Bemutatkozás

Karácsony Gergely vagyok, a Párbeszéd Magyarországért elnökségi tagja.

E-mail: gergely.karacsony@parlament.hu

Találkozzunk a Facebookon

Videók

Friss

Nincs megjeleníthető elem

Mit kapott a magyar kultúra a "fülkeforradalomtól"?

2012.04.11. 18:24 bontópál

Április 11-e van, a költészet napja. De más miatt is híres ez a nap. Két évvel ezelőtt ezen a napon vette kezdetét a „fülkeforrradalom”: ekkor volt ugyanis a 2010-es parlamenti választás első fordulója. Ha innen datáljuk, akkor a parlamenti ciklus félidejénél tartunk, érdemes tehát feltenni a kérdést, hogy mit is kapott a magyar kultúra a fülkeforradalmi kormánytól.

Egyrészt megkapta az évszázad legsikertelenebb kultuszminiszterét – aki annyira sikertelen, hogy még csak nem is miniszter, hanem államtitkár. Ezt nem én mondom rá, hanem Szőcs Géza jövendölte magáról még a kormányzati ciklus elején. Tiszteletére legyen mondva, hogy látta előre, hogyan fogja szétamortizálni magát a kormányzatban, amit ő egyfajta sajátos értelmiségi szerepvállalásként állít be önmaga és a világ számára. Bámulatra méltó az a tűrőképesség, ahogy Szőcs, az egyes kormánypárti képviselők által vércikinek tartott államtitkár elviseli, ahogy sokadjára mossák fel vele a padlót.

szőcs.jpg

a kép forrása

A kormányzati ciklus elején arról beszélt, hogy számára a legfontosabb két terület a film és a külföldi magyar intézetek. Na ez volt az a két terület, amit már a kezdetek kezdetén elvettek tőle. Sajtótörténeti kuriózum, hogy egy interjúban közli, nem támogatja Jankovics Marcell kinevezését az NKA élére, ami még a lap megjelenése előtt megtörtént, így a szerk. zárójeles megjegyzéséből arról az olvasó is értesülhetett. Mint ahogy nem támogatta a Tűzraktér bezárását, és azt sem, hogy Dörner Györgyöt nevezzék ki az Új Színház élére. Az utóbbi két eset persze önkormányzati ügy, de államtitkárunk legutóbb azzal csalt mosolyt a parlament kulturális bizottsági ülésén megjelentek arcára, hogy elmondta, nem ért egyet azzal a javaslattal, aminek ő volt az előterjesztője. Az összes itt felsorolt kérdésben neki volt igaza. Jó szándékát én sem vonom kétségbe, ám az elmúlt lassan két év kultúrpolitikai bénázásából már jól látható, hogy Szőcs jószándékával volt kikövezve az az út, amelyen keresztül a kormány súlyos milliárdokat vont ki a kulturális ágazatból.

Pénzt ugyanis nem nagyon kapott a kultúra a „nemzeti ügyek kormányától”. Regnálásuk óta nagyjából 30 százalékkal csökkent a kulturális intézmények állami támogatása, legnagyobb mértékben egyébként pont azoké, amelyek, pechükre, a kulturális államtitkárság fennhatósága alatt maradtak. Különösen rájárt a rúd a kulturális ágazatra a tavaly, és tavalyelőtt is menetrendszerűen érkező zárolásoknál, amelyek a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) költségvetésén belüli eredeti súlyához képest háromszor, négyszer nagyobb arányban sújtották az ágazatot.  Ezek a megszorítások minden túlzás nélkül a tönk szélére juttatták a közművelődési intézményeket. A korábban megyei fenntartású múzeumok pedig könnyen lehet, hogy a kormány múlt héten meghozott döntésével kapták meg a kegyelemdöfést. A kormány ugyanis azoknak a településeknek szeretné átadni a múzeumokat, kiállítóhelyeket, ahol ezek jelenleg működnek. A pécsiek már közölték is, hogy bocs, de nekünk erre nincs pénzünk, arról nem is beszélve, hogy a múzeumi hálózat által biztosított szakmai háttér nélkül a kisebb kiállítások csak vegetálni fognak. És félreértés ne essék, nem arról van szó, hogy az államnak nincs pénze kultúrára. Mert például a látványsportok támogatására van. Az adókedvezményeket is beleszámolva, a látványsportoknak mostanában adott milliárdokból a magyar kultúra összes anyagi problémája megoldódna. A kevesebb pénzt ráadásul sikerült növekvő politikai beavatkozással überelni. A Fideszes politikusok kedvelt foglalatosságává vált a színházigazgatók kiválasztásának az a gyakorlata, amelyben nem színházhoz keresnek igazgatót, hanem az igazgatóhoz színházat, mondván, hogy XY-nak „jár egy színház”. A szakmai autonómiák letörésével törvényerőre emelkedett a kézből etetés kultúrpolitikája a filmeseknél és az előadó-művészetben.

Tudom, csúnya dolog mások nemzeti elkötelezettségét megkérdőjelezni. Mégis feltenném a kérdést: milyen alapon nevezi magát nemzetinek egy olyan kormány, amelyik ilyen rombolást végez a kulturális intézményeinkben? Hiszen éppen ezek azok, amelyek egyben tartják a nemzetet. Ahogy azt a Magyar Narancs Szerk. gyönyörűen megfogalmazta Szőcs Gézának írt nyílt levelében: „a nagyok mellett a többi kisebb intézmény és szervezet és személy - múzeum, könyvtár, kultúrház, könyvkiadó, klub, játszóhely, ilyen színpad, olyan ösztöndíj, amolyan kiállítóhely. Nem a jóisten, és nem is a főnököd teremti a nemzetet – hanem az emberek és a gondolatok, a kreativitás eme bonyolult hálózata.” Az, amit most éppen készülnek beszántani.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook oldalamhoz és kövesd későbbi bejegyzéseimet is:

106 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://karacsonygergely.blog.hu/api/trackback/id/tr124385833

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Csatajelenet avagy a történelem átalakítása 2012.04.12. 10:52:03

Saller Jenő, a közszolgálati tv 4-es csatornájának vezetője összehívta maradék embereit, csupa kipróbált média harcost. Az ellenzéki évek kemény barázdákat véstek az arcukba és kemény elszántságot a lelkükbe. Figyelemmel hallgatták főnöküket, aki éppen...

Trackback: Matolcsynak malaca lesz 2012.04.12. 09:23:08

El a kezekkel Matolcsytól! Még, hogy nem hiteles a gazdaságpolitikája! Az Elvarázsolt Kastély birtokába jutott információk a legkétkedőbb balliberálisoknak is bebizonyítják, hogy a közgazdaságtan parafenoménja igenis feltámasztja a halottnak hitt magya...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

P.Freddy 2012.04.12. 09:26:27

@Stefi, a baranyai parasztlány:

Na mi a gond a tartalommal köcsögöcske? Bánt hogy igaz?

Bánt hogy sehol egy gyurcsány?

Bánt hogy a sz.rt nincs kire kenni, csak magatokra? És hogy rohadt büdös?

Disintegrator Rising · http://disintegrator.blog.hu/ 2012.04.12. 09:34:12

támad az lmp a blog.hu -n :) jólesz ez :)

egyben énis szeretném megragadni az alkalmat és gratulálni az elcseszett népszavazási kísérlethez. remélem a választásokon is így fogtok leszerepelni '14ben és végre eltűnik a szadesz utódpártja a süllyesztőben.

vircsaft gizi 2012.04.12. 09:35:10

@k_attila78: annyira kretén vagy, Stefi felvesz egy szerepet (úgy hívják troll), és rajtad röhög, hogy beveszed...:) Bámulatos ahogy a népeket szivatni lehet.

vircsaft gizi 2012.04.12. 09:36:50

Elképesztő, mekkora idióták vagytok Stefi ügyben:) Elkezdtek neki magyarázni min. félkomolyan:))))

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.04.12. 09:37:26

@Stefi, a baranyai parasztlány: te fasiszta náci!

az index, mindig is az értelmiségi/ateista/liberális tömegek fóruma volt!

rettegj, mert 2014-ben jön Dopeman a példaképünk, és majd ő elvezet minket a Kánaánba!

az LMP-vel karöltve, hiszen remek alternatív programjuk van, az ország irányítására, tele megvalósítható konkrétumokkal!!
ezt minden index olvasó tuggya!!!

máglyára az eretnekekkel! az értelem nevében! hajrá szdsz!

mizrolist 2012.04.12. 09:46:50

Szánalmas, hogy a kommentek éppen csak azzal nem foglalkoznak, miről van szó a bejegyzésben, és csak az íróját támadják. Épp ezért fog meghalni a fent leírt módon a kultúra.

belekotty 2012.04.12. 09:47:01

@wmiki: Ha ennyire frusztrál, hogy nincs meg a 8 általánosod, azt ne az értelmiségen vezesd le, hanem menj esti iskolába, vagy pszichiáterhez! Vagy szedj Haloperidolt! Ne is keress rá a neten, mert a Wikipédia cikk róla neked nem érthető, ahhoz azért minimum érettségi kell!

vircsaft gizi 2012.04.12. 09:47:18

@Disintegrator Rising: Szerintem egyelőre még nem "utódpárt". A szadeszosok megvárják míg szépen kiépítik a pártstruktúrát, a szavazóbázist, s mikor ez összejött, akkor elkezdenek beszivárogni a párt intézményeibe. Idő kérdése, hogy Ungár Klára az atv-ben nyilatkozzon, hogy milyen jófejek az elempések.:) De még -szerencsére- nem tartunk itt.

belekotty 2012.04.12. 09:48:10

Mondjuk az külön tetszik amikor wmiki Stefike kisasszony - illetve már asszony - nyakát szorongatja. :-))

belekotty 2012.04.12. 09:48:55

@vircsaft gizi: Ne légy naív, az LMP az SZDSZ kreálmánya!

Naszta · http://naszta.hu 2012.04.12. 09:51:30

Mondjatok egyetlen magyar állami kötődésű szervezetet (céget, hivatalt stb.), ami hatékonyan működik!

Miért pont a kultúra lenne más? Az állam ennél sokkal elemibb feladatait sem látja el. (v.ö.: esélyegyenlőség)

vircsaft gizi 2012.04.12. 09:52:40

@belekotty: nyugi, az lesz, az elmepések nem tűnnek olyan fasza gyerekeknek, hogy lepattintsák ezeket a (szvsz) görényeket (szadesz).

irógép 2012.04.12. 09:52:42

Hát hihetetlen nívót ütnek meg már megint a kommentek!!!
Ez sajna az ország, mindent fikázni kell, ha olyan oldalról jön, amit utálunk.
Én nagyon nem bírom az ellenzéket, mert javarészt csak fröcsög, de értelmeset nagyon keveset mond.
Az LMp az , aki igenis tud értelmes dolgokat mondani néha, az mszp vagy a dk, vagy a millával szemben, akik a békasegge alatt vannak az értelmes megnyilvánulások tekintetében.
Sőt én Karácsony Gergőt sem bírom sokszor, mert sokszor hatásvadász, és pozőr.
DE!!!
Amiről itt ír az sajnos igaz nagyjából. Én ezt pl a saját bőrömön tapasztaltam meg.
És jó magam is sokszor feltettem a kérdést, hogy lehet egy kormány nemzeti, ha ennyire szarik a kultúrára?? Nem csak a gazdasági kérdések nemzeti ügyek, sőt!!!!!
Nagyon rossz amit e téren csinál a kormány és érthetetlen is, hiszen a nehéz időkben egy ország lelkét a sport mellett pont a kultúra tudná ápolni.
A szerzőnek annyit üzennék, hogy, ha azt akarják, hogy az LMP-ből legyen egy komolyabb párt, akkor a jövőben is kerüljék el jó messzire az mszp-t meg a dk-t, de az olyan bohóc egyleteket is mint a milla, mert ezek nívótlan társaságok, akik kevés embert vonzanak, de az LMP renoméján annál többet ronthatnak.

csárli hárper 2012.04.12. 09:53:42

mit kapott? lófaszt se...

csiri, biri , csiri, biri jó Isten,
nem hogy lófasz, ló sincsen!

fidesz, bazmeg
úgy viselkednek mint a szar amikor felkerült a polcra, rögtön lekvárnak képzeli magát....

