Bemutatkozás

Karácsony Gergely vagyok, a Párbeszéd Magyarországért elnökségi tagja.

E-mail: gergely.karacsony@parlament.hu

Találkozzunk a Facebookon

Videók

Friss

Nincs megjeleníthető elem

Oligarchák és marslakók

2012.03.05. 10:39 bontópál

Tegnap este megnéztem a közmédiában elindított új szappanopera, a Marslakók első részét. Utána alig tértem magamhoz.

Nem tagadom, van egy kis beakadásom a teljes magyar közmédiát bekebelező Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alappal kapcsolatban. Többek között azért is, mert miközben a kormány romokba dönti a magyar oktatást, a kultúrát és az egészségügyet néhány tízmilliárdnyi spórolás miatt, addig az MTVA idén 70 milliárdot kapott, jelentős részben anti-közszolgálati műsorok gyártására: politikai hamisításokat megengedő hírműsorok és a kereskedelmi tévékben futóktól semmiben sem különböző vetélkedők. Ráadásul ennek a 70 milliárdnak az elköltését gyakorlatilag senki sem ellenőrizheti, viszont olyan emberekre van bízva, akikre, mint ahogy azt korábban már írtam, én a biciklimet sem bíznám rá. Számomra nagyon úgy tűnik, hogy az MTVA egy óriási pénzszivattyú.

Annyi mindestre biztos, hogy az MTVA előszeretettel hirdet Simicska Lajos érdekeltségeiben. Az is tudható, hogy a filmbeszerzési vezetője Kálomista Zsuzsa, annak a Fidesz-közeli producer Kálomista Gábornak a felesége, akinek a Cseh Tamás estjét azóta kétszer is leadta a közmédia, és aki révfülöpi önkormányzati képviselőként elérte, hogy a nyári műsort a falu strandjáról sugározza a köztévé. Feltehetően párkapcsolati vonalon tűnt fel a képernyőn Kapócs Zsóka, Habony Árpád miniszterelnöki fő-főtanácsadó barátnője is, aki szépségével ugyan emelte az Eurovíziós vetélkedőműsor színvonalát, ám a comment.blog szerint sokat rontott a helyzeten, hogy aztán meg is szólalt. Böröcz István, az MTVA vezérigazgatója pedig láthatóan be van oltva a közpénzek prudens és átlátható elköltése ellen, amikor ugyanis az atlatszo.hu tette a dolgát és a közpénzek őreként sorra kérte ki az alap szerződéseit, akkor az alábbiakat méltóztatott kérdezni: „Engedje meg, hogy megkérjem arra: avasson be a terveibe és az elképzeléseibe azzal kapcsolatban, hogy mik a szándékai ezzel az újabb listával?”

A Marslakók azonban nem csak egy a többi nézhetetlen és a kereskedelmi tévék termékeitől gyengébb minőséggel megkülönböztethető műsorszám. A Marslakók az egész Orbán-rendszer parafrázisa. A történet ugyanis egy szerkesztőségben játszódik, aminek a munkatársait brutálisan megfenyegetik gonosz maffiózók. Olyanok, akiknek a személyén keresztül – ahogy az egyik szereplő el is mondja – összekapcsolódik az alvilág és a közélet. A gonosz vállalkozó mélyépítéssel foglalkozik. Könnyű a dolga, hiszen amit csinál, az a mélyben van, lehetetlen ellenőrizni. Kiterjedt politikai kapcsolatrendszere van. Azt csinál, amit akar.

Kedves Olvasó! Nem ismerős ez a világ valahonnan?

Nekem nagyon. Most már értem, hogy a Marslakók licenszében miért szerepelt, hogy „a Marslakók nem engedi, hogy a néző pontosan meghatározhassa, hol a határ a dokumentum és a fikció között”. Magyarországon ugyanis tényleg zsarolják az újságírókat. Magyarország tényleg az ilyen maffiózók hálójába került. És ezt azok is így látják, akik a kormányon belül küzdöttek ellenük.

