Bemutatkozás

Karácsony Gergely vagyok, a Párbeszéd Magyarországért elnökségi tagja.

E-mail: gergely.karacsony@parlament.hu

Találkozzunk a Facebookon

Videók

Friss

Nincs megjeleníthető elem

Nvílt levél a Velencei Bizottság vezetőinek

2012.02.24. 09:19 bontópál


Gianni Buquicchio

a Velencei Bizottság Elnöke

 

Thomas Markert

a Velencei Bizottság Titkára

 

 

Tisztelt Elnök Úr,

tisztelt Titkár Úr!

 

A Magyar Országgyűlés 2011. december 23-án fogadta el az új választójogi törvényt. Az új választási rendszer az előzőhöz hasonlóan vegyes választási rendszer, ám ezen belül nőtt az egyéni választókerületekben megválasztott mandátumok súlya.

Az egyéni választókerületi körzetek meghatározása kapcsán a törvény előterjesztői a jogszabály indoklásában és a sajtóban is rendszeresen hivatkoztak a Velencei Bizottság 2002-es választási kódexére.  Arra hivatkoztak, hogy a korábbi törvényi szabályozás óriási különbségeket tett lehetővé az egyes választókerületekben élő választók számát illetően, az új szabályozással ezek a különbségek jelentősen csökkenek. Kétségtelen, hogy az új szabályozás részben megoldja a területi egyenlőtlenségek problémáját, ehelyett azonban létrehoz egy legalább ennyire súlyos, ha nem súlyosabb problémát: az új választókerületi besorolás ugyanis politikailag tendenciózus. Véleményem szerint a tavaly év végén elfogadott választójogi törvény több ponton is egyértelműen ellentétes a Velencei Bizottság ajánlásával.

Egyrészt az ajánlás azt tartalmazza, hogy a választókerületbe sorolt állampolgárok száma legfeljebb 10 százalékos mértékben térhet az egy képviselői helyre jutó választópolgárok számától, és semmiképpen nem lehet nagyobb 15 százaléknál, kivéve, ha azt valamilyen rendkívüli körülmény indokolttá teszi (valamilyen kisebbség speciális helyzete vagy nagyon ritkán lakott országrészek.) Magyarországon semmilyen rendkívüli tényező nem nehezíti a választókerületek egyenlő besorolását, hiszen nincsenek nagy számban és egy tömbben elő kisebbségek, és nincsenek nagyon különböző lélekszámú régiói sem az országnak. Csupán az ország közigazgatási határaihoz kellene igazodni, de ez önmagában lehetővé tenne egy tökéletesen egyenlő választókerületi besorolást is. Ehhez képest azt látjuk, hogy az új választókerületek lélekszámában indokolatlanul nagyok a szóródások: a 2010-es választási névjegyzék adatai alapján számolva a választókerületek átlagos szóródása is megközelíti a 10 százalékot (8,17 százalék), a választókerületek egyötöde 10 százaléknál nagyobb mértékben, két esetben 15 százaléknál is nagyobb mértékben tér el az átlagértéktől.

Másrészt a bizottság ajánlása azt is tartalmazza, hogy a határok kijelölésekor tekintettel kell lenni a földrajzi határvonalakra. A választókerületi törvény látványosan megszegi azt az ajánlást, amikor olyan választókerületek hozott létre, amelyeket Magyarország legnagyobb folyója, a Duna, vagy éppen a legmagasabb hegysége, a Mátra oszt meg földrajzilag.

Harmadrészt a bizottság ajánlása szerint a választókerületi határokat egy olyan bizottság döntése alapján kell létrehozni, amelyben független szakértők vannak többségben és részt vesznek benne a pártok delegáltjai. Ehhez képest a választókerületek határaival kapcsolatban semmilyen szakmai egyeztetés nem történt, ilyen bizottság nem jött létre, az ennek létrehozását kezdeményező indítványokat a kormánytöbbség leszavazta. A választókerületek határait csupán a törvény melléklete tartalmazza, minden indoklás és kifejtés nélkül.

Teljesen nyilvánvaló, hogy a törvény előterjesztői nem egyszerű feledékenységből hagyták figyelmen kívül a Velencei Bizottságnak ezeket az ajánlásait. Azért tették ezt, mert olyan választókerületi besorolást akartak létrehozni, amely számukra kedvező irányba torzítja a választók akaratát. Úgy alakították ki a körzeteket, hogy a korábbi választási tapasztalatok alapján egyértelműen a Fidesz felé húzó választókerületek az átlagnál jóval kisebbek, a korábban az ellenzék felé húzó körzetek az átlagnál jóval nagyobbak legyenek. Egyértelműen leleplezi ezt a politikai szándékot, hogy az új választókerületi besorolásban az összes választópolgár száma és a Fideszre 2010-ben leadott szavazatok aránya között meglehetősen erős és fordított irányú a kapcsolat (-0,46 százalékos a korreláció). Ez súlyosan sérti a választópolgárok egyenlőségének elvét, és súlyos beavatkozás a választói akarat kinyilvánításába. Ebben a választási rendszerben a Fidesz akkor is megszerezheti a legtöbb mandátumot, ha volt olyan párt, ami országos eredményében 4-5 százalékponttal is megelőzte.  Természetesen tisztában vagyok azzal, hogy a többségi választási rendszerekben elvileg előfordulhat, hogy nem az a párt nyeri a választásokat, amelyre a legtöbben szavaztak. Előfordult már ilyen eset Nagy-Britanniában is. Ám Nagy-Britannia egy nagy területű és földrajzilag meglehetősen heterogén ország, ahol a választókerületi rendszernek sok száz éves hagyománya van és ahol egyébként külön bizottság őrködik a választókerületi határok felett. Magyarországon azonban csak egyetlen oka van a torz választókerületi rendszernek: a Fidesz hatalmi érdeke.

Szeretném továbbá felhívni a figyelmüket arra, hogy a Fidesz meghatározó politikusai a sajtóban már felvetették, hogy a választói névjegyzékbe való automatikus bekerülés jól működő jelenlegi rendszere helyett be szeretnék vezetni az előzetes regisztrációt, méghozzá meglehetősen rövid határidők alkalmazásával. Ez tovább erősítené a Fidesz hatalmi érdekeit a választások során, ez a párt rendelkezik ugyanis a legrészletesebb adatbázissal a választókról – amelyhez egyébként többek szerint vitatható módon jutott hozzá.

Tisztelt Bizottság! A kormánypártok sokszor azzal vádolják meg az ellenzéki politikusokat, hogy elárulják nemzeti érdekeket, amikor nemzetközi fórumok lépnek fel a jogállam és demokrácia magyarországi rombolása ellen. Mi, az LMP politikusai mélyen meg vagyunk győződve arról, hogy Magyarország nemzeti érdeke az, hogy a demokrácia erős legyen hazánkban. Éppen ezért hazafias kötelességemnek érzem, hogy felhívjam a Bizottság figyelmét arra, hogy az új választási törvény tartalmában és szellemében is teljesen ellentétes a bizottság ajánlásával és a magyar választóknak azzal a jogos igényével, hogy tiszta versenyben és szabadon válasszák meg a képviselőiket.

 

2012. február 23.

 

Üdvözlettel:

Karácsony Gergely

  Lehet Más a Politika

frakcióvezető-helyettes


Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook oldalamhoz és kövesd későbbi bejegyzéseimet is:

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://karacsonygergely.blog.hu/api/trackback/id/tr964191450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

-JzK- 2012.02.24. 13:13:27

Az előzetes regisztráció azt szolgálja, hogy a politikához nem értő, vagy azzal foglalkozni nem kívánó rétegek részvételét csökkentse. Azokról van szó, akiket választások elött sörrel, ingyenlevessel szokás lefizetni.
Ha bevezetik az előzetes regisztrációt, az a politikai élet színvonolának emelkedéséhez fog vezetni. Kötve hiszem, hogy a pártok megengedhetnék maguknak azt, hogy kétszer fizessék le a lumpenréteget.

-JzK- 2012.02.24. 13:16:10

@-JzK-:
Még egy megjegyzés: ez azt szolgálja, hogy az oklokráciából (műveletlen csőcselék uralma) a politeai irányába mozduljon el a képviselet, a művelt középosztály uralmába.
Akinek ez nem tetszik, az sakkozza le inkább Arisztotelésszel.

Poljuska 2012.02.24. 13:38:49

Karácsony tételesen téved legalább 3 kulcsfontosságú adat kapcsán. Ezen túlmenően már kiderült: ha valaki végképp képes az LMP-t tönkretenni, az éppen Karácsony Gergely. Nem is értem ezt a vakságot: ha kiemelt választási szituban nem vagy képes minimális eredményt sem hozni, akkor mikor látja be a kis dühöngő egód, hogy legalább a szádat tanuld meg befogni. Ja, mert te szakember vagy? Basszus, nem vagy az, hanem számtanilag tévedsz. És egy beled született érzékkel vagy oly mélyen nemzetáruló lelkületű, hogy azt nemis érteni, hogy került beléd. -- Ha te megszólalsz, Gergő, az az LMP-nek -1%.

Poljuska 2012.02.24. 13:42:39

Az előzetes regisztráció ellen küzdeni egy bármikor megvásárolható 2-300 000-es szegénységi tömeg országában nem más, mint a korrupciót támogatni. Ez is te vagy,Gergő! S az meg tökéletesen illogikátlan, hogy a névjegyzés hogy függ össze az előzetes regisztrációval. Vagy egyszerűen lusták lennétek körbe menni és az lmp-seket regisztrációra buzdítani? Ha ez így van, akkor kérlek rendelj tankokat az EU-tól és azokon állva vonulj be Budapestre, az sokkal egyszerűbb, meg ugye elég lesz 10-kor felkelni reggelente.

bontópál 2012.02.24. 13:44:11

@jotundεr: Már bocsánat, de mi az a három dolog, ahol ténybeli tévedésben vagyok? Így általában véve könnyű beszélni.

Poljuska 2012.02.24. 14:32:00

@bontópál: Kérlek, nézz utána az adataidnak. Az első az, hogy odahaza NINCSENEK biztosra mondható választási preferenciák. Ez a legfontosabb. Ebből indul ki Swobodától kezdve Klintonig mindenki, meg azok is, akik OV megöléséről fantáziálnak. Azt gondolják, ha OV eltűnik, a Fidesz népszerűsége is vele megy. Nagyon tévednek. Kis János kis eszű főkuruzsló, valaha az szdsz nevű tömegpárt elnöke azt mondta 1997 körül, az szdsz lesz az mszp váltópártja. Nagyon biztos volt ebben, kb. mint most abban, hogy az alaptörvényünk autokrata. És nagyjából annyira van igaza, mint egykori jóslatában igaza volt, vagyis semennyire. -- Ez az adat téves: "Az új választókerületi besorolásban az összes választópolgár száma és a Fideszre 2010-ben leadott szavazatok aránya között meglehetősen erős és fordított irányú a kapcsolat (-0,46 százalékos a korreláció)." Ezt vagy elszámoltad, vagy téves forrásból vetted át, mondjuk a híresen független és elfogulatlan HH elemzéseiből, amelyek természetesen számtanilag tévesek és kiindulópontjaik hamisak. Bajnai tökéletesen ért az öngyilkosságba kergetés mesterségéhez, de ettől még nem lenne jó miniszterelnök, mint ahogyan Belőled sem. -- A 3. adat: "Ebben a választási rendszerben a Fidesz akkor is megszerezheti a legtöbb mandátumot, ha volt olyan párt, ami országos eredményében 4-5 százalékponttal is megelőzte. " Tételesen téves. Nézz utána. Ha a Fideszt megelőzné egy pálmafa-csoport, amelyre az összes majom felszalad a választások előtt, AKKOR SEM alakulhat ki olyan végeredmény, hogy mégis a Fidesz kap több parlamenti mandátumot. -- Last but not least: Nyilt levelet írni a VB-nak ebben a helyzetben, ezt csak TE nem érted, hogy mennyire 1) kontraproduktív (-1% az lumpeneknek), 2) a nemzetárulás mesterségének valami spontán tehetségét mutatja, ami minden józan ember szemében ELBORZASZTÓ és sokakban azt a reakciót váltja ki, hogy "akkor inkább a Munkáspárt vagy a Jobbik"), 3) Oly mértékű morális gyengeséget mutat, amit szóban nehéz kifejezni, de annyi biztos: Talán Fodor Gábornál lehetett ilyesmit érezni 1994 után. S ennek meg is lett az eredménye, az szdsz drove off-map. -- De ami a legfontosabb: Nem veszitek észre, hogy éppen a mai helyzetben kellene egy kicsit csöndben maradni annak érdekében, hogy a szimpatizánsokat megőrizzétek? Mert még az erősen fidesz-ellenesek is azt mondják: az EB tegnapi döntése túlzó és nyilvánvalóan politikai. És az ország ellen irányul. -- Summa: Az LMP teljes eltűnésének az effajta viselkedés a fő biztosítéka.

Poljuska 2012.02.24. 14:36:54

@bontópál: És a 4: az előzetes regisztráció elleni tiltakozás. Téves, téves, téves.

Erős a gyanú, hogy az MSZP minden egyes választáson ténylegesen csalási technikákat alkalmazott 1990 kivételével, mert akkor ez nem volt érdeke. de 94 után még 2010-ben is, de ekkor már a szervezettség felbomlása miatt nem tudta jól kivitelezni a helyre szállítás, az átjelentkeztetés, a láncszavaztatás és a szavazócédula-érvénytelenítés (és még 3-4 fogás) alkalmazását. Ezt és éppen ezt a csalási mechanizmust lehet VISSZAFOGNI az előzetes regisztrációval. Minden csalást kiszűrni nem lehet, és Tóth Zoltánék ezerrel dolgoznak azon, hol lehetne az új rendszerbe csaló módon beavatkozni. De a regisztrálás ezt MEGNEHEZíTI. S hogy ezt nem látjátok, sőt a tóthzoli-féle csalási machiNációkat támogatjátok latensen, az megint egy MÁSIK PÁRT, NEM AZ LMP.--

ÉN MIATTAD MONDTAM LE AZ LMP TÁMOGATÁSÁRÓL, KARÁCSONY. MIATTAD, PEDiG A KÖRZETEDBEN NŐTTEM FEL ÉS ÉLTEM.

Poljuska 2012.02.24. 15:59:27

Nem volt elég világos: Ha a Fidesz 14-ben nyer, az nem azért lesz, mert ilyenek és ilyenek a körzetek, hanem azért, mert a választók többsége egyet fog érteni a politikájukkal, ahogyan jelenleg nagy többségükben egyetértenek vele. S ha az LMP nem jut be a parlamentbe, akkor az meg azért lesz, mert a választók nem tudják megemészteni egy újabb hazaáruló lumpenpárt lózungjait. Én az LMP-nek adtam esélyt 2010-ben. De éppen Karácsony előtérbe kerülése jelzi a nemzetáruló lumpenesedést. Én ilyen lmp-re soha nem fogok szavazni. Ez olyan lenne, mint ha a marha a saját hóhérjára szavazna.

bigapples 2012.02.25. 13:17:05

Hol van a csodaábrak tömege és az excelfile-ok, amelyek be lettek ígérve? Vagy csak a nagyotmondás korrelál a tények hiányával?

Mindenesetre eléggé biceg az érvelés, hiszen a 107 kerületből 2 kivételével mindegyik a 15%-os határon belülre esik bontópál szerint is, ráadásul a 80%-uk még a 10%-os határt is hozza, pedig a megyehatárokhoz igazodás nyilván eleve megnehezíti a körzetek kijelölését.

Nem szerencsés a Mátrát úgy beállítani, mintha a Himalája lenne, amelyen át csak yakcsordák és nepáli serpák kíséretében tudnak átkelni a szegény képviselőjelöltek, mert ez teljesen komolytalanná teszi az érvelést.

Poljuska 2012.02.25. 13:46:55

@bigapples: Ez is jó. Karácsony mindenképpen torzít. Olyan GYF-féle válhat belőle, ha igyekszik.
süti beállítások módosítása