvárlappá alakításának veszélyét vetítette előre a fúzióval...

histar007 2012.07.06. 23:56:48

Népszabi kiegyensúyozott? Na neeee... Geri, kellene nektek is egy ilyen újság dolog, amibe lehetne írogatni, az lehet hogy páran olvasnák is. A performansz meg a flashmob gizda, de a felnőttek játszmáiba aligha férhettek bele. Volt esélyetek, hogy a párt egész fiatalon nagykorúvá váljon, 2 év eltellt és most se tudom miért éppen rátok kellene 2 év múlva szavaznom. Lehet más a politika? Tőletek biztosan nem...

OrangeOrder · http://orangeorder.blog.hu 2012.07.07. 00:07:36

Istenem... II. kerületben hogy is alakultak az időközi eredmények? Nem releváns? Bocs, de akkor az sem az, amit mesél most nekünk a fiatalember. Ennyi.

KG2000 2012.07.07. 00:07:49

Vicces, hogy Karácsony írásából egy kis aggódást olvasok ki, mintegy szegény Fidesz, ja, de kiszúr magával.

Egyes előtte szólókkal értek egyet:
1) A Népszabadság mindig is az MSZ(M)P lapja volt, megszakítás nélkül. Akkor tartsák is el. Meg legyen világos mindenki számára ez a tény.
2) Valószínúleg a megyei lapokban levő Axel-Ringier monopóliumot jóval veszélyesebbnek ítélte meg a Fidesz. Az Axel-Springert-Ringiert így megszabadítják a közvetett MSZP függéstől.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.07.07. 00:50:56

@csavardi:

Lehet nem akarják a győzelem után a lex támogatók tömkelegét keresztülverni, hanem egy picit is normálisabb országban érdekeltek?

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.07.07. 00:57:58

greczy.blog.hu/2011/05/13/kicenzurazva

Különös és talán némileg megrázó napokon vagyok túl.
Kicenzuráztak.
Az történt, hogy egy órás különbséggel eltűnt az aznap megjelent írásom a Népszava online kiadásából, majd a stop.hu címlapjáról veszett el A Dumánál című blogom.
....
Visszatérve a bejegyzés témájához, gyorsan érdeklődtem, és hamar kiderült, leszóltak a Jókai utcából, nagyon sajnálják. Rettenetesen kínos ez, de nem tehetnek ellene semmit.

Részlet Gréczy Zsolt első posztjából, mely a blog.hu-n jelent meg.

Igen, a Népszava pártlap.

angyalföldi partizán 2012.07.07. 02:02:11

én minden nap veszek két népszabit és egy Karácsony Gergelyt.

Wagem 2012.07.07. 07:47:33

Húúú mekkora nagy barom vagy K.G.Ezért is szar le benneteket mindenki.
Semmirekellő szdsz.utódpárt vagytok.
Úgy is végzitek.
Csak ezt még nem értitek..
Talán majd egyszer..
Ez itt nem a ti közegetek.

Wagem 2012.07.07. 07:50:50

Nektek a buzeráns olimpia,meg a hulladék parádé az életetek.
Menjetek tapsolni..remélem hőgutát kaptok.
Egy méretes fasszal a seggetekbe..

Con Storm · http://pszichohistoria.uw.hu/ 2012.07.07. 07:53:36

Magyarországon az állampolgárok nagyon alacsony jövedelme miatt, nem képesek a jogvédelmüket ellátni, és a médiák gyakorlatilag terrorszervezetekként működnek... visszaélve számos nemzetközileg előírt joggal... előszeretettel mocskolják pl a magyar nemzetiségűeket, az etnikai csoportnevükkel... ez 3-5 év börtön... nem értem, miért nem börtön jár érte...

A médiatanács a hazugságok és személyi szabadságjogok általános megsértése miatt jött létre, nemzetközi nyomásra...

Igaz, szerintem nem bírságolás kellene, hanem pártatlan bírósági tárgyalás után, jó pár év hűvös a magyargyűlölő neonáciknak...

mese1 2012.07.07. 07:59:18

"mert a Népszabadság tekintélyét épp a viszonylagos függetlensége biztosította eddig"-- Ha-ha-ha, a szocipárt lap független...
A Klubrádiót állami megrendelésekkel tartották életben, annak vége, piaci alapon megannyi neki...

mese1 2012.07.07. 08:01:53

Itt diktatúráznak nekünk, nézetek csak Romániára, na ott szépen épül... (ja azok szoclibek? Akkor nem baj...)

