Bemutatkozás

Karácsony Gergely vagyok, a Párbeszéd Magyarországért elnökségi tagja.

E-mail: gergely.karacsony@parlament.hu

Találkozzunk a Facebookon

Videók

Friss

Nincs megjeleníthető elem

Megoldják „okosban”

2012.05.18. 15:58 bontópál

„Mondhatják azt is, hogy megvonják a pártok állami támogatását, mert a pártoknak úgyis milyen sok pénzük van. Az emberek 95 százaléka egyetértene vele, miközben katasztrofális hatása volna az egész demokráciára. Kormányról megszerzik, amit lehet, a többiek meg menjenek a vérbe.” Ezt 2010 májusában nyilatkoztam a Magyar Narancsnak, amikor arról kérdeztek, hogy mire lehet számítani a Fidesztől.

Nem örülök neki, de könnyen lehet, hogy a jóslatom valósággá válik. Orbán Viktor ugyanis tegnap a Fidesz országos választmánya előtt felvetette, hogy 2013-ra és 2014-re függesszék fel a pártok állami támogatását. Azt egyelőre nem tudni, hogy Orbán komolyan gondolja és keresztül is viszi-e az ötletét a Fideszen, vagy csak belengette a dolgot, hogy aztán jó királyként elmondhassa, ő ugyan szerette volna, de a gaz pártok ezt nem támogatták. Mint egy falat kenyér, úgy kell Orbánnak egy gumicsont, amivel el lehet terelni a figyelmet az oligarchákról és a naponta bevezetett újabb adókról és megszorításokról. Viszont Isten irgalmazzon nekünk, ha Orbán valóban komolyan gondolja.  Ezzel ugyanis a miniszterelnök kimondaná, hogy végképp letette a fegyvert a pártját a markában tartó oligarchák előtt. Egy húsz éve zajló folyamat jutna csúcsra ezzel.

simicska lajos.jpg

a kép forrása

Nyílt titok volt évtizedeken keresztül, hogy a kampányok átláthatatlan szabályozása miatt a pártok kiszolgáltatottá váltak az őket a háttérből támogató üzleti köröknek. Az MSZP és a Fidesz által közösen üzemeltetett korrupt rendszer tette lehetővé, hogy ez a két párt 2006-ban és 2010-ben is a legálisan elkölthető összeg sokszorosát fizette ki a kampányban - maga Szigetvári Viktor, az MSZP kampányigazgatója beszélt arról, hogy a pártok mögötti oligarchák „összejárnak”. Túlárazott közbeszerzések, kartelező autópálya-építések, lemutyizott frekvencia-pályázatok, Nokiás-dobozok a jelzőtáblái annak züllési folyamatnak, amivel az oligarchák által zsebre vágott pártok végképp elvették az emberek kedvét a demokráciától.  

Megutáltuk a pártokat. Lassan csak egy maradt talpon. „Csak a Fidesz.”

Az orbáni javaslatban az a démoni, hogy miközben rájátszik a választók pártutálatára, valójában óriási lökést ad annak a folyamatnak, ami miatt ez az utálat kialakult: a politika morális leépülésének.  

A Fidesz hatalomra kerülése óta a korrupció újabb fokozatba lépett. Ahogy a Transparency International tanulmánya megállapította, a Fidesz-oligarchák bekebelezték az államot. Most már semmi szükség a szocialistákra, ők visznek mindent egyedül. Amikor Orbán azt mondja, hogy a pártjának nincs szüksége az évi 1 milliárd forint állami támogatásra, akkor tulajdonképpen azt mondja, hogy a pártját annyira bekebelezték az oligarchák, hogy már nem is próbál nekik ellenállni. Inkább megoldja velük „okosban” a párt finanszírozását. Simicskáék ezzel két legyet ütnek egy csapásra: magukhoz láncolják a Fideszt és kinyírják az ellenzékét.