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.04.12. 09:55:25

@irógép: így van!

hosszasan sorolhatnánk azt a sok értelmes dolgot, amit az LMP már letett az asztalra, de nem tesszük, mert az alsóbbrendű fideszdroidok ezt úgysem fognák fel

az a lényeg, hogy mi tudjuk miről beszélünk, és mi felsőbbrendű értelmiségiek vagyunk, csak ez számít!

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.04.12. 09:56:28

@belekotty: pont, hogy istenítettem, a felsőbbrendű értelmiségi/ateista/liberális index olvasókat, akik a tévedhetetlen tudomány (és az ellenzék) minden szent szavát elhiszik!!!

szomorú, hogy nem érted az írást :((

town 2012.04.12. 10:00:08

Aszonygya hogy Költészet Napja van, erre benyom ide 1 cseppet se költői fröcsögést a Fideszről. :-)

Most más haverok lettek kinevezve és helyzetbe hozva, nem lehet mindig a régi csókosokat tömni pénzzel. A ti csókosaitok 1 kicsit várnak. :-)

vircsaft gizi 2012.04.12. 10:02:07

@irógép: a kultúrában dolgoztam. Láttam hányan élősködnek a kultúra hátán, elképesztő!!! A gond az, hogy a megvonások levezénylését az intézmény vezetésére bízzák, ezért nem az intézményhez kapcsolódó korrupt, meghasonlott kultúrcelebektől, "alkotóktól" (sokszor csak rombolóktól) vonják meg a jogos fizetségükön felüli, korrupt módon bezsebelt plusz öszegeket, hanem elbocsátanak az igazgatósági titkárnők közül 1-2-t, a gazdaságis bérügyintézők egyikét, megvonják a "proli" BKV-bérletét, és minden megy a régiben - még mielőtt azt hinnéd, hogy nem így van.

G_Norton 2012.04.12. 10:03:12

Akkor már a témához én írok egy picit, mert az elképesztő, hogy senki sem azért szól oda, csak megy a céltalan mocskolódás oda vissza.

Olvastam az indexen az Alföldi-interjút, ő is erre hívja fel a figyelmet, hogy 40 milliárdból építünk stadiont, sőt, stadionokat (tegnap jelentették be, hogy épp Felcsúton lesz egy új miniszuperstadion, az UEFA-nál használt legjobb minősítésű), miközben ha a színházaknak adnának csak 5-10 milliárdot, akkor bőven ellenének azzal az összeggel, és próbálja a kormány úgy beállítani a dolgot, mintha a színházak követelnék a pénzt...

A "kézből etetés kultúrpolitiká"-val maximálisan egyetértek. Szomorú látni a folyamatot, inkább államosítsák pofátlanul, vagy mit tudom én... 2 év múlva úgyis nagyot fognak bukni.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.04.12. 10:05:15

lehetne egy törvény, hogy az LMP-seket is kötelező legyen szeretni, mint a cigányokat

aki nem szereti őket, azokat kirekesztenénk
ez demokratikus lenne

town 2012.04.12. 10:05:26

Szerintem tüntessük ki megint Gálvölgyit és Bródyt (ők idén nem kaptak semmit, pedig régen minden évben kaptak) és kérjük meg újra az Időkerék alkotóját, hogy csináljon egy másik nagyszerűt.

:)

Egyedi nicket kell megadnod · http://irkalmanyok.blog.hu 2012.04.12. 10:07:30

@Stefi, a baranyai parasztlány:

"Menjetek már a picsába!

Szánalmas..."

"Stefi, a baranyai parasztlány 2012.04.10 20:00:42
@Fabius:

Velem te ebben a hangnemben nem beszélhetsz. Világos???

Úgy érzem, jogom van ugyanazt a tiszteletet megkövetelni, amit én másoknak megadok."

town 2012.04.12. 10:07:41

@G_Norton:

Kormányzati negyed helyett a színházaknak kellett volna pénzt adni. :-)

Zed4preZ 2012.04.12. 10:09:02

@irógép: Nagyjából egyetértünk. Annyit tennék hozzá, hogy teljesen felesleges a "nemzetit" számonkérni a Fideszen (akár neked, akár Karácsony Gergelynek, akár bárki másnak). Ugyanis nem hiszem, hogy van az országban gondolkodó ember, aki szerint ennek a szónak a Fidesznél több szerepe van, mint hogy hívószó meg identitásformáló erő legyen a szavazóik kemény magja számára.

Számomra úgy tűnik, az LMP még nem döntötte el, hogy értelmesen akar beszélni, vagy beáll a sorba és ugyanúgy mellébeszél, mint az összes többi párt, parlamenten belül és kívül, úgy 22 éve. Jelenleg csinálják mindkettőt, kissé disszonánsan. (Mi a f@x volt például az a nyugdíjas papír, amikor népszavazáshoz gyűjtöttek aláírást?)

Ha kitisztul a kép és az értelmes beszéd marad, akkor lehet belőlük paszuly (ebben az esetben persze jön is a fentebb mások által vázolt SZDSZ-es beszivárgás és elfoglalási kísérlet, már most is vannak jelei). Ha nem, akkor eleve mennek a levesbe, hiszen a saját nevükhöz sem hűek.

2012.04.12. 10:11:56

@wmiki:

Szerintem LMP-tagadásért járjon letöltendő börtönbüntetés. Mert az olyan ejrópéer.

town 2012.04.12. 10:14:16

@vircsaft gizi:

Karácsony az SzDSz embere volt, nem kell neki már beszivárogni. :-)

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.04.12. 10:15:27

@imperial: kiváló gondolat!

ráadásul újabb példával gyarapítanánk a párt értelmes, előrevivő, megvalósítható ötleteinek hosszú listáját!

kamasuka 2012.04.12. 10:17:26

"Mit kapott a magyar kultúra a "fülkeforradalomtól"?"

