Bemutatkozás

Karácsony Gergely vagyok, a Párbeszéd Magyarországért elnökségi tagja.

E-mail: gergely.karacsony@parlament.hu

Találkozzunk a Facebookon

Videók

Friss

Nincs megjeleníthető elem

Médiatörvény: a Fideszt már az Alkotmánybíróság sem érdekli?

2012.03.26. 17:18 bontópál

A parlament Kulturális és sajtóbizottságának kormánypárti többsége ma nem vette tárgysorozatba azt törvényjavaslatomat, amelyik az Alkotmánybíróság tavalyi döntésének megfelelően módosította volna a médiát érintő jogszabályokat.

Köztudott, hogy az AB részben éppen az LMP beadványai nyomán tavaly decemberi határozatában kimondta, hogy a törvényi szabályozás az írott sajtóval és az internetes sajtótermékekkel összefüggésben túl mélyen avatkozott bele a sajtószabadságba. A törvény, mint azt az LMP többször is hangsúlyozta, nem biztosítja megfelelő módon az újságírók forrásainak védelmét, illetve a média és hírközlési biztos eljárása alkalmas lehet a sajtószabadság indokolatlan korlátozására.

 

Az AB döntés másnapján benyújtott javaslatom nem tett mást, mint amit az AB megkövetelt a magyar parlamenttől: meghatározta, hogy a „médiaalkotmány” mely rendelkezéseit kell a nyomtatott és az internetes sajtóra is alkalmazni, és az Európai Emberi Jogi Bíróság gyakorlatát alapul véve pontosította, hogy milyen esetben kötelezhető az újságíró informátora kiadására, továbbá a média és hírközlési biztos feladatait csak a hírközlés területére korlátozta volna.

 

A javaslat leszavazásával a kormánypártok világossá tették, hogy nem csak az ellenzéki pártok, de még a magyar Alkotmánybíróság véleménye sem érdekli őket. A bizottság döntése különösen aggályos annak tükrében, hogy az Európai Tanács éppen vizsgálódik a magyar médiaszabályozással kapcsolatban, miközben a Fidesz frakcióvezetője éppen a kormánypártok és az ellenzék közötti viszony konszolidálásáról beszél.

 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook oldalamhoz és kövesd későbbi bejegyzéseimet is:

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://karacsonygergely.blog.hu/api/trackback/id/tr14341603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása