Bemutatkozás

Karácsony Gergely vagyok, a Párbeszéd Magyarországért elnökségi tagja.

E-mail: gergely.karacsony@parlament.hu

Találkozzunk a Facebookon

Videók

Friss

Nincs megjeleníthető elem

Közgép-Strabag, két jóbarát

2012.07.10. 17:46 bontópál

Ma lemondásra szólítottam fel a Közbeszerzési Hivatal elnökét, ugyanis rendre az az eljárás a közbeszerzési pályázatokon, hogy a Közgép – Simicska Lajos és Nyerges Zsolt cége – vagy egyedül indul és nyer, vagy mások is indulnak, de akkor is nyer. Ez nem is lenne baj, ha ő adná a legjobb árat, de sajnos az a nagy helyzet, hogy akkor is nyer, ha ő vállalja a legdrágábban a munkát.

Margit-híd fejújítás, Közgép-Strabag-A-HÍD Építő Zrt konzorciummal (a kép forrása)

A kormány és a Fidesz sajtóosztálya is fontosnak érezte, hogy reagáljon a sajtótájékoztatómra. A kormány közleményében a következő olvasható:

„…a Közgép a 2002-2010 közötti szocialista-szabad demokrata időszakban erősödött meg a piacon, más cégekkel ellentétben munkájával kapcsolatban kifogás nem volt, és az elmúlt öt évet tekintve ma sem bír nagyobb részesedéssel, mint például a hazai építési piacon szintén jelenlévő Strabag.”

A Fidesz, egész pontosan Selmeczi Gabriella közleménye viszont azzal próbálkozik, hogy összemossa az ellenzéki pártok kritikáját, és azokat az előző kormányok által preferált Strabag érdekvédőjeként mutassa be.

„Összeállt a Strabagot Védő Koalíció. ….  A Strabag Olajfa Koalíció pártjaival ellentétben örülünk annak, hogy magyar tulajdonú, Magyarországon foglalkoztató, és Magyarországon adózó cégek nyernek el megrendeléseket egyre nagyobb számban".

Egy kis zavar támadt a kormányerőben, hiszen hogyan lehet az állami pénzekből működő építési piacon nagy szereplő az osztrák Strabag, ha a kormány azzal a nemes szándékkal tolja a milliárdokat a Közgépnek, hogy hazai tőkét erősítse.

A válasz nagyon egyszerű. A Közgépnek a Strabaggal szövetkezve sikerült lenyomnia és a tönk szélére juttatnia a hazai riválisait. Számos zsíros állami megrendelést ugyanis a Strabaggal, vagy annak magyarországi leányvállalataival alkotott konzorciummal nyert meg: a HVG múlt heti száma szerint a kormányváltás óta az uniós forrásból finanszírozott építési beruházásokból 17,29 százalék esik a Közgépre és 13,65 a Strabagra.

Ezért teljes képtelenség azt állítani, hogy labanc politikát folytat és a Strabag érdekeit védi az, aki tisztességes közbeszerzéseket követel. És akkor arról még nem is szóltam, hogy a Közgép másik kedvenc konzorciumi partnere a Demszky Gábor egykori kabinetfőnöke által vezetett cég.

Na, ennyit a fülkeforradalomról.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook oldalamhoz és kövesd későbbi bejegyzéseimet is:

1 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://karacsonygergely.blog.hu/api/trackback/id/tr464643039

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Közgép-Strabag, két jóbarát 2012.07.11. 07:36:01

A Közgépnek a Strabaggal szövetkezve sikerült lenyomnia és a tönk szélére juttatnia a hazai riválisait.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2012.07.11. 11:34:18

A weboldaladdal valami lett. Legalább is nálam sima chrome böngésző esetén csak a keretek vannak meg, a tartalom hiányzik.
süti beállítások módosítása