Hertelendi 2012.07.07. 08:05:50

@Wegam: Jaj de jó! Megjött a nagyon tárgyilagos, sohasem anyázó Wegamka:)))

No_Fidesz_No_Problem 2012.07.07. 08:31:55

Egyrészt hecckampány folyik az MSZP ellen, és ez a hecckampány csak egyre durvább lesz, hacsak az MSZP nem hagy fel a "defenzív" kommunikációval, és nem kezd el a védekezés helyett megfontoltan, és egy tudatos stratégiába illesztve támadni.

Itt lehet megnézni, az elmúlt három nap MTI híreinek öszeolvavásával, hogyan építették fel a legutóbbi, Korózs képviselő elleni hecckampányukat:

mariablogja.wordpress.com/2012/07/06/a-mazsihisz-a-mengelezesen-rugozik-nem-a-magukat-ellatni-keptelen-emberek-megalazasan/

Másrészt a nyomtatott sajtó jelentősége közelít a nullához, míg a minőségi online információk jelentősége egyre növekszik.

Nem véletlenül kötötte a múlt hónaptól előzetes regisztrációhoz a MATESZ az eddig publikus print audit adatokhoz való hozzáférést.

Még a végén a bámész népek azon viháncolnának, hogy a jobber lapokat a kutya se olvassa.

Wagem 2012.07.07. 08:34:51

@Hertelendi: Puszi..de hát ma jó kedvemben vagyok.
Anyázás nélkül nem tudok a libolsi senkikre gondolni.
Ezt érdemlik..
Ma is ilyen a projekt.. :-)

No_Fidesz_No_Problem 2012.07.07. 08:39:15

"Az ügyletnek két nyertese lesz: a Fidesz és az MSZP. "

*

Ez nem így van.

Egyrészt senki nem "nyer" az ügyön, ellenben sokat veszít a magyar demokrácia.

A Fidesz következetesen azt a típusát játssza a játékelmélet szerint lehetséges játszmáknak, amivel rövid távú nyereségeket realizálhat, ám amiből hosszabb távon ő maga se jöhet ki jól.

*

Másrészt nem kell hozzá túl kreatív fantázia, hogy belássuk: amit a Fidesz nem mert / nem akart megtenni a Ringier lapjával, azt lazán meg fogja lépni az MSZP alapítvány pártlapjával.

Úgyhogy nyertes csak egy lesz, de az ő nyeresége is csak pillanatnyi lesz majd.

No_Fidesz_No_Problem 2012.07.07. 08:40:39

@Wegam:

"Anyázás nélkül nem tudok a libolsi senkikre gondolni."

*

Ez téged minősít, kedves barátom :)

mese1 2012.07.07. 08:44:29

@No_Fidesz_No_Problem: Miért? A szocialisták ezt érdemlik, mengeléznek(az orvosokat megalázva), és fittyet hánynak a nemzeti érdekekre(feljelntgetnek, vagy épp Magyarországra uszítanak- Göncz Kinga, vagy épp az igazi épülő diktatúra ellen nem lépnek fel(mno.hu/hirtvkulfold/gurmai-csak-hazulra-kert-beavatkozast-1089331/ -ja hogy azok szoclibek...)

Hertelendi 2012.07.07. 08:45:55

@Wegam: Na azért a puszi kicsit túlzás...lemondok róla:) Örülök, hogy jó kedved van, igyekszem elvenni:)
Mi lesz veletek Romániában?

nu pagagyí 2012.07.07. 08:46:09

Az LMP-vel és a többi ellenzéki párttal is az probléma, hogy még mindig demokráciát játszik. Észre kellene venni, hogy feudális rendszer épül, ahol végeredményben csak urak és rabszolgák lesznek. Nem elemezgetni kell már a kormány egyes lépéseit, hiszen pontosan látni a hatalom célját.