Már csak azt kellene helyretenni, hogy az újságírókat megfélemlítő MTVA, miért ad évi 2 milliárdot egy olyan szappanoperára, amelyben újságírókat félemlítenek meg? Azért, hogy azt a látszatot keltsék, hogy Magyarországon minden rendben, ezek a rémségek csak fikciók? Vagy visszatért a Kádár-korszak kettős beszéde, a készítők túljártak az agyatlan cenzorok eszén és „művészeti” üzenetbe csomagolták a politikait? Vagy mind a kettő igaz, a cenzorok csak játsszák a hülyét, de voltaképp nagyon is okosan a fikciós gőzkieresztéssel legitimálják a hatalmukat?

Mindenestre, ha már lúd, legyen kövér! Várhegyi Attila, az Alap kommunikációjával megbízott tanácsadó (!) korábban arra kért, hogy osszam meg vele ötleteimet. Mivel tervek szerint a szappanoperában valós figurák is szerepelni fognak, azt javaslom, hogy kerüljön be a sorozatba az MTVA-val most is pereskedő Bodoky Tamás, akit tényfeltáró cikkei miatt tényleg megpróbáltak megfenyegetni. Vagy kerüljön be a sorozatba a valóban mélyépítő bizniszben is utazó Közgép vezére, Nyerges Zsolt. Annál is inkább, mivel megdöbbenésemre  a Facebookról törölték azt a rajongói oldalt, ahol azok gyülekeztek, akik találkozni szeretnének Nyergessel és Simicska Lajossal, a Fidesz két nagy oligarchájával. Akkor aztán kiderülne, hogy az oligarchák egyáltalán nem marslakók nálunk.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook oldalamhoz és kövesd későbbi bejegyzéseimet is:

6 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://karacsonygergely.blog.hu/api/trackback/id/tr874289933

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Fábry a Heti Nonszenszben 2012.03.05. 14:03:10

Ezzel a címmel vigyorog rám a körúton fábrysanyi a Heti Nonszensz plakátjáról. A köztévé újonnan szerződtetett vérengzőmimózája sms-t küldött Parti Nagy Lajosnak,  aki letiltatta műveit a Magyar Rádióban, a Népszava „Egy mondat..." című...

Trackback: Oligarchák és marslakók 2012.03.05. 11:03:01

A Marslakók azonban nem csak egy a többi nézhetetlen és a kereskedelmi tévék termékeitől gyengébb minősséggel megkülönböztethető műsorszám. A Marslakók az egész Orbán-rendszer parafrázisa.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az évek meg a rutin 2012.03.05. 11:13:34

Pontos. Még arra lennék kiváncsi, hogy tegnap a Heti Hetes bölényei megkérdezték-e Jáksót a közszolgálati fidesztévés szerződéséről?

amergin 2012.03.05. 17:31:01

Szép cikk, kedves Gergely! - Kérünk még ilyeneket! :) - És szurkolok az aláírás-gyűjtéshez!

Hutyibetyár 2012.03.05. 19:07:49

Kedves Gergely,

Sok sikert és tényleg irigylem a bátorságotokat!!! Egy ilyen simlicskával mára már csak keveseknek adatik meg hogy szembeszálljanak. Kitartás és hajrá LMP!

halmara 2012.03.06. 13:10:05

A bátorságot én is elismerem, de ez önmagában kevés. Bölcsességre, ügyes alkalmazkodó képességre is szükség lenne. Személyes ellentétek miatt ne zárkózzatok el azoktól, akik hasonló célokért küzdenek.

2012.03.06. 13:50:30

Ez a hét posztja!

foton öv 2012.03.06. 14:02:16

Jó írás!
Ha kérhetem jobban erősítsétek "ki-híresztelésekkel" ezt a Simicska és körei vonalat, hogy mindenki lássa, értse, felfogja, hogy miről is szól a "bebetonozzuk magunkat a kormányzásba" ugyan tagadott, de tisztán látható kormányzati szándék!
2014-ben minden állampolgárnak tisztába kell lennie ezekkel a dolgokkal.
Sok erőt, kitartást, MEG NEM HASONULÁST, és persze sikert kívánok!
süti beállítások módosítása