Ha sokáig így kommunikáltok, akkor egy 2014ben parlamentbe se jutó LMPt?

kamasuka 2012.04.12. 10:19:04

@G_Norton:

Nézd, így kezdődik a post:
"Mit kapott a magyar kultúra a "fülkeforradalomtól"?"

Mit vártál?

Jimbo75 2012.04.12. 10:19:24

@Stefi, a baranyai parasztlány:

Nem kell olvasni, ha nem érdekel, eccerű ez kérem szépen...

belekotty 2012.04.12. 10:20:03

@wmiki: Ja, persze! És azt hiszed hogy ezt el is hiszem neked?

Jimbo75 2012.04.12. 10:20:32

@Disintegrator Rising:

Reméljük, hogy fideszes haverjaid is takarodnak 2014-ben.

kamasuka 2012.04.12. 10:20:51

@P.Freddy:

Vele majd a 2014es választási szövetségben találkozik az LMP.

vircsaft gizi 2012.04.12. 10:20:52

Én azt várom, hogy az egykori szadeszosok, mszp-sek a kultúra támogatásának hiányára panaszkodjanak az atv-ben. Vagy már megtörtént? Elvégre ők az öngondoskodás hívei. Nemde?

belekotty 2012.04.12. 10:20:55

@G_Norton: "senki sem azért szól oda, csak megy a céltalan mocskolódás oda vissza." - És ezen még te meglepődsz?

kamasuka 2012.04.12. 10:21:38

@mizrolist:
Neked is. Mit vártál ha így kezdi a postot:

"Mit kapott a magyar kultúra a "fülkeforradalomtól"?"

Larry Silverstein 2012.04.12. 10:22:26

A Ti kultúrális intézményeiteket minden nemzeti kormánynak kötelessége felégetni és sóval behinteni.

Hanuka van vagy Soros most fizette a jutalékot, hogy tegnap Sneider, ma Karácsony posztol? Belátták fönt, hogy a maszopba már nem érdemes pénzt ölni?

kamasuka 2012.04.12. 10:22:59

@Naszta:
Szerencsejáték Rt?

Minden más jól működőt már kiprivatizáltatok ...

kamasuka 2012.04.12. 10:23:50

@irógép:
Ennek ellenére 2014ben velük fognak szövetkezni, hogy egyáltalán legyen 200 ezer +1 demokratájuk.

igenember 2012.04.12. 10:29:47

Egyetértek a cikkel. Orbán mint egy isten, saját maga képére formálja az országot. Schmitt Jézus Krisztus Palika pedig az ő földi helytartója.

town 2012.04.12. 10:31:18

Kilóg a seggünk a gatyából (a soha meg nem valósuló Kormányzati negyed, a soha nem működő Időkerék, a 4-es metró szétlopása stb) miatt, ezek nem fájtak? Alföldi akkor nem számolgatott, hogy ezekből mennyi jutott volna kulturára?

Csumpitáz Alfréd 2012.04.12. 10:31:46

@Disintegrator Rising: Te semmiben sem különbözöl a segéllyel és konzervvel szavazásra megvett cigányoktól, csak te az agyadat adtad el. És ha ezzel most vitatkozni kezdesz, akkor csak még inkább ezt fogod bizonyítani. Droidtroll.

Innentől kezdve nálam IGNORE ON.

Kave 2012.04.12. 10:38:38

Igaz, vajmi keveset tett a „fülkeforradalom” a kultúráért!

A legnagyobb baj az, hogy a legtöbb kulturális pozícióban meghagyta a balliberális politikai alapon odakerült igazgatókat. A nyomorult Alföldi Róbertet se váltották le a Nemzeti éléről. Minden kulcspozícióban kommunisták vagy magyarellenes liberálisok terrorizálják az agybeteg emberiségellenes elveikkel a magyar – kultúrára éhes - lakosságot. RENDSZERVÁLTÁST! Balliberós megmondó embereket azonnal váltsa le a 2/3-ad! Vagy hamarosan jön a Jobbik, aztán akkor majd jöhet a visítás…..

2012.04.12. 10:38:48

@Larry Silverstein:

Ha Soros most utalt az itteni lakájainak, akkor hamarosan a TASZ is aktivizálja magát valami roppant érdekfeszítő témával.

Balt 2012.04.12. 10:44:34

További jó bontogatást! :))

Frizuravarjú 2012.04.12. 10:49:51

És mit tetszene javasolni, kedves posztoló?
Végezzük ki a felelősöket?
Ezt már páran megpróbálták a múlt század 30-as, 40-es éveiben, hasonló világválság következményként, szerény sikerrel.

town 2012.04.12. 10:50:32

Felépült a Nemzeti Sz. "Hűde ronda hűde szar, ott nem lehet színházat csinálni".
Amint megkapta a Jordánm elhalkult a hűde ronda, hűde szar" lehetett színházat csinálni.

Megcsinálták a Millenárist. "Hűde szar, minek, és még a halakat is etetik"
Aznap hogy nyert az MSZP, bevonultak a Millenárisra.

Sándor Palota, "Hűde szar, Orbán magának akarja, minek minek"
Az hogy előtte romokban hevert, nem zavarta a "hűde szarozókat", és most is boldogan bevonulnának, ha tudnának köztit választani.

Ha nem ők és a haverok ülnek a "helyeken", akkor ez van. "Hűde ronda, hű de szar, hűde minek, hűde kevés"

salamander 2012.04.12. 10:51:00

@Stefi, a baranyai parasztlány:
Egyetértek veled!
Ez a médiapártocska csak egy szánalmas SZDSZ 2.0 lenne, mára azonban még a budapesti zsidók sem szavaznak rájuk.

Én egy átlagos értelmi szinten élő budapesti zsidó vagyok, bő gatyában és fütyülős barackot próbálok inni.

***

senkialfonz7 2012.04.12. 10:53:22

visszanézzük a kommenteket, jól láthatjuk, hogy a kultúra kérdéséhez mennyien tudtak hozzászólni, gratulálok. nehéz elhinni, hogy tényleg van, aki pogácsával a szájában kiböfögi, hogy a kultúrát én leszarom, de a kurvaannát.

emlékezetes volt a mancsban odavissza párbaj a narancs és szőcs között. aki a végén valóban bevallotta némi szűkölés közepette, hogy tulajdonképpen minden szar, ami történik körülötte, de őt tényleg a legjobb szándék vezérli. ez elég lehet. a lényeg, hogy nem szadeszos, vagy kommunista! olyan magas a nívó a másik oldalon, hogy meg sem kísérelnek hozzáértőt odaültetni, az önmagában elég, ha egy táborból való. pelikán elvtárs, a gátőr esete a rendszerrel.

Guillaume sous guillotine 2012.04.12. 11:05:21

osztjátok itt az észt LMPsek, miközben alig van társadalmi támogatottsága a pártotoknak. 160 ezer ember? nevetséges

Avatar 2012.04.12. 11:08:50

@wmiki: Nincs olyan törvény, hogy a cigányokat szeretni kell. Régen volt olyan, hogy aki nem szerette Jézuskát és a kitalált apukáját (vagy csak kicsit mást gondolt róluk), azt máglyára küldték, de ezeket épp a te kedvenckéid intézték a szeretet nevében, manapság meg a pedofil ügyek eltusolása tölti ki a napi feladatkörük.

kzoltana 2012.04.12. 11:17:33

Igenis nemzeti, mert például lehetőséget teremt nemzeti játékok fejlesztésére.

Keljfeljancsi, Áder Jancsi!
Magyar fejlesztésű politikai játék videója látható itt, jobb, mint a Barbie!
www.vagy.hu/tartalom/cikk/2054_keljfeljancsi_ader_jancsi
Nem talpra, magyar!

vircsaft gizi 2012.04.12. 11:19:16

@Avatar: nem hinném, hogy így volt. Aki kurrens, nyugateurópai szakirodalmat olvas, és nemcsak Jeanne d'Arc filmet néz, meg marxista tankönyveket lapozgat, kiderül, hogy átlagidőszakokban (pl. nem Véres Mária uralma, vagy az egyházi fejedelemségek 16. század közepi ámokutásai idején) az inkvizíció a legritkább esetekben alkalmazta a máglyára küldést, főleg eccerű népek esetében. Még a visszaesőket is rendszerint "csak" 1-2 év börtönnel, és az eretnekruha viselésével büntette. De szerintem az, hogy valaki konzervatív és nem szeret mindenkit, még nem lesz automatikusan a máglyaállítók támogatója, vagy homoszexuális pedofil papok védőügyvédje, nemde? Vagy egyszerű gondolkodásúnak tetszel lenni? / De asszem ez most messzire vezetne:) /

Alamio 2012.04.12. 11:21:59

Ne várj objetív érvelést egy olyan poszt alatt, aminek ez a címe. Nyitott lennék párbeszédre a kultúráról, stb. De nem úgy, hogy ez a felütés. A legtöbb embernél még mindig amilyen az adjonisten...

Naszta · http://naszta.hu 2012.04.12. 11:26:38

@kamasuka: a rendszerváltás után ők is voltak egyszer veszteségesek. Sajnos nem találok linket. Tény: ők legalább nyereségesek. :)

Hunor Levente 2012.04.12. 11:28:35

Szerintem Ákos Kossuth-díja szimbolizálja legjobban a forradalmi kultúra tombolását.

B. Bíró 2012.04.12. 11:35:56

@vircsaft gizi: Hogy jön ide az inkvizíció? Az istentagadásért attól függetlenül halál járt. Mindenhol.

town 2012.04.12. 11:36:35

@Avatar:

Ezt is csak Magyarországon hiszik, hogy a liberalizmus kötelező tartozéka a vallásgyalásázás, mások hitének gúnyolása, a szentségeik gyalázása. "Svájcisapka", "tetemcafat", stb.
A liberalizmusnak ez nem tartozéka. Főleg nem kötelezően.
Pedofil papok. Igen ez jogos. Chon-Bendit árnyékából is?

nu pagagyí 2012.04.12. 11:36:52

@Stefi, a baranyai parasztlány: Menj vissza tehenet fejni, azzal legalább nem ártasz!

Faszerkezet 2012.04.12. 11:40:57

@Hunor Levente:

Igen! Mennyivel is jobb volt, mikor még a jó öreg Jancsót tüntették ki.:)

R.H. ny. 2012.04.12. 11:43:14

Hanukai Gergely megmondja a frankót.

k_attila78 2012.04.12. 11:43:39

@vircsaft gizi: ez a saját szegénységi bizonyítványa hogy arra élvez hogy bunkóskodik egy blogban úgy látszik neked ez bejön...tipikus az agyilag lerobbant embereknél... szerintem aki így viselkedik az a kretén és nem az aki mer szólni ellene...

nu pagagyí 2012.04.12. 11:44:37

Azért kaptunk is:

- Dörner motoros színházát,
- új 100 tagú cigányzenekart véletlenül sem cigány vezetővel,
- közpénzből káromkodó hírfelolvasót,
- Kerényi festményeit,
- kínai kultúrális prezentációt hasaló lovon visszafelé nyilazó kucsmás emberrel, gebinbe adott Operaházzal.

Mi kell még?

umad? 2012.04.12. 11:46:58

>LMP
>kultúra

pick one

nu pagagyí 2012.04.12. 11:51:30

@munkasterror: Jancsó nem csak itthon volt elismert. A nemzetközi siker egy független mérce, nem függ xy államtitkár rokonsági viszonyaitól, vagy a lojalitás nagyságától.

an hero please 2012.04.12. 11:51:56

@Hunor Levente: Dévényi Tibi bácsi lovagkeresztet kapott úgy mint lemezlovas. Nem a Sátántól (Orbán Viktor) hanem Gyurcsányéktól 2007-ben.