Az állampolgároknak nem az az érdeke, hogy kevesebbet költsenek a pártokra, hanem az, hogy a jelenleginél sokkal szigorúbb pénzügyi szabályok között tegyék ezt. Hogy bezárják azokat a kiskapukat, amiken keresztül fekete pénzek érkeznek a pártokhoz. Persze, nagyon sok az a közel 3 milliárd forint, amit a pártokra költ a költségvetés. Nagyjából annyi, amennyit tavaly Simicska Lajos osztalékként fizetett ki magának a Közgépből.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook oldalamhoz és kövesd későbbi bejegyzéseimet is:

5 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://karacsonygergely.blog.hu/api/trackback/id/tr504524547

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Megoldják „okosban” 2012.05.18. 16:54:01

Az orbáni javaslatban az a démoni, hogy miközben rájátszik a választók pártutálatára, valójában óriási lökést ad annak a folyamatnak, ami miatt ez az utálat kialakult.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cylon Brother Six 2012.05.18. 16:42:51

"Az orbáni javaslatban az a démoni, hogy miközben rájátszik a választók pártutálatára, valójában óriási lökést ad annak a folyamatnak, ami miatt ez az utálat kialakult: a politika morális leépülésének."

ov-t egyáltalán nem érdekli a politika morális leépülése. Észre kellene már venni, hogy ez csak az értelmiséget érdekli: azokat, akik a politikában valami fennkölt eszményt látnak.

Magyarországon a leglátványosabb az a folyamat, ami a politikát az oligarchikus gondolkodás és cselekvésmód játékterévé tette: a politikai párt működése - és a legszomorúbb, hogy céljai is - eggyé váltak a gazdasági társaságok működési mechanizmussival.

A szavazatmaximalizálás tulajdonképpen csak és kizárólag a gazdasági hatalom megszerzésének egyik eszközévé silányult. Rég nem filozófiák ütköznek egymással, csak az számít, hogy a győztes a teljes erőforrás-komplexum fölött önkényesen és egyedüliként rendelkezzen.

Aki azt gondolja, hogy a fidesz egy érték-képviseleti párt, az nagyot téved.

És éppen itt téved az ellenzék is a stratégiájával: nem értékekkel, hanem gazdasági érdekekkel szemben kell "harcolnia". És gazdasági érdekek ellen politikai küzdelemnek nincs esélye.

Egészen mások a "fegyverrendszerek".

fegyvernek máté 2012.05.18. 18:14:31

Úgy tűnik, Orbán éppen az ellenkezőjét teszi annak, mint ami a korrupció visszaszorítása érdekében üdvös volna. Hiszen a cél az átláthatóság és az esélyek egyenlősége lenne, ezt pedig az biztosítaná a legjobban, ha a pártok KIZÁRÓLAG egyenlően elosztott állami pénzekből kampányolhatnának, nem pedig állami források híján ki tudja, milyen arctalan háttéremberek ki tudja, honnan származó milliárdjaiból. Vagy tévednék? Ha már annyira tekintettel akarna a Fidesz lenni a kisemberekre, akkor egyrészt nem az egykulcsos adót erőltetné, hanem progresszív adórendszert vezetne be, másrészt pedig benyújthatna javaslatot a parlamenti képviselők és a kormánytisztviselők fizetésének 30%-os csökkentésére.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.05.18. 20:09:40

de mit keres Karácsony és pető egy politikai haknin?

kkbk.blog.hu/2011/05/06/az_lmp_stafetaja

NWolf 2012.05.18. 20:24:28

@tesz-vesz: kicsit gáz vagy öreg, de gondolom te még nem vetted észre, hogy a 4 év leteltével a szavazók még az ördögre is szívesebben szavaznak majd Orbán Viktornál. SZDSZ? Hol van az már. A Fidesz 2 év múlva pont ugyanoda kerül ahová az SZDSZ. Az emésztőgödörbe

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.07.12. 23:38:30

@NWolf: miért vagyok gáz? ha engem azzal vádolnak hogy náci vagyok, akkor biztos nem fogok hitlerrel politikai esteket tartani, úgy hogy nem vitázunk, hanem kedélyesen csevegünk a közállapotról a közös szavazóinknak.

remélem mélyebbre jut a fidesz, ahová az szdsz, mert több szdsz is átment a dk-ba, és a többi is nyaral szerintem.
süti beállítások módosítása