Szégyen, amikor elkeseredett emberek rászánják magukat valamiféle tiltakozásra, az ellenzéki pártok magukra hagyják őket. A tanárok és a rokkantnyugdíjtól megfosztottak is magukban tüntetgettek. Meg kellene már állapodni valamiféle ellenzéki összefogásban, ami feltétele lehetne egy radikálisabb válasznak a hatalom gözhengerével szemben. Támogatni kell és fel kell erősíteni a tiltakozók hangját, ne érezzék úgy, hogy magukra maradnak problémáikkal. Mivel a médiát már megszállta a hatalom, tiltakozni csak az utcán lehet, a blogok nem érik el az egyszerű embereket.

A hatalom mindent, módszeresen megszállt. Egy halvány esély maradt még a folyamat megállítására, a következő választást talán még nem lesz ereje meghamisítani a regnáló hatalomnak, amely évtizedekre óhajtja magát bebetonozni. Félő, ezt az esélyt is elpackázzák egymással torzsalkodó ellenzéki pártjaink. Minél később kezdenek tárgyalni egymással, annál nehezebb lesz hiteles embert találni a választókerületekben, akire minden ellenzéki szavazni tudna, nem marad idő, hogy a jelölt mellett fellépjenek az ellenzéki pártok, csak a vitatkozgatás emléke fog élni. Ha Fidesz nyerne, több szabad választás már nem lesz. Ismét előáll a kádári, gyávaságból és haszonlesésből épülő képmutató rendszer, azzal különbséggel, hogy a népnek kisebb falattal kell beérnie, a demokrácia látszatát a parlamentben díszellenzékiek képviselik majd, mint annó az NDK-ban.

Össze kell fogni, nem holnap, most! Az USÁ-ban sem gond, hogy valójában csak két párt van, melyekben külön-külön sokféle nézetű
csoport vesz részt. Legyenk ellenzéki előválasztások, ha máskép nem megy. Ha külső megszállás nélkül is elpackázzuk, hogy kiteljesedjen a polgári szabadság, akkor ennek az országnak annyi, várhatjuk a soronkövetkező pofont a történelemtől.

Hertelendi 2012.07.07. 08:47:27

@mese1: A nemzeti érdeket orbán képviseli? Vagy a fidesz?

mese1 2012.07.07. 08:58:16

@Hertelendi: Inkább mint a szocik...

nu pagagyí 2012.07.07. 08:59:26

@mese1: Kedves megélhetési műmagyarkodó polgártársam! Veled, és a haszonszőrüekkel az a baj, hogy csak szavakban képviselitek a nemzet érdekeit, a gyakorlatban kárt okoztok az országnak és minden becsületes polgárának. A nemzet nem egyenlő a hatalomra jutott maffiával és a hozzá dörgölődző szervilis potyalesőkkel. Ne azonosítsd magad a nemzettel, egy vagy csak a tízmillióból, abból is a legalja, egy nyílás a felettünk terpeszkedő seggen.

No_Fidesz_No_Problem 2012.07.07. 09:07:05

@mese1:

Meg ne haragudj, de észérvekkel nem alátámasztott fideszes közhelygyűjtemény kommentedre nem kívánok reagálni :)

No_Fidesz_No_Problem 2012.07.07. 09:11:26

@nu pagagyí:

"Kedves megélhetési műmagyarkodó polgártársam!"

*

Ezt olvastad már? Sírvaröhögős:

www.magyarhirlap.hu/velemeny/magyar_szerum.html

Ilyenek vannak benne:

"Liberálisból magyarrá válhat például az ember, ha életében egyszer kiszabadul Újlipótvárosból, elmegy a Székelyföldre, ahol elé teszik a tárkonyos pityókalevest, de előtte megszentelik az alkalmat egy kis kokojzapálinkával. A liberálist először valósággal sokkolja, hogy székelyek társaságában kell üldögélnie, sehol egy borjúfalatnyi fű, de aztán szépen, óvatlanul, lassú haladással magyarrá lesz."

*

Szerintem az ilyen mese1 típusú mélymagyarokat naponta oltják pityókalevesben feloldott kokojzapálinkával :)

No_Fidesz_No_Problem 2012.07.07. 09:16:06

@Hertelendi:

"@mese1: A nemzeti érdeket orbán képviseli? Vagy a fidesz?"