Merlot 2012.04.12. 11:53:30

@Stefi, a baranyai parasztlány: Te meg menj vissza az út szélére, mert felkopik az állad! :))

an hero please 2012.04.12. 11:55:39

@ügyfélszolgálatos: Te meg egy egyértelmű troll nickről azt hiszed valódi...

town 2012.04.12. 11:58:37

@munkasterror:

Orbánéknak úgy kellett volna csinálni, hogy megnézik hogy kit tüntettek ki a szocik (mert ők soha nem pártkötődés alapján tüntettek ki, és soha haveri alapon) és a lista alapján újra kitüntetni ezeket.

an hero please 2012.04.12. 12:02:55

@town: Ne legyél paraszt! A baloldalon mindig független, magasan kvalifikált értelmiségieket tüntettek ki akiket egész életük során az országjobbító szándék vezérelt.

belekotty 2012.04.12. 12:07:03

@town: "Ezt is csak Magyarországon hiszik, hogy a liberalizmus kötelező tartozéka a vallásgyalásázás, mások hitének gúnyolása, a szentségeik gyalázása. "Svájcisapka", "tetemcafat", stb.
A liberalizmusnak ez nem tartozéka. Főleg nem kötelezően.
Pedofil papok. Igen ez jogos. Chon-Bendit árnyékából is? " - jogos meglátások.

Faszerkezet 2012.04.12. 12:09:21

@nu pagagyí:

Há ezt mondom én is. Mennyivel jobb idők is voltak azok. Az öreg Mikibácsi már lépni nem tud a sok plecsnitől. Bár meg is érdemli, tényleg sokat tett a Magyar kultúráért. Legalább legalizálni akarja a füvet.

Lehet úgy értelmet nyernének a filmjei?:)

2012.04.12. 12:13:33

Szóval, kérem, itt minden attól függ, ki mit nevez "kultúrának", és mivel akadémikusok vagy kritikusok öntevékeny gerillacsapatait leszámítva "független" szervezet a "kultúra" fogalmainak egyetemes kodifikálására nem lett még felállítva, soha és sehol, mindenki annak csápol, aminek akar.

Nyugodtak lehettek: ha lesz még valaha új "reneszánsz" ezen a világon, az elmúlt 20-30 év magyarországi "kultúráját" a feledés jótékony homályába fogják burkolni, mégpedig mindenestül, akárhány színvonalas, igazi művész is alkotott itt, vagy csak éppen erre járt.

És ezért a pártpolitika megmondóemberei, meg az igéiket utánuk makogó sznob vagy antisznob szektás majomhordák lesznek a felelősök. Mert kultúra az, ami a párt szerint az, mint tudjuk, amióta párt van, ha egy, ha több.

Mikor az egyik oldal kikéri magának, hogy a piacot nem uralhatja 100%-ban (színház), a másik meg azon nyekereg, hogy majd' minden média az ellensége kezében van, miközben az a sajtószabadságért sikítozik ...

közben meg az elbutítottak és elműveletlenítettek igen széles köreiben tarol a bulvárszemét és az ordas giccs, és minden menő a magukat világpolgárnak képzelők között, amiben és amivel a hazai tradíciókat lehet fikázni ...

Na, ezt nem csupán a mai kormány tette a kultúrával itten, hanem vele együtt 23 éve az összes előző.

Psyman 2012.04.12. 12:18:21

No nem mintha az LMP-nek annyi kulturális kezdeményezése lett volna a parlamentben....
Az a fő baj a jelenlegi ellenzékkel, hogy a sírás folyamatosan megy, de konstruktív javaslatot gyakorlatilag sosem nyújtanak be. Csak nyavalyognak, hogy mennyire rossz nekünk, de a kisujjukat nem mozdítják meg, hogy tegyenek ellene!
Ha nagyritkán mégis sikeredik egy kezdeményezés, akkor annak meg nem csapnak gigantikus médiavisszhangot, úgyhogy a társadalomban mára kialakulhatott az a kép, hogy van egy kormány, aki mindent rosszul csinál, és van egy ellenzék, ami viszont teljes mértékben életképtelen és töketlen ahhoz, hogy bármit is csináljon! Ki vagyunk segítve, mondhatom...

efhábé 2012.04.12. 12:22:56

@an hero please: A szocik másnapos hurkát hidegen zabáló büdöslábú bunkók. A valódi értékek mellett simán kitüntetik a sleppet is. Nomost, ha a fidesz ugyanezt csinálja és a valódi értékek mellett simán kitünteti a sleppet is, akkor ők is ugyanolyan másnapos hurkát hidegen zabáló büdöslábú bunkók, nem?
Tényleg az a mérce, hogy mit csináltak a debil szocik? És ha csinálták, akkor egyből ok, ha a fidesz is csinálja? Nem veszed észre, hogy saját magadról állítasz ki bizonyítványt?

Lencsés István 2012.04.12. 12:23:32

Milyen rombolás ? Kéretik leírni , köszönöm szépen .

town 2012.04.12. 12:24:54

@an hero please:

"Ne legyél paraszt!"

Mucsai. Mucsai, ha kérhetem így. Sőt "tetemcafattal, és "svájcisapkával" szimpatizáló mucsai. "Sámándob".

"A baloldalon mindig független, magasan kvalifikált értelmiségieket tüntettek ki akiket egész életük során az országjobbító szándék vezérelt."

Ahogy mondod. Náluk még volt a kitüntetéseknek, díjaknak értéke. Ez is elveszett. Tudod mit ér most 1 Kossuth díj, ha Ákos kapja zenélésért, és nem a Hajós politizálásért. 0.

Ahogy az országjobbító külföldi cikkeknek is (amit nem ők írattak meg), és a sűrű hivatkozások a külföldi sajtó blogjaira (amik nem noname blogok, noname blogistái voltak) hanem kurva nagy pofonok.

vircsaft gizi 2012.04.12. 12:25:39

@B. Bíró: ??? hol van ez leírva? Ateizmus? Még ha voltak is ateisták ebben az időszakban (minden bizonnyal elenyésző), nem ez volt a valódi kihívás, tudomásom szerint a középkorból, kora újkorból nincs ilyen feldolgozott, publikált eset.

Amúgy meg gondolom te azt is elhiszed, hogy ha a késő középkori városi jogkönyvekben az van, hogy a kislányokat molesztáló bűnelkövetőt kerékbe kell törni, és húsát fogókkal meg kell szaggatni, akkor azt is végrehajtották, mi?:) Fúúú, sötét középkor, mi? Tanulmányok szólnak arról, hogy a legritkább esetben alkalmazták a brutális előírásokat, mert annál pragmatikusabbak voltak (a bűnelkövetőt a jogszabályokkal ellentétben pl. inkább egész életre szóló apanázs fizetésével sújtották, az áldozat családjának legnagyobb megelégedésére). Mára már világossá vált, hogy a francia forradalom előtt nem az írott törvény, hanem a szokásjog volt a fontos, az eljárás alapja. Na de ez tényleg OFF, úgyhogy itt kiszálltam!

val 2012.04.12. 12:28:34

"Mit kapott a magyar kultúra a "fülkeforradalomtól"?"

Alfoldi Robertet. :)
Sok szeretettel. :P

sedi 2012.04.12. 12:31:56

OFF Ugy tudtam, hogy az indexet a fidesz vasarolta fel, erre minden nap cimlapos megjelenest kap az LMP.

Nem vagyok egy osszeeskuses parti, de lehet, hogy olyan az Index az LMP-vel mint az EchoTV Jobbikkal? Valasztasokig odaedesgetik a szavazokat, aztan fidesz parancsra bemocskoljak a hivatott partokat egy hettel a voksolas elott?

apanna 2012.04.12. 12:33:15

Szerinted kinek van pénze arra, hogy akár a fővárosban, akár vidékről felmenve ellátogasson egy múzeumba?
Ha nincs elég pénz a kasszában, akkor össze kell húzni a szíjat.

Bár én első körben rajtatok kezdtem volna a megszorítást.
Még egy nyamvadt népszavazást sem voltatok képesek összehozni. Na, jó igaz ami igaz, az is 5 milliárdos kidobás. Az bezzeg belefért volna, mi?

apanna 2012.04.12. 12:35:40

@sedi: Az index a Wallis Rt. tulajdona. Minden más csak mese.:

2012.04.12. 12:42:06

@val:

Hát igen, az Alföldi, az még egy érdekes pálya ...

Még emlékszem, hogy visított a fetrengve röhögéstől a ballib sajtókritika, mikor "Az ember tragédiája" premierjén és többi előadásain egy plüssfókával bohóckodtak a színpadon ... Akkor persze még úgy volt, hogy az Orbán embere, és eszerint kezelendő.

Azóta Robertácska kissé felértékelődött a kultúra (khm) nagyságától elködösült szemeikben ...

És vicces, hogy minden antimagyarista, valamint személyes perverzióitól átitatott megnyilvánulása és bemutatója ellenére a nagyonmagyar és nagyonnemzeti vikuci azóta se akarja kipateroltatni onnan.

Ad absurdum, az első Orbán-kabinet kissé zűrös úton de keresztülvert "vívmánya", a NSZ hájpolása, csodálása és ajánlgatása a "nemzeti" oldal részéről már egy jó ideje be van fejezve ... No, erre tessenek gombot varrni, kérem.

vircsaft gizi 2012.04.12. 12:45:16

@k_attila78: nekem nem jön be, de disztingválni tudok, kit vegyek komolyan, és kit nem :P Te viszont bemész az utcájába, mondhatni könnyű préda vagy. Nem vagy képes megkülönböztetni a valódi "nácimagyart" és a trollt (van amikor tényleg nehéz, de most pont nem), viszont holnap már azt meséled a klubban, hogy növekszik a nácimagyarok száma, és Stefi főnáci a seggedbe harapott:) A papolásod meg tényleg felelsleges, pont nem neki kell merned beszólni.:) Ő ugyanis nem hisz abban amit ír, csak téged akar felháborítani és ugráltani, teszem hozzá, sikerrel:)

Teng-Hsziao Gerzson 2012.04.12. 12:54:31

A cikkre reagálva:
Valóban sokat mondó, hogy stadionra van pénz, a színvonalas szórakozásra nincs. Azért azzal az elvvel, hogy eredendően rossz lenne, amikor "rendezőnek keresnek színházat", vitatkoznék. Szerintem működhet, ha szakmai körökben kellő megbecsülésnek örvend, és pár dolgot már letett az asztalra. A baj most is elsősorban azzal van, hogy a pártpolitika megint olyan helyre tolja be magát, ahol semmi keresnivalója.

A kommentekre:
Megkérném a kommentelők többségét, hogy mielőtt a zsigeri dühét belefröcsögné egy cikk alá, próbálja konkrét esetekkel alátámasztani a mondandóját, mert a különféle zsidós meg szdsz-es célzások nem igazán alkalmasak arra, hogy érdemi véleménycsere alakuljon ki. Ha olyan biztosak vagytok az igazatokban, akkor tessék felvállalni a vitát, érvekkel, ellenérvekkel. Meglátjátok, mennyivel jobban levezeti a frusztrációt, mint az agyatlan vagdalkozás.

Úgy általában az LMP-re
Az LMP tényleg sokat töketlenkedik, és most már nem egyszer befigyel néhány demagóg hülyeség is, viszont szerintem a hazai, politikailag aktív palettáról még mindig ők az egyedüliek, akiktől olykor hallani néhány tényleg kidolgozott, színvonalas érvet. A választási törvény kapcsán mutatott statisztikai elemzés például kifejezetten tetszett. Több hasonló, konkrét tényekkel alátmásztott ellenérv kéne, mert önmagában az, hogy mindegy, milyen áron, de minél több pénzt hagyjunk az embereknél, baromi kevés. Inkább konkrét, hatástanulmányokkal igazolt gazdaságpolitikát kéne harsogni, nem az üres, szociális demagógiát, mert abból kapni máshonnan is eleget.