*

Netán maga a NEMZET az, amelyik tisztában van a saját érdekeivel, csak még nem elég erős ahhoz, hogy elhajtsa a vérbe azokat, akik a saját önös gazdasági-politikai érdekeiket akarják "nemzeti érdek" csomagolásban a NEMZETRE tukmálni?

biohouse 2012.07.07. 09:27:23

Többpárti baloldali koalíció kompromissziumai:

LMP: Felhagy az MSZP és DK teljes elutasításával, szóba áll velük, közös politikai nyilatkozatokat tesznek
MSZP: Nem tartja magát a baloldali koalíció vezető erejének, még ha szavazószámban feltehetően még az is. (Tíz év múlva már nem.) Közös politikai nyilatkozatot tesz a DK-val és az LMP-vel.
DK: Gyurcsány a háttérbe vonul, ha vezető is marad, nem tolja előtérbe magát.

Szemeteket vessétek Dunaújvárosra, az időközi önkormányzati választásokra! Külön mind elbuktok, együtt fényes diadalt arattok.

Wagem 2012.07.07. 09:29:36

@Hertelendi: Suttyóó..Erdély a miénk.A többi a te dolgod..:-)
De azért a cupi jár.
Tudom,ti szeretitek..
Nem fox lekésni a fartúró feszt-ről??
Meleg van..

Wagem 2012.07.07. 09:31:14

@biohouse: Egy jó nagy faszt nektek,,együtt.
Álmodik a nyomor.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.07.07. 09:36:24

Mondjuk ha az MSZP-nek van esze, nem örülnek ennek. KG egész pontosan leírta, hogy hosszú távon ez miért rossz nekik is. A pártlap nyilván teljesen összezsugorodna.

"És most megszületett a zseniális (mert a Népszabadságot kinyíró, ám baloldalról mégis támadhatatlan) megoldás."

Ezt sem kellett volna leírni.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.07.07. 09:41:01

Ez a post és sok más is igazolja, hogy miért kéne Karácsonynak az LMP-ben a kifutófiú szintjén maradnia. Közepes post, nem következetes, itt-ott bicsaklik a logikája. Miközben a témában jót akar mondani, csak ennyi IQ-val ez nem teljesen jön össze.

vakapad 2012.07.07. 09:41:33

Néhányaknak:

Aki informálódástechnikailag a Nemzet, Hírlap, Válasz trióból merítkezik, annak a Tejforgalmazók Lapja is elképesztően elfogult, baloldali pártorgánum. Viszonyítás kérdése az egész.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.07.07. 09:42:35

@biohouse: "MSZP: Nem tartja magát a baloldali koalíció vezető erejének, még ha szavazószámban feltehetően még az is"

miért nem, ha az?! az MSZP nem gyengül, az LMP nem erősödik. több, mint egy éve.

nu pagagyí 2012.07.07. 09:42:58

@No_Fidesz_No_Problem: Van olyan is, akinél a pálinka hat, de a legjobb szérum, hogy műliberálisból műmagyar legyen valaki, az "érdemekért" és seggnyalásért osztogatott anyagi előny. Ha kap valamit műmagyar lesz, ha nem, akkor műliberális.

Sajnos ez egy ilyen ország. Nem volt még olyan tartós élménye az embereknek, hogy saját sorsuk elsősorban saját teljesítményüktől függ. Az állam nem segíti, hanem gátolja a teljesítményelv érvényesülését. Nem törekszik arra, hogy minden ember eljusson a versenypályáig és arra sem, hogy a pályán becsületes küzdelem folyjon, a leszakadókba plusz még bele is rúg.

bebe tv 2012.07.07. 09:43:40

@KG2000: 2) Valószínúleg a megyei lapokban levő Axel-Ringier monopóliumot jóval veszélyesebbnek ítélte meg a Fidesz. Az Axel-Springert-Ringiert így megszabadítják a közvetett MSZP függéstől.

Írj a KG után még 1 "B"-t is, mert így a logikád legalább követhetőbb lenne. Mit is okfejtesz? Valami olyasmit,amennyiben mondjuk lenne annyi pénzem, hogy meg tudnám venni az MSZP székházat, akkor akkor függőségi viszonyba kerülnék az MSzP-vel. FIDESZ logika.
A csökkenő eladott példányszám pedig az internet elterjedése óta világjelenség, hiszen minden valamire való nyugati napilapnak megvan az online kiadása is. De facto, nincs szükséged arra, hogy abonálj 1 lapra. Vili?