Szabó néni 2012.04.12. 13:03:25

Jakovics Marcell kicsoda?

vircsaft gizi 2012.04.12. 13:08:30

@apanna: most akkor ez hogy is van? Érdekelne.

2012.04.12. 13:18:39

Az Orbán-kormány ideológiája a gazdaságpolitikába van beépítve (mint Marxnál az alap és a felépítmény), a kultúra ezért kevésbé fontos, vagy csak a főideológia támogatására felhasznált elem.

( Az LMPs népszavazási kérdések egyszerűen rosszak voltak. Ha próbálják védeni a nyugdíjasokat, szép dolog, viszont 1. arra gondolnak az állampolgárok, hogy kellenek a nyugdíjasok szavazatai, 2.Az ország bizonyos területein több nyugdíjat kapnak a nyugdíjasok, mint azok akik 8 órában dolgoznak (nem vicc!). 3.Aki ma nyugdíjas, többsége MSZMP tag volt, élvezte a Kádár rendszer szociális juttatásait (zombinak idomítva). A kérdések másik része inkább munkaügyi szabályozást igényelne, a munkáltatóra és a munkavállalóra tartozik, kivéve az álláskeresési járadék. A tankötelezettségre vonatkozó kérdés szerintem azért nem jött be, mert a családok nagy többsége úgy is addig nyaggatja a kölyköt, amíg be nem fejezi az általánost, vagy le nem érettségizik. Persze tudom, hogy sokaknak ez is nehézséget okoz, de ott mással is gond van, nemcsak a tanulással. - Szóval ezért nem írtam alá a papírt. )

pánpéter 2012.04.12. 13:20:07

csatlakozom én is! az LMP beköltözött a blog,hu-ra?? :) ez igazán szánalmas! karácsony meg még szánalmasabb, az szdsz kötődésével mindenki tisztában van, olyan hiteltelen egy pasas hogy öröm nézni! :)
és ez pont meg is mutatkozott a népszavazási kezdeményezésnél! 160.000? ennyi? most komolyan azt gondoljátok, hogy bárki is figyel arra, mit mond egy LMP-s!?!? jávor benedeket amikor meglátom, elkezdek röhögni! :)
na csá gyíkok, én leléptem!

Link Elek 2012.04.12. 13:23:31

az lmp megtalalta a valodi kozonseget.
a 2mill+-os blog.hu-s kozosseg az ahol a fideszes vadparasztok fikazasa igazan tamogatast tud szerezni.
sok sokert.

u.i.: szervezet(organization) ugyileg fejlodnotok kell, meghozzá IRL-ben!

k_attila78 2012.04.12. 13:29:40

@vircsaft gizi: engem nem ugráltat senki és nem háborít fel de nem hiszem hogy a blog célja hogy tudjuk megkülönbözteni a nácimagyart és a trollt... egyébként milyen klubról beszélsz?
ez valami újkori betegség (mániákus közléskényszer) amiben szenvedtek értelme az mi van ha nem vagyok indiszkrét? írkálsz valamit amiről te is tudod hogy nem igaz és hülyeség ehhez csak gratulálni tudok,,,

town 2012.04.12. 13:30:38

@ekszvájzed:

"Mikor az egyik oldal kikéri magának, hogy a piacot nem uralhatja 100%-ban (színház), a másik meg azon nyekereg, hogy majd' minden média az ellensége kezében van, miközben az a sajtószabadságért sikítozik .."

Amerikában ez jó, ha bukik a kormány mindenki természetesnek veszi, hogy vele távozik az adminisztráció, ha úgy tetszik az egész pereputtya. "Majd legközelebb mi győzünk, és visszamegy a mi pereputtyunk."

"Na, ezt nem csupán a mai kormány tette a kultúrával itten, hanem vele együtt 23 éve az összes előző."

Igen, de ez az emberiség történelmét is végigkisérte.
Mindig az uralkodók, az egyház jóindulatától, és támogatásától függött a kultúra. Kiemelt, támogatott, felemelt vagy leejtett. Akkor is a politika irányította, és fizette, és most is.

Larry Silverstein 2012.04.12. 13:37:34

@town: Nagy újdonság viszont a 'nemzetközi kultúra', amit nem a politika(nem a nemzeti politika) fizet ki. És minnél fiatalabb generáció, annál inkább ez a nk-i kultúra tölti ki az agyát.

2012.04.12. 13:49:05

@town:

Ez így van, csakhogy a politikai "váltógazdálkodás" rendszere a boldogabb világban jóval kifinomultabb, ugyanis a kultúra piacát nem túlnyomólagos többségben uralja nyíltan az idők során "demokráciává" fejlődött államgép. Viszont az elvileg független, irányító helyzetben lévő piac ott is ki van téve a megmondóember-hívek tábora ízlésterrorjának ...

A történelemben a kultúra értelmezésében akkor az uralkodó ízlést azért még tanácsadónak vagy felkért, vagy csak reneszánsz-felvilágosult divat szerint távolabbról rajongott, kifinomult fíloszok sugalmazták a királyok és a papok és más tehetősek számára is, természetesen azok hiúságával és politikai céljaival összhangban.

Ezért beszélhetünk nagyobb számú maradandó értékről az elmúlt korok fennmaradt emlékei között mazsolázva, ábrázoljanak azok bármit, bárkit, és bárhogyan.

Szerencse, hogy már bele kell ásni magunkat jól a háttérbe ahhoz, hogy megtudhassuk: pl. a korunkra az "Éjjeli őrjárat" címmel híressé vált Rembrandt-mestermű miért is néz ki úgy, ahogy, vagy hogy Shakespeare-nél a szövegek mely része tartalmaz kiszólást a saját korának visszásságaira nézve ...

Zed4preZ 2012.04.12. 13:55:52

@Crescence:

"Aki ma nyugdíjas, többsége MSZMP tag volt"

Instant "a nap legnagyobb állatsága"-díjas mondat.

Larry Silverstein 2012.04.12. 13:57:59

@Zed4preZ: Mindenki magából indul ki......
süti beállítások módosítása