Putyilov gyári melós 2012.07.07. 09:46:55

@csavardi:
Tehát akkor szerinted a kormányzás egyenlő az oligarchák rotációjával.

Ez már megvalósult nálunk.
A demokrácia csak hazugság, a szavazás csak az oligarchák legitimációjára szolgál.
Valójában semmilyen választási lehetősége nincs a népnek, az oligarchák jelölik ki a képviselőket és aztán a nép aláírja a szavazatával a jogosítványaikat.
Az egész rendszer ugyanaz, mint a szocializmusban, a lényege az, hogy ki irányítsa az ÁLLAMI ÚJRAELOSZTÁST.
AZ EGYPÁRTRENDSZERNEK IS EZ VOLT A LÉNYEGE, ma csak annyi változott, hogy az állam tulajdonosai, kőgazdag oligarchák pofátlanul maguk felé irányítják az állam összes erőforrását, az adóbevételeket, hiteleket, mindent.
Az állam jövedelmeit, erőforrásait egyre jobban központosítva keveseknek magánosítják, a veszteségeket, adósságokat társadalmasítják.

A nép 9O%ra kommunizmus vár, EGYENLŐSÉG, egyenlően eloszló, egyre nagyobb mértékű nyomor.

vakapad 2012.07.07. 09:47:46

@nu pagagyí:

Az állam azért nem segíti a leszakadókat, mert hátráltatják a győzelemben. Ha sikerülne mindet kidobálni a csónakból, és csak a legjobb evezősök maradnának, a kormány diadalmasan haladhatna előre jól megalapozott útján, amelyben mindenben ő dönt, az evezősök meg eveznek (mintha láttam már volna ilyet néhány évtizede, csak akkor még nem volt kidobálási törekvés).

Jelenleg a kidobálás folyik, hogy mikorra járunk sikerrel, az kérdéses.

bebe tv 2012.07.07. 09:57:37

@nu pagagyí: Ha külső megszállás nélkül is elpackázzuk, hogy kiteljesedjen a polgári szabadság, akkor ennek az országnak annyi, várhatjuk a soronkövetkező pofont a történelemtől.

Világos beszéd. Csakhogy a Felcsút FC
pont erre játszik. Emlékszem még arra, amikor a Kéri még azt nyilatkozta OV-ről, hogy nagy formátumú politikus. Szerintem meg éppenséggel olyan kaliberű politikus mint amilyen focista volt. Aki úgy rúgja a 11-est, hogy azt még saját maga ki is tudja védeni. Az inkább hármas mint négyes matúrája mindent elárul kvalitásáról.

rajaram 2012.07.07. 10:03:54

axel springer vs. szalai annamária? ez nem egy súlycsoport. az ilyen hülye döntések miatt fogunk teljesen elszigetelődni európában.

vakapad 2012.07.07. 10:05:26

@rajaram:

Jelen idő. Már elszigetelődtünk.

vakapad 2012.07.07. 10:10:57

@bebe tv:

Megjegyzendő, hogy Orbán valóban nagyformátumú politikus (Kéri kvalitásairól annyit, hogy vak tyúk is talál szemet). Kétszeres miniszterelnök, legutóbb kétharmados győzelemmel, ma már ő az, aki a leghosszabb uralkodási idővel bír, abszolút uralkodik a pártja felett, stb.

Hogy milyen államvezető, arról ne beszéljünk, mert csak nyűgös leszek.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.07.07. 10:28:00

@mese1: Te reklámoznál egy olyan rádióban, ami ideiglenes engedéllyel sugároz?

biohouse 2012.07.07. 10:32:06

@Brendel Mátyás: Feltéve , ha koaliciót akar, kénytelenek engedni valamiben. Az nem megy, hogy nem csinálunk semmit, nem mondunk semmit, de mindenben mi döntünk. Egyedül ők is veszítenek.
Poziciót, képviselőhelyet persze kaphatnak többet, de a döntésekben egyenlő esélyeket kell adni, különben nem lesz koalició.

Wagem 2012.07.07. 10:41:46

@No_Fidesz_No_Problem: Persze..tudom én ,hogy ez nem éppen innteligens cselekedet,de a magam részéről hatékony.

Hertelendi 2012.07.07. 10:45:02

@Wegam: "Suttyóó..Erdély a miénk.A többi a te dolgod..:-)" Bocsi de ki az a miénk? Figyelted az önkormányzati választásokat? Nekem nem úgy tűnt, hogy az orbáni oldal olyan sikeres lett volna... Ugyanez lesz 2014-ben itthon is...
Gondolkodtál már azon miből fogsz megélni a választások után? Kár lenne ha ilyen "értékes" ember, mint te valamilyen szemétdombon kellene letelepedned. Amúgy a környezet illene az egyéniségedhez, csak hát valahol te is ember vagy, legalábbis remélem...

Hertelendi 2012.07.07. 10:46:59

@Wegam:
Tanfolyam: "innteligens " hát ez nagyon nem jó így!
Helyesen: intelligens

Wagem 2012.07.07. 10:49:21

@No_Fidesz_No_Problem: És ma reggel amikor olvastam Kurvai z nyilatkozatát,tényleg kinyílt a bökő a zsebemben.
Amikor Romániában súlyos EU-s törvény szegések történnek,akkor erre azt mondja a senki által sem delegált mszmp-s küldött,hogy nem tartozik a hatáskörükbe.
De amikor a hazámat kell elítélni,akkor persze élharcos.
És mind ezt csak azért mert Romániában a szoclib Ponta van éppen hatalmon.
Undorító..
Te mit írnál a helyemben...??

Wagem 2012.07.07. 10:57:48

@Hertelendi: Szerencsétlen..engem ne félts..Inkább a családodat.
Talán még szüksége lehet rád onnan Ózd -ról valakinek.
Báár én nem hiszek ebben..

Hertelendi 2012.07.07. 11:03:57

@Wegam: Baszki orbán sokkal súlyosabb törvénysértéseket követett el! Az nem zavart?

"De amikor a hazámat kell elítélni,akkor persze élharcos."
Úgy tudom Észak-Koreát nem ítélte el az EU.

Anselmo 2012.07.07. 11:14:37

"mert a Népszabadság tekintélyét épp a viszonylagos függetlensége biztosította eddig"

mintha más országban élnék, minta blog írója. A Népszabadság eddig a függetlenségéről volt híres???

No_Fidesz_No_Problem 2012.07.07. 12:23:06

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:

"Te reklámoznál egy olyan rádióban, ami ideiglenes engedéllyel sugároz?"

*

Mondjuk az efféle ódzkodásnak nincs túl sok értelme. Ma már semelyik hirdető nem tervez nem hogy egész évre, de negyedévre se a kampányaival.

Ha meg valaki épp most akar hirdetni, a célcsoportja meg épp azt az adót hallgatja, akkor miért is ne reklámozna náluk?

De a baj nem ezzel van, hanem azzal, hogy behalt a piac, és mivel nincs vásárlóerő, ezen a tényen az se fog változtatni, ha a kis reklámpénzedet az éterbe szórt mondatokra költöd, ahelyett, hogy valami hatékonyabb megoldásban gondolkoznál.

*

Meg aztán azt se felejtsük el, hogy a Neo konkurensénél nem a magáncégeknek a piacon keservesen megkeresett bevételéből, hanem - közvetve - ADÓFORINTOKBÓL reklámoznak:

"A kormányzati kampánypénzek és állami cégek rádiós reklámköltéseinek közel fele a fideszesként elkönyvelt nagyvállalkozó, Nyerges Zsolt rádiójához, a Class FM-hez folyik be már a második éve. A legnagyobb állami reklámozó, a Szerencsejáték Zrt. rádiós reklámkiadásainak 82 százalékát, 580 millió forintot költött tavaly a Danubius egykori frekvenciáján sugárzó rádióra."

hvg.hu/itthon/20120614_Neo_Nyerges_Class_allami_reklamok

lehet más a handa-banda 2012.07.07. 12:36:16

Mi van Gergő, ezzel a benyalintással próbálod jóvátenni, hogy mégse léptél vissza Lévai Katalin javára a választáson? A pártfüggetlen MSZP-s elvtárnővel való kohabitáció után most a pártfüggetlen Népszabival akarsz minket megetetni?

Szerintem ti is ugyanolyanok vagytok mint a többi kiskenguru-párt: keresitek a nagy erszényt amibe bele lehet bújni. Ha más nincs, még a szocik aprócska erszénye is jó lenne már. Hátha lehet ott még valamit szopni

Wagem 2012.07.07. 13:15:56

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Jaaa.. te még csodálkozol??Itt szólás szabadsága van,főleg a libsiknél.
De ott rendesen.

tetovaoda 2012.07.07. 13:41:46

@csavardi:
Kérdésed jogos, de elsősorban nagyon időszerű. Ha a baloldalhoz kötődő, tetemes vagyonnal rendelkező emberek nem hajlandók áldozni még most sem arra, hogy legyen baloldali média, akkor az a párt megérdemli a sorsát, amely nem képes azért mozgósítani, amit már 20 éve meg kellett volna tennie.

tetovaoda 2012.07.07. 13:58:29

@nu pagagyí:
Nálad a nyerő pont. Szerintem tökéletes összefoglalást adtál a jelenlegi és a várható helyzetről.
Az MSZP és az LMP a folytonos különállással és egymás ekézésével azt fogják elérni, hogy a szavazók 2014-ben a Demokratikus Koalíciót választják, amely következetesen az ellenzéki összefogás mellett kampányol, kezdeményez - ők pedig örülhetnek, ha egyáltalán elérik a parlamenti küszöböt. S ezzel nem csupán ők veszítenek, hanem veszít sokszínűségéből a magyar demokrácia is.

Wagem 2012.07.07. 19:14:49

@tetovaoda: DK??Na ne röhögtess már..a hibbant állattal??
Már a ballibsi táborban is útálják..

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.07.07. 20:05:58

@biohouse: majd, ha az LMP egyáltalán hajlandó lesz koalícióra, leülni tárgyalni, ez majd akkor lesz esedékes. most az LMP-t kell ütni, hogy üljenek le!

vakuljmagyar 2012.07.08. 08:18:02

@csavardi: én is ezen gondolkodom, na meg azon, hogy a hirdetőknek miért nem éri meg hirdetni ellenzéki lapokban. Most nem a kifejezetten támogatási jellegű hirdetésre gondolok, hogy lottót a lottóboltból, hanem egy-egy termék, szolgáltatás propagálását. Azért óriási vásárló réteg van a másik oldalon is.

pánpéter 2012.09.07. 15:53:37

Kedves Gergely!

"A Népszabadság pedig a magyar politika és a közélet egyik legfontosabb véleményformáló orgánumából pártlappá minősül, ennek minden üzleti, szakmai és politikai vonzatával" - a népszabi kb azóta pártlap, amióta megszületett!ha szerinted eddig nem az volt, akkor arra nincsenek szavak.
Ha meg az MSZ(M)P lapja, akkor tartsa el a párt. Jah, hogy nem tudja? Kellemetlen... Mondjuk annál nincs is szebb, amikor egy LMP-s aggódik a népszabiért. Jó, hát összenő ami összetartozik. :)
"Népszabadság tekintélyét épp a viszonylagos függetlensége biztosította eddig" - ez kemény mondta. Ha a népszabi viszonylagosan független, akkor a magyarnemzet is. Ezek szerint az MN szerinted független. :)

Ezt egy kommentelő írta:
"2. végképp egyértelművé vált számomra, mennyire hazug és képmutató volt az eddigi "vége a sajtószabadságnak" sírás azok után, hogy most egy állítólag liberális párt képviselője az Axel-Ringier fúzió mellett tör lándzsát. " - tökéletesen igaza van! Ezek azok a dolgok, amik miatt az LMP nem lesz parlamenti erő 2014 után. Olyanok vagytok mint az óvodások a homokozóban...
Ráadásul, úgy beszélsz mint egy országos nagy párt képviselője lennél!
Vidéken az lmp nem létezik, egyéni körzetet nem nyertetek, az emberektől közvetlen képviseletre nem kaptatok felhatalmazást...
Nem, nem lehet más a politika. Így és veletek biztosan nem!
süti beállítások